Twintig doden bij vijandige overname

,

kantoor[speld]

Beurswinst is pleister op de wonden vijandige overname

Bij de vijandige overname van Business Printing Inc. zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dertien aandeelhouders liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis en volgens schattingen van de IAFGC Consultancy Group zijn zeker 46 van 234 werknemers getraumatiseerd.

Het leek een standaard procedure. The Fine Copy Company deed een bod op Business Printing Inc. en wist genoeg ontevreden aandeelhouders achter zich te krijgen om het management te vervangen. Er was wat overleg, gekonkel en uiteindelijk een overname. “Maar ergens is het dus toch een beetje uit de hand gelopen”, aldus FCC-CEO Herman Caprera.

Wanneer de overname precies té vijandig is geworden is niet helemaal duidelijk, maar analisten waarschuwen al langer voor activistische aandeelhouders. Aandelenbezitters worden steeds mondiger en men voelt meer maatschappelijke verantwoordelijkheid om in te grijpen in de organisatie. Deskundigen waarschuwden al langere tijd dat een dergelijke overname uit de hand zou kunnen lopen.

Aandeelhouder Roderick Verweij is een van de overlevenden, maar weet zich weinig van het voorval te herinneren. “Ik was bij de stemming in de conferentieruimte, maar het leek eerder alsof ik in een film zat. Een paar charismatische sprekers namen het woord en gaven een aanvankelijk heldere uiteenzetting over de marktkapitalisatie, het verwachte dividentrendement en de K/W. Mensen begonnen bevestigend te knikken en zelfs te roepen. Ik kreeg een overweldigend gevoel van leegte, desinteresse en verkilling en viel flauw. Dat moet zowel mijn ondergang als mijn redding zijn geweest. Toen ik bijkwam was alles al gebeurd. Nu leef ik vooral mee met de echte slachtoffers van de vijandige overname.”

Ondanks de aangekondigde periode van rouw is het aandeel van FCC vrijdag met zeven procent winst gesloten.


Verantwoording illustratie: Public Domain Wikimedia.

0

Reacties zijn uitgeschakeld