In Hongarije vond zondag de tweede ronde van de parlementsverkiezingen plaats. Nadat twee weken terug al duidelijk werd dat FIDESZ de verkiezingen zou winnen, heeft deze partij nu een tweederde meerderheid verworven in het 386 zetels tellende parlement (ondanks dat het ‘slechts’ 53,4% van de stemmen had). Deze zege is slecht nieuws voor de democratie in het midden-europese land.
Een tweederde meerderheid is al heel slecht voor bijna elk land. In Hongarije, met een één-kamerstelsel en een kabinet dat in het parlement zetelt, betekent het een bijna ongelimiteerde macht om wetten te veranderen. Viktor Orbán kan feitelijk gewone wetten, maar ook de grondwet, in z’n eentje veranderen. Daarbij wordt hij slechts gehinderd door een constitutioneel hof. De gevolgen daarvan zullen nog wel meevallen, want Hongarije is ondertussen stevig verankerd in Europa, Orbáns partij is lid van de Europese Volkspartij en helemaal idioot is hij niet.
Wat wel een probleem vormt is de totale anti-politieke stemming in Hongarije. Twee nieuwe anti-politieke partijen hebben zetels in de volksvertegenwoordiging verworven. Het rechts-radicale Jobbik en de groene LMP hebben respectievelijk 47 en 16 zetels gewonnen. Beide partijen zetten zich – terecht – af tegen de zittende politieke macht. Die politieke macht werd tot voor kort door de MSZP vertegenwoordigd, die nu slechts 59 zetels binnensleepte. Dat betekent een diep wantrouwen in de Hongaarse politiek.
Dat wantrouwen is niet gek. Een liegende ex-premier, al twintig jaar dezelfde partijen met dezelfde koppen, een failliet land zonder economische vernieuwing, het zijn allemaal reële problemen in Hongarije. Het is erg zorgelijk, die anti-politieke houding. Een tweederde meerderheid, verkregen met ongeveer 53% van de stemmen, zal dat cynisme alleen maar bevorderen. Want Orbán lost die problemen niet op en over vier jaar zullen de kiezers weer een hele andere kant opgaan. Het is te hopen de FIDESZ met een beetje wijsheid politiek gaat voeren, en anderen meeneemt. Proberen de politiek weer een beetje aanzien te geven. Anders gaat Hongarije hele zware tijden tegemoet.
Reacties (12)
Als ‘ie verstandig is, bevrijdt hij Hongarije zo snel mogelijk van de EU fascistenclub. Hongarije uit de EU!
Voor vrijheid!
Wel knap dan van die andere al 20 jaar zelfde partij met zelfde koppen wel meer dan de helft van de stemmen binnen harkt. Samen halen diezelfde 20 jaar zittende partijen zelfs ongeveer driekwart van de stemmen binnen.
@1: Lol, EU-fascistenclub. Inflatie, iemand?
@3: Het is toch een gegeven feit de EU veel fascistischer is dan Hongarije?
/sarcasme
De EU is op veel terreinen ondemocratisch, oncontroleerbaar, dubbele agenda’s, een te grote vinger in de verschillende soevereiniteiten. Allemaal leuk dat mensen op dit forum zoveel vertrouwen hebben in de Brusselse eenheidsworst. A New World Order.
Waarom zet je de LMP bij de anti-politieke partijen? Hun leuze is zoiets als “politiek kan anders”. Dat betekent nog niet dat ze anti-politiek zijn. Ik heb met hen kennis gemaakt op een bijeenkomst van de Europese Groene Partij en vond dat ze een fris, vernieuwend en liberaal geluid hadden. Groen ook, maar toch meer D66 (of beter nog D’66 met van Mierlo, uit de begintijd dus). Vandaar ook die aantrekkingskracht denk ik.
@Jos van Dijk
Dat is niet hun leuze, maar de partijnaam. Dat is dus essentieel anti-politiek. Ze hebben gewonnen met terechte punten, maar wel punten die duidelijk stemming maakten tegen de huidige politiek: hervorming partijfinanciering, hervorling kiesstelsel.
Op twitter:
HuubBellemakers Dat commentaar op de Hongaarse verkiezingsuitslag laat zien dat buitenlandcorrespondentie niet te vertrouwen is #radio1
@7: Ah, dan is D66 (wil ook hervorming kiesstelsel) ook anti-politiek?
Weer wat nieuws vloeiende uit de laatste verkiezingen.
Wijziging(en) grondwet wordt gedacht.
@5: Je kritiek op de EU: helemaal mee eens. Maar fascistisch zou ik de EU daarom nog niet willen noemen, het enige uit het (italiaans-)fascistische gedachtengoed wat ik in de EU herken zijn de korporatistische trekjes van de EU, maar daarin gaat Nederland met z’n door de overheid bemiddelde CAO-onderhandelingen, z’n SER, ‘akkoord van Wassenaar’ etc. een stuk verder dan Europa.
Het nationalisme zoals we dat kennen.
http://bit.ly/ajzUWV