Tweespalt | Helmond

De Pers, 09-08-2011 NOS Radio1, 10-08-2011
Overlast bestaat al vijf jaar in de wijk. Er staat een moskee die veel bezoekers trekt en in de Heistraat barst het van Turkse en Marokkaanse winkels. De laatste maanden is de situatie doorgeslagen naar ware terreur. Ouderen durven de straat niet meer op, ziek van woeste blikken van hangjeugd en discriminerende opmerkingen. Een bewoonster heeft dagen ondergedoken gezeten. Bewoners Binnenstad-Oost:
Het is hier veilig
Heel vervelend dat die oude koeien weer uit de sloot worden gehaald
Het is hier rustig nu

 
Op basis van het eerste signaal over gaan tot kamervragen of een werkbezoek is een ADHD reflex van de moderne parlementariër. Waarom niet eerst even het beeld zuiver krijgen? En waarom zo selectief zijn in het kiezen van een werkbezoekbestemming (retorische vraag)?
Wie schiet hier nu wat mee op?

 1. 4

  “Wie schet hier nu wat mee op?”

  Nou, de bewoners van Helmond mogen we hopen. Wat heeft het voor zin om dit soort zaken te kleineren? Niet alleen de autochtone bevolking van Helond lijdt onder dergelijk wangedrag, de ervaring elders heeft geleerd dat vaak ook een deel van de Marokkaanse gemeenschap slachtoffer is of tenminste sterk aanstoot neemt aan wat er gebeurt. Bovendien hebben de burgers van Helmond, net als wij, een “contract” met de overheid dat de overheid het geweldsmonopolie gheeft, in ruil voor adequate beveiliging van de bewoners. Iedereen heeft er belang bij dat dat zo blijft maar dan moet de overheid wel gaan leveren wat zij de brave burgers van Helmond al te lang heeft onthouden.

  Wat er precies moet gebeuren is onduidelijk en het ware te wensen dat de inister van veiligheid daarover zo snel mogelijk een verklaring aflegt. Dat volksvertegenwoordigers als Wilders, Marouch en Van Dam zich de zaak aantrekken is mooi maar zij zijn niet aan zet. Zoals ook moge blijken uit het feit dat Marcouch noch Van Dam met concrete maatregelen komen. Maar misschien komt dat nog. Het is in ieder geval mooi dat we na geruime tijd weer eens van Marcouch horen.

 2. 6

  En dit is het rijtje meldingen dat de afgelopen maanden bij de politie is gedaan. niet ech Londense toestanden:
  – 11 mei: Aangifte mishandeling. Man geslagen door groepje jongeren op 5 mei. Man had hen aangesproken op ‘gedrag’ (rotzooi en herrie maken)
  – 27 mei: Melding van een prullenbak die aangestoken was.
  – 27 mei: Aangifte opgenomen van een vrouw die door een jong knulletje bedreigd zou zijn (vinger langs keel halen).
  – 30 mei: Melding overlast. Rennen, crossen met scooters, schreeuwen door groep hangjongeren.
  – 31 mei: Melding: prullenbak aangestoken.
  – 10 juni: Voordeur met vuurwerk(bom) opgeblazen. Politie heeft drie arrestaties verricht.
  – 27 juni: Melding Overlast: herrie van een groepje jongeren. Deze vluchtten bij het zien van de politiesurveillance. Geen meldingen meer gehad daarna.
  – 29 juni: Aangifte gedaan door stadswachten van belediging door een jongere. Toen zij hem vorderden te vertrekken, begon de jongen zich te verzetten en bedreigde hij de stadswachten verbaal. Jongen is door politie aangehouden.
  – 5 juli: Melding overlast jongen. Herrie, rotzooi, hangen.
  – Ook zijn er in de eerste week van augustus twee meldingen van overlast geweest.

 3. 7

  Uit de Pers: “Als je dan de politie belt, gaan ze je pesten. Belletje trekken. Tegen je deur aan plassen”.

  Geen wonder dat de PVV daar interesse in heeft.

 4. 9

  @Nittickson: Op basis van 1 krantenbericht ineens vanuit de landelijke politiek heel hard ergens naar toe rennen en iets roepen, werkt verstorend. Eerst kijken wat de werkelijke situatie is en of je daar als landelijke politiek op enige wijze een zinvolle bijdrage ter oplossing van de problemen kan doen, is een betere route.
  Uit andere berichten blijkt dat de gemeente er nu bovenop zit. Hoe goed dit gaat, blijkt soms pas na een tijdje.
  Extreme publiciteit kan trouwens ook averechts werken.
  Landelijke politiek moet zich bemoeien met de grote lijnen (waarom ontstaan dit soort situaties steeds, hoe helpen we gemeentes dit te voorkomen). Achter incidenten aanrennen is korte termijn denken.

 5. 10

  Goh, interessante framing in de Pers.

  “Overlast bestaat al vijf jaar in de wijk.”

  Er is overlast.

  “Er staat een moskee die veel bezoekers trekt”

  Overlast gekoppeld aan moskee.

  “in de Heistraat barst het van Turkse en Marokkaanse winkels.”

  Overlast gekoppeld aan Turkse en Marokkaanse winkels.

  “De laatste maanden is de situatie doorgeslagen naar ware terreur.”

  Alsof het aanwezig zijn van een moskee en turkse en marokkaanse winkels nog niet erg genoeg is, is die erge situatie nu helemaal doorgeslagen naar terreur. Daarvoor was het slechts terreur-light.

  Argh.

 6. 12

  Het is pijnlijk om te zien dat dit “werkbezoek”, dat alleen maar een opruiend karakter zal hebben, niet tegengehouden kan worden door B&W van Helmond omdat Wilders zo salonfähig is. In feite is het niet anders dan wanneer de NVU of de EDL op bezoek zou komen.

 7. 13

  Ik ben teleurgesteld in Arnold Karskens. Deze oorlogsverslaggever durfde het blijkbaar niet aan om ook maar één Marokkaans-Nederlandse buurtbewoner te spreken. En ik dacht dat hij beter kon schrijven.

 8. 14

  Ik heb daar in die buurt 11 maanden in een antikraak woning gewoond in 2009. De Heistraat is een drukke straat met veel winkeltjes van een Marokkaanse bakker, slager, groenteboer tot een Mehdina alles-winkel met hele vriendelijke werknemers, die je met interesse helpen als je er voor het eerst komt kijken. En met zeer antrekkelijke prijzen! Verder zijn er ook een muziek winkel, een Plus supermarkt, enkele kappers en nog veel meer. Je kunt er in feite een heleboel verschillenden diensten en producten aantreffen.
  Ik ging dan ook vaak met plezier een beetje tijd doden op zaterdagmiddag en hier en daar een beetje snuffelen, verse Marokkaanse broodjes halen of ’s avonds een patat kopen bij de Chinese friettent.
  Ik heb maar 1 keer een trammelant gehad met een Marokkaan, verkeersgerelateerd en mij even flink agressief moest laten zien met wie ik wel te maken zou hebben. Maar door er niet op te reageren en me terug te trekken was het er mee af en ik heb er nooit meer last van gehad. Verder heb ik nooit van de jongeren last gehad, behalve dat ze me ooit goede thuis wiet voor een goeie prijs aanboden :) – waarvoor geen interesse.
  De wijk is in volle ontwikkeling en er wordt heel veel nieuw gebouwd. Ik zat aan de rand in een huisje (voor kunstenaars), die eind ’09 werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woningen. Mijn Marokkaanse overburen kwamen al vroeg even hallo zeggen en op de thee of koffie uitnodigen en zij vertelden mij dat ze een tijdje in een tijdelijke woning gingen wonen, maar dat ze zeer zeker terug kwamen naar de straat, zoals de meeste oud bewoners (van diverse komaf). De straat was een zijstraat van deze Heistraat.
  Wat me wel vaak opviel was dat juist de buurtwacht en politie een vooringenomen houding naar jonge mensen toe uitdraagden, waarbij ik me kan voorstellen dat dit weleens verkeerd kon worden opgepakt. Een beetje van – wat je uitdraagt, kan je terug verwachten.
  Jongeren zijn jongeren en zij reageren op een omgeving waarin de hele dag gebouwd word met veel lawaai, stof en machines. Maar ze hebben een hekel aan die agressieve negatieve lui die zogenaamd fatsoen eisen, maar eigenlijk zelf geen leven hebben en het maar gaan zoeken bij een ander…

 9. 15

  “Overlast bestaat al vijf jaar in de wijk. Er staat een moskee die veel bezoekers trekt en in de Heistraat barst het van Turkse en Marokkaanse winkels.”

  Ik vind het echt eng worden als winkels en een kerk met veel bezoekers als chronische overlast worden bestempeld.

 10. 16

  In de topic staat er zelfs bij dat de vraag waarom Wilders naar Helmond gaat en niet naar Urk (om dat het retorische antwoord op de retorische vraag namelijk luidt dat hij dan zijn eigen achterban schoffeert), maar Ultrabas weet in zijn oneindige domheid daar nog een sneer aan Anton Karstens uit te persen.

  En het is ook wel ongelofelijk dat Wilders het gore lef heeft om naar Helmond af te rijzen, nog geen 14 dagen nadat zijn gedachtegoed meer dan 70 doden tot gevolge heeft gehad, en verder stil blijft over de onbeschoftheid van zijn achterban, zoals Urk, voetbalsupporters en alle andere tokkies die politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel bedreigen.

 11. 17

  @ Steeph. Dat ben ik ten dele wel met u eens. De politiek is er echter ook om vertrouwen in de democratische staat te handhaven of te versterken en dit vertrouwen lijkt in Helmond duidelijk te zijn geschonden. Een persoonlijk bezoek van kamerleden kan dan een positief effect hebben.

 12. 18

  @18
  het kamerlid dat nu van plan is een bezoek te brengen doet dat niet om vertrouwen te winnen, maar dat vertrouwen verder te ondermijnen. Want het ligt weer eens aan de moskee, de islam en de marokkaanse winkeltjes.
  Dat gebrek aan vertrouwen is precies wat hem zijn stemmen oplevert.

  Verder wat ALO zegt.

  @11
  dat is nou de eerste keer dat verlangt dat iemand zijn analyse op eigen ervaring baseert.

 13. 19

  De Pers had gesprekken met de slachtoffers rondom de 2 pleinen en de NOS met willekeurige voorbijgangers. Voor de slachtoffers lijken mij 2 maanden relatieve rust niet veel om de ellende te vergeten.

 14. 21

  @4
  Wat er precies moet gebeuren is onduidelijk en het ware te wensen dat de inister van veiligheid daarover zo snel mogelijk een verklaring aflegt.

  De minister? Je bedoelt de burgemeester. Wat heeft dit nou met landelijke overheid van doen? En we weten allemaal wat er in elk geval ook moet gebeuren: veel betere handhaving door de politie. Maar ja dat is prioriteiten stellen door het lokaal bestuur en dat doen ze kennelijk liever niet.

 15. 22

  Het lijkt me heel verstandig om als kamerlid zelf poolshoogte te gaan nemen en je niet afhankelijk te maken van de berichtgeving door linkse media.
  Ook lijkt me het verband tussen terreur en het drukbezochte haatpaleis nogal voor de hand liggen. Het sluiten van de haathut is wellicht éen van de eerste maatregelen die genomen zal moeten worden.

 16. 23

  @22
  Wat heeft een kamerlid daar te zoeken? Bovendien: “Haatpaleis”? Jij bent een haatzaaier met je sneren naar onschuldige burgers.

 17. 25

  Hahaha, kijk de eerste die niet kan relativeren en alles maar op 1 hoop gooit: linkse media, terreur, drukbezochte haatpaleis. En wat een humor.

  Als het goed is heeft een kamerlid meerdere connecties met de politie, partijgenoten daar in de raad, enz. Zelf polshoogte nemen is alleen voor de foto’s in de media. Daar houdt Blonde Greet wel van met zijn opgeblazen verhalen.

  Jeugd die kattekwaad uithaalt is terreur. Jemig, het zijn alleen maar mensen die zich zorgen maken zoals een typische Nederlander doet over de waardedaling van hun koophuis.

 18. 26

  @24: Ja die Imam roept daar dat die jochies hun buren moeten gaan pesten, want dat staat in de Koran. En die jochies gaan ook regelmatig naar de moskee en doen alles wat hun daar verteld wordt.

 19. 27

  @DSV Wat een grapjurk ben jij zeg. Een verband leggen tussen Marokkaanse jongens die zich misdragen en de moskee. Ja, het is een complot: de imam heeft hun bevolen (enkel jongeren tot 25 jaar) om zoveel mogelijk stennis te schoppen.

  Verrekte mongol.

 20. 28

  @26 Lees rustig wat er in de Koran staat. Er wordt daar namelijk bepaald niet om de hete brij heen gedraaid.
  Bedenk vervolgens zelf welke invloed dat heeft, ongeacht of de moskee veel of weinig bezocht wordt en ongeacht of alle regels worden nageleefd. De islam krijg je met de paplepel ingegoten, net zoals vroeger het christendom bij de opvoeding hoorde. Bewust of onbewust neem je dan die waarden over.
  Tenzij je besluit er radicaal mee te breken.

 21. 29

  @28 Van al die Turken en Marokkanen in Helmond zijn natuurlijk alleen deze rotjochies de echte moslims die leven zoals de Koran en de Imam dat voorschrijven. Al die andere moslims daar zijn eigenlijk niet gelovig of plegen taqqia.

 22. 30

  @29 Ik vermoed idd dat een groot aantal zgn moslims in werkelijkheid geen moslim is, maar daarvoor niet uitkomt.
  Maar goed, ik denk dat je er zelf verder wel uitkomt. Het is immers geen rocket science.

 23. 31

  @28
  dus als ik het goed begrijp komt het allemaal door de islam, en is men geen praktiserend moslim, dan komt het toch door de islam.

  Dat is allemaal zo zeker dat het voor DSV helemaal niet nodig is om te kijken waar de het echt aan ligt. Dat zou op zijn hoogst effectief beleid opleveren, en daar is het allemaal niet om te doen.

  Bent u maar liever bang. En hulpeloos. Want dan weet u tenminste waar u op moet stemmen.

 24. 34

  Nou, DSV blijkt dus weer een zendeling te zijn van de islamiseringstheorie. Met allemaal vage teksten over hoe en wat moslims vinden en niet. En vooral voorstellen als zondebok, als oorzaak van alle problemen. Want een tegenstander creëeren scoort altijd goed in de politiek zoals we zien bij Blonde Greet.

  Grappig dat hij zijn opmerkingen over kamerleden die naar Helmond moeten, de aard van taferelen, enz. niet hard kan maken, en daaraan ook geen enkele behoefte schijnt te hebben.

 25. 35

  Hallo beste mensen, kunnen we even terug naar het oorspronkelijke postje en het gedrag van media en Tweede Kamerleden ja.
  Dat andere verhaal is al uit en te na besproken in eerdere draadjes.
  En anders krijgt jos #5 gelijk.

 26. 36

  @35: Inderdaad jammer, Steeph, maar we hebben toch een mooie inhoudelijke reactie mogen bewonderen: #14.

  Maar om in te gaan op de vraag wie hier nu wat mee opschiet:
  – De Pers, krijgt bezoekers op hun website en verkoopt meer kranten.
  – Weert Gilders, kan de plaatselijke moskeebrievenbus komen onderplassen.
  (- ALO, kan de comments weer onveilig maken met vrolijke trollerij.)

 27. 37

  Over werkbezoeken gesproken. Ik kan me nog herinneren hoe een ene Sjaron ooit een werkbezoek aan een of andere moskee bracht om de boel te sussen. Is niet helemaal gelukt.

  Ergo, het is geen goed idee dat politici werkbezoeken brengen louter voor de buhne als ze daarmee olie op het vuur gooien. Laat ze vooral eens goede wetten maken en controleren of die worden uitgevoerd.

  @14 Enrique, wat een goed relaas. Laat ajb je stem zo vaak als mogelijk horen als nodig is om de ongenuanceerde haatdragerij een spiegel voor te houden.

 28. 38

  Ik heb vanmorgen een (op en top autochtone) vriendin gesproken (“de mevrouw die ’s avonds gerust haar hondje in haar eentje uitlaat” op radio 1). Ze woont midden in het gebied en heeft Arnold Karskens viermaal gezien en/of gesproken. Hij verzuchtte tegen haar dat er eigenlijk niets gebeurde en vroeg haar wanneer er wel wat actie was. Toen ze aangaf dat hij kon opschrijven dat er eigenlijk niet zoveel aan de hand was gaf hij als antwoord dat dat niet iets is wat de mensen gaan lezen.

  De mensen die verhuisd zijn, daar schijnt een ander verhaal aan ten grondslag te liggen. Ik heb niets gehoord over “een stuk hout”

  Ofwel gewoon een opgeklopt artikel in de Pers. Enkele weken geleden is er afaik één iemand geweest die tegen een verslaggever van het ED heeft gezegd dat hij een knokploeg wilde samenstellen.

  Helmonders zijn wel eens grofgebekt (lol @2) maar hebben veelal een klein hartje.

  @4: het is dus niet zo dat “de inwoners van Helmond” hier iets mee opschieten, het is alleen olie op een reeds uitgedoofd vuur in de hoop weer een flinke vlam in de pand te krijgen.

 29. 39

  Wie schiet hier wat mee op? Iedereen die de repressie en greep op de burger (strenger en sneller en straffen, meer cameratoezicht, avondklok en gebiedsverboden enz.) graag ziet toenemen. Moeten eerst Londense toestanden zijn, op polderniveau, als aanleiding. Beetje olie op het vuur, in de hoop dat de vlam in de pan slaat. In Gouda is het niet gelukt, nu is Helmond testgebied.