1. 2

  Dit had ik gemist. Resultaat:
  Your political compass
  Economic Left/Right: 2.75
  Social Libertarian/Authoritarian: -3.44

  Tussen Friedman en Ghandi in!

  NB wel een hele amerikaanse test.

  En hun y-as is wel debiel … ik bedoel die vragen over homosexualiteit en gehoorzaamheid; daardoor komt bijna iedereen per definitie onder de y=0 lijn.

  NB En ik zit tenminste niet op de principale component waar ongeveer iedereen zich bevindt. Off diagonal ftw.

  NB2 Het feit dat veel zich op/rond die diagonaal bevinden toont maar weer eens aan dat links-rechts wel degelijk een relevante versimpeling is. (Behalve voor off-diagonal types)

 2. 5

  mmm de gemiddelde Sargasso lezer wordt steeds minder representatief als ik dat zo allemaal vergelijk … en bovendien nog zuidwesterser dan Ghandi of Madela.

 3. 6

  @2: Toch in het VK ontwikkeld die test… En misschien komt in Nederland bijna iedereen onder de y-lijn, maar stel die vragen over homosexualiteit maar eens in Polen, Utah, Chili of eigenlijk ongeveer de rest van de wereld… Ik ben trouwens benieuwd of Caprio ook onder de 0-horizontale blijft.

 4. 7

  Sorry @Bismarck … ik weet dat er heel veel plekken op de wereld zijn waar de doodstraf bv normaal wordt gevonden en homo’s vies. Tot op zekere hoogte is dat in Nederland ook zo natuurlijk (een referendum over de doodstraf zou bijvoorbeeld nog wel eens verassende uitslag kunnen uitkomen). Anyway, wat ik bedoelde is dat door dat soort vragen, de gemiddelde Nederlandse “intelectueel” sowieso makkelijk onder de y=0 valt.

 5. 8

  De eerste update zegt het eigenlijk al helemaal:

  America is progressive. It’s just that our candidates aren’t.

  Waarmee het fabel dat sargasso anti-amerikaans is ook de prullenbak in.

 6. 10

  @su de conclusie “America is progressive” is gebaseerd op een web-survey. Dus helemaal niet representatief. Voor hetzelfde geld is die stemming overgenomen door de linkse Amerikaanse geenstijl, ofziets, als zoiets bestaat. Bovendien is de conclusie ook in tegenspraak met het wat er volgens mij normaliter uit gelijksoortige polls rolt.

 7. 11

  @Karsa, 2:
  Dat vond ik ook en ik heb ze daarover gemaild. Kreeg erg snel antwoord terug wat er op neerkwam dat je niet moet onderschatten hoe mensen in Alabama en omstreken denken en dat ze uit die contreien mailtjes krijgen dat elk weldenkend mens rechtsboven uitkomt.

  Mijn andere opmerking over de homofobe theocraat Dalai Lama werd meegenomen: ze zijn bezig hem te herplaatsen.

 8. 14

  Ik zie een enorme berg met nationalisten in de vs . Zou een sterkere nationalistische houding de algemene politieke interesse in vs presidentskandidaten stimuleren ?De meeste amerikanen zijn niet echt politiek bewust .

 9. 15

  Bismarck @ 13
  Eeeh ja? Denk ik … waarom niet. Maar gezien ook SciInv z’n opmerking, moeten we het allemaal maar relatief zien … wat normaal is … wat slim is … wat logisch is. Over de Sargasso reaguurders hebben we data en daar kunnen we iets over zeggen. En dan natuurlijk de grafiekjes van die lui zelf (zoals ook die van de politieke partijen uit de UK). En dan is de original post wel to the point: dat het zwaartepunt van sargasso echt tegenover het zwaartepunt v/d Amerikaanse politiek staat. Maar ook bv tegenover new labour.

 10. 16

  Het is jammer dat Arnold Schwarzenegger (geen presidentskandidaat, wel opvallende politieke ideeën) niet is ingetekend. Hij zou denk ik rechtsonder te voorschijn komen. Dus in een nu leeg kwadrant.

 11. 17

  Verder is het onzin om te zeggen dat het Amerika bashen op Sargasso nu is verklaard. Dit om twee redenen.

  1. Veruit de meeste landen op deze planeet zitten qua ideeën niet in het linksonder-kwadrant. Die landen worden minder gebashed dan Amerika.

  2. Veel mensen uit het linksonder-kwadrant zijn cultuurrelativisten en/of multiculturisten en als je een cultuurrelativist en/of multiculturist bent dan past het niet om andere culturen (waaronder de Amerikaanse) te bashen.

 12. 19

  maar de plaatjes laten een opvallend complementaire verdeling zien.

  maar die complementariteit is logisch verklaarbaar.

  Zouden er nog mensen links boven uitkomen?

 13. 20

  Nou K.O., misschien kan je proberen in de huid te kruipen van een fanatieke imam, mujaddid, ayatollah of moefti en aldus de vragen in te vullen? Om linksboven uit te komen. Ik kon vanwege spit al nauwelijks mijn veters kan strikken….maar kreeg dit:

  Economic Left/Right: -1,50
  Social Libertarian/Authoritarian: 6.77

  Wel ruikt het hier ineens naar een gek soort lucht van verbrande pepernoten of verschroeid haar of rubber als ware je in de hakkenbar of het crematorium. Maar dat kan ook het stuk appeltaart met karamel en kaneel zijn dat ik nu zit op te smekken.

 14. 21

  USA bashen Sargasso verklaard

  Goed dat je erover begint, Steeph. Het klopt inderdaad dat je deze zaak medisch-epidemiologisch goed kan onderzoeken. Toch ben ik het niet eens met de premisse, zijnde de x- en y-as.

  Ik denk dat de sterke voorkeur komt omdat de USA wat betreft puriteinse zeikcultuur heel erg lijkt op NL. (*)

  Het enige wat je kunt zeggen is dat het puriteinse zeikgedrag in de US gemetastaseerd is tot self-righteous bible thumping, in NL tendeert het meer naar schijnheilig seculier linksisme. Kenmerkend blijft de schijnheiligheid en de zeikcultuur. Hoewel tegengesteld, is het gebaseerd op kwalitatief dezelfde factoren.

  Zutmans middagopdracht: een nieuw kwadrant.

  X-as: schijnheilig – niet schijnheilig.
  Y-as: zeikerd(s) – geen zeikerd(s)

  U mag Sargasso zelf in dit kwadrant plaatsen.

  (* De Mayflower is indertijd niet voor niets vertrokken uit Delftshaven Kun je het je voorstellen, de Mayflower uit Antwerpen? De wereld had er stukken beter uitgezien.)

 15. 23

  @17: Ach er worden op Sargasso ook de nodige andere landen gbasht (Venezuela is een favoriet, maar Iran, Rusland en China komen ook vaak langs bijvoorbeeld). Dat de VS meer aandacht krijgt is simpelweg overeenkomstig de media-aandacht, die uiteindelijk toch ook de meeste topics/wanen voedt. Als er op een dag 50 nieuwsberichten over de VS verschijnen en 1 over Madagascar en Sargasso wil toch graag 5 posts per dag hebben, dan gaan er onvermijdelijk minstens 4 over de VS (beetje overtrokken voorbeeld) en als Sargasso representatief wil zijn (I doubt it) zelfs 5.

 16. 29

  @28: Het is nog saillanter:

  It would later be revealed that there was in fact nothing wrong with the ship. The crew had sabotaged it in order to escape the year long commitment of their contract.

 17. 31

  Haha! Nog passender! (Daar had ik overheen gelezen.)

  Een jaar lang tussen ronkende kansel-bazuinen die wschl. nog niet eens een knoop kunnen leggen. Ik geef het je idd. maar te doen.

 18. 33

  @Richard.
  Een krachtige zuidooster, als balans voor de overheersende zuidwesterwinden.

  Van wanneer was de vorige survey van de windrichtingen in de Sargasso? En moet dat nog ge-updated worden?

 19. 35

  @33: Ik heb de data nog wel ergens staan en kan de twee nieuwe cases er nog wel in mikken. Alleen die Richard is niet tof voor de correlatie ;-)

 20. 37

  Okee, eerste keer dat ik hier reageer, maar ik pas wel in het plaatje geloof ik ;-)

  Economic Left/Right: -3.38
  Social Libertarian/Authoritarian: -4.00

 21. 39

  Maarten R. … Ron Paul is ook gewoon een amerikaan en op
  http://www.2decide.com/table.htm kan je zien dat ie er nog redelijk hardcore standpunten op nahoudt. Ik denk ook dat elke naamgeving aan de y-as moelijk is en uitnodigt tot over mis-interpretatie. De economische as lijkt nog wel redelijk duidelijk, maar op die y-as lopen volgens mij religie, gun-toting, racisme, social values, en nationalisme door elkaar. Heb je die test al gemaakt.?

 22. 42

  Waaat? Ik doe net die test en kom uit op -3.5 fascistisch/anarchistisch en -2.5 communistisch/neo-liberaal. Jammer dat DP hier niet meer is. Die had dat nooit geloofd!

 23. 44

  Het lijkt dat de 2D grafiekjes een 1D distributie tonen.

  Met andere woorden: de dimensies ‘authoritarian’ en ‘left-right’ zijn niet onafhankelijk.

  ‘Klein’ foutje in de methodologie van politicial compass?

  Maar blijf vooral verder critisch nadenken, lieve linkse vrienden!

 24. 45

  Oldest (hedgefund) junkie trick in the book ; Stel je voor ; er komt een “vriend” van je langs en hij zegt tegen je ;”Morgen heb ik 20.000 euro op mijn rekening staan en hij laat je zien dat hij dat de maand daarvoor 50.000 op zijn rekening had,en hij zegt ;”maar vandaag heb ik even niks ,dus leen mij even 5.000″ dan geef ik je morgen 7.500 terug omdat ik het nu op dit moment goed kan investeren tegen de winstmarge die ik vorige maand ook had .Hij zegt;het is nou eenmaal zo dat investering “or whatever”van mij pas morgen uitbetaald. Dus wat doe je ? Je leent die “vriend” 5.000 en wat gebeurt er de volgende dag ? Je hoort niks van je “vriend” en zodra je hem opbelt komt een ander met een verhaal dat de bank hem geblokkeerd heeft op grond zijn te laat opgegeven belastinggegevens of verlies sentiment.Een weekje verder heb je je geld nog steeds niet terug en je belt je ” vriend ” weer op en hij verteld je ” het komt wel goed ” en dat het steeds slechts een misverstand tussen hem en zijn bank is .Opeens kom je er achter dat je belazert bent ,maar wat blijkt zodra je hem achterna gaat ? Die zogenaamde “vriend” heeft geld genoeg en komt weer met een mooi praatje dat je hem gewoon moet vertrouwen en hij wordt zelfs kwaad zodra je tegen hem gaat argeren dat je iets met hem had afgesproken .Hij verteld je dat je hem niet genoeg vertrouwd en hij laat je zelfs zien dat hij genoeg geld heeft ,maar ook dat het nog even niet van hem is. Dan komt het “agressieve vriendje” van dat vriendje een week later over de vloer en hij laat je een hoop geld zien en zegt ; ” you are with us or against us” en dus denk je bij jezelf nou dat zal dan wel goed zitten . Affijn je leent er nog wat geld bij en twee maanden later hoor je nog niks over je inmiddels 7.500 uitgeleende geld en zowel je “vriend”als de vriend van je vriend blijken beiden verdwenen te zijn.Je helpt de vijand van je vijand onder druk .

 25. 48

  @Duns Ouray,

  Enige autocorrelatie tussen links en anarchistisch, en rechts en autoritair is natuurlijk niet geheel onverwachts. Toch is er een behoorlijke spreiding te zien. Sargasso lezers geven meer een puntenwolk in het linker onderkwadrant dan een mooie rechte lijn. Juist in die spreiding zit de extra informatie. Die gooi je weg als je de parameters combineerd in een nieuwe set “links+anarchistisch” versus “rechts+autoriair”.

 26. 49

  @Kim: klinkt als een Nigerian Money Scam. Als je daar in trapt ben je gewoon heel naief. Als je namelijk echt geld wilt verdienen moet je het heel anders aanpakken. Als je mij 50 euro geeft, dan vertel ik je hoe.

 27. 50

  @jan des bouvrie .Je moest eens weten hoeveel dat geintje wat ik hier (gebrekkig? probeer uit te leggen over krediet) de nederlandse belastingbetaler heeft gekost .50 euro ?Denk je soms dat millionairé ben ofzo ?Ik heb nog wel wat mooie ontwerpen uit bussum voor je te koop .

 28. 51

  Duns Ouray,

  er zitten ook nog wel mensen van sargasso rechts onder. Dus off-diagonal (waaronder ikzelf) En 1 reaguurder in deze draad zelfs behoorlijk extreem rechts onder (of zuidoost). Bovendien zijn bepaalde historische figuren makkelijk links boven te plaatsen.

  Maar uiteindelijk is de linksonder-rechtsboven diagonaal bij wijze van spreke de prinicpale component. En dat is om allerlei redenen logisch. Daarbij wel aangetekend dat de as autoritair/anarchistisch ook wel andere betekenissen lijkt mee te dragen zoals hoe je over het homo huwelijk en sex buiten het huwelijk denkt. Het is ook maar een webtooltje.

 29. 52

  @44: Als twee variabelen niet onafhankelijk zijn, wijst dat op een fout in methodologie? Dat is nieuw voor me! We hadden in de origineel post al de samenhang vastgesteld (correlatie van 0,55). Dat zegt mij alleen dat rechtserikken gemiddeld bezien authoritairder zijn dan linkserikken (toch in ieder geval onder de Sargassobezoekers).

  Maar blijf critisch nadenken, rechtse vriend! (of moet ik zeggen authoritaire vriend?)

 30. 53

  @jan des bouvrie

  Natuurlijk, er is enige spreiding. Er is geen perfecte rechte lijn van 45 graden.

  Ik weet niet of daar ‘de extra informatie’ zit. Het kan net zo goed ruis zijn; zeker omdat die spreiding circa 20% van het bereik van de grafiek is. Dat lijkt me nog niet zo veel.

  Saillant is ook de groep Amerikaanse presidentscandidaten zich aan dezelfde lijn lijken te conformeren. Die groep is toch volledig onafhankelijk van de Sargasso-reaguurders.

  @Bismarck

  Ik indentificeer me meer met ‘rechts’ dan met ‘authoritair’. Dus dan liever ‘rechtse vriend’. Dank u.

 31. 54

  @Duns Quray:

  De lijst met presidentskandidaten is onvolledig. Vooral bij de Republikeinen zijn veel libertariers te vinden. Mensen die uitgesproken rechts zijn maar anti-autoritair. Mensen die de overheid zo klein mogelijk willen houden en alle wetten anders dan de grondwet willen afschaffen. Ik zag er laatst nog eentje bij de straw poll. Dit soort types vallen in het rechteronder kwadrant van het spectrum en staan daarmee letterlijk haaks op de lijn sargasso – presidentskandidaten.

  En zo zijn er wel meer logische afwijkingen van de lijn. Denk aan Hugo Chavez bijvoorbeeld. Dat is iemand die uitgesproken linkse ideeen heeft, maar wel zeer autoritair is. Die plot dus in het linkerboven kwadrant en staat ook haaks op de lijn sargasso-presidentskandidaten.

  Beide zijn geen fictieve, hypothetische mogelijkheden maar werkelijke hedendaagse politici. In een spectrum dat uitsluitend links/rechts zou bestaan zou geen onderscheid tussen deze mensen en de gemiddelde sargasso bezoeker of bekendere Amerikaanse presidentskandidaat gemaakt kunnen worden. Dat geeft aan dat dit systeem inderdaad informatie toevoegt.

 32. 55

  Ik ben toe aan m’n dagelijkse dosis socialistische kletspraat. Kan er weer eens iemand een mooi socialistisch theorietje opgooien? (Ik mag dat zeggen want ik ben nu gecertificeerd rechts ;-)

  De laatste keer was dat we er allemaal op vooruit zouden gaan als we allemaal een hoog loon hadden. Ik dacht dat ik dood ging van het lachen.

  (‘ns kijken of er iemand wil happen … ;-)

 33. 57

  Hmm. Magertjes, magertjes.

  Ik vind ook dat iedereen gelijke kansen moet krijgen, dus niet echt iets van de hippies speciaal.

  Zal ik een voorzetje doen?

  Stelling:
  – Het belastingtarief voor bedrijven moet naar 0%

 34. 59

  @Richard: vroeger had ik graag met je meegelachen en wat extra olie op het vuur gegooid, maar sinds ik die test gedaan heb blijk ik in het linkse anarchistische kamp te horen. Dus helaas…

  Aan de andere kant vindt Bismarck me gelukkig nog steeds een fascisto-kapitalist (#43), dus vooruit dan.

  Ik zou zeggen dat we een moskee-taks moeten invoeren. Bij elk moskee bezoek belasting betalen. Statistisch gezien maken devote moslims namelijk bovengemiddeld gebruik van de voorzieningen van onze verzorgingsstaat, dus dan is het niet meer dan fair dat ze ook wat extra bijdragen.

  Dat moet toch wat reacties losmaken denk ik. Ga ik vast even met Wilders bellen om hem dit idee te verkopen.

 35. 60

  @ Jan des Bouvrie

  Moskee-tax … dat zijn ideeen waar we iets mee kunnen … lol!

  Ik vroeg me al af wat de volgende provocatie, na Koran = Mein Kampf, zou kunnen zijn.

  Misschien wil je solliciteren bij de PVV … zal ik een goed woordje voor je doen?