Tweespalt | Roken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
26 feb 2010: Steeds meer stoppers door dure tabak 26 feb 2010: Aantal rokers stijgt weer
Steeds meer mensen stoppen met roken omdat ze het te duur vinden. Bijna een op de vier mensen die vorig jaar stopten met roken, deed dat vanwege de portemonnee. Van de Nederlanders van 15 jaar en ouder rookt 28 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse Continu Onderzoek Rookgewoonten dat TNS NIPO in 2009 onder bijna 20 duizend Nederlanders heeft gehouden. In 2008 rookte 27 procent van de Nederlanders.

 
Zelfde onderzoek, andere kop.
Met dank voor linktipper M.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Als je drugs duurder maakt, gaan verslaafden echt niet met het gebruik stoppen. De kans is wel groter dat het drugsgebruik “underground” gaat, met als gevolg extra criminaliteit.

  • Volgende discussie
#2 Martijn T

Ik heb het onderzoek niet gelezen, noch de artikelen, maar vanuit deze koppen zou ik kunnen zeggen:

Van de stoppers, stopt blijkbaar een hoger percentage vanwege de kosten dan voorheen.

Van de bevolking rookt een hoger absoluut aantal dan voorheen.

Dus beide koppen kloppen? :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rene

@1:

Verslaafden laten stoppen is dan ook maar hoogstens een deel van het doel. Zorgen dat er minder nieuwe verslaafden bij komen een andere en grotere, want op de langere termijn gerichte.

Gegeven de leeftijd waarop deze specifieke verslaving zich normaliter ontwikkelt en het besteedbaar inkomen van pubers hoeven we het hopelijk niet te ernstig oneens te zijn dat er een effect gaat zijn als een pakje sigaretten EUR 20 kost. Dat je, zoals ik doe, daarna zou kunnen vinden dat het steeds verhogen van de prijs met een dubbeltje of een kwartje in plaats van ineens met een tientje meer lijkt op het zorgvuldig verslaafd houden van de bestaande clientèle dan op het niet verslaafd laten raken van nieuwe aanwas moge zo zijn maar de “ondergronds gaan” genotsmiddelen-pavlov reactie heeft wel wat nadere precisering nodig.

Dit is niet dezelfde situatie als voor andere drugs, die nu reeds voor het gemiddelde puber-budget onbereikbaar, en sociaal ongeaccepteerder, zijn. Prijs heeft een effect en zou een groot effect hebben als het heel erg duur werd. Net zo veel aan nicotine als aan heroïne verslaafde pubers is iets waar een anti-roker al snel voor zou tekenen, neem ik aan.

Dat een shock-effect via prijs niet mogelijk is komt door bestaande belangen, niet door het prijs-mechanisme zelf.

@ Martijn: Ja, maar nadruk/effect verschilletje…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Taco Zip

Dat is nou een voorproefje van de toekomst van de tweedeling in de maatschappij. De arme onderlaag stopt noodgedwongen en gaat zelf tabak telen. De elite rookt dankzij anti-longkanker-dna-therapie rustig verder in cafe’s met geavanceerde ventilatiesystemen.

  • Vorige discussie