Tweede Kamerleden zijn watjes | Revisited

Wat doet de politiek als men klaagt over hun functioneren? Men start een onderzoek, verliest tijd en hoopt dat het dan vanzelf beter gaat. Twee jaar geleden kwam de Raad voor Openbaar Bestuur met het rapport “Binnenhof van binnenuit”. Het zoveelste signaal dat de huidige politiek niet lekker functioneert. In mijn betoog daarover vatte ik het als volgt samen:
Tweede Kamerleden zijn slachtoffer van de media die ze zelf vervolgens ook weer krampachtig gebruiken. Ze zijn slachtoffer van de fractiediscipline omdat ze bang zijn voor hun baantje in de toekomst. Ze zijn nauwelijks in staat in de breedte onafhankelijk hun controlerende taak uit te voeren, ondanks de instrumenten en de tijd die ze daarvoor hebben. Ze zien dat burgers niet begrijpen wat ze doen, maar nemen vervolgens geen actie om deze situatie te veranderen. Ze zijn nauwelijks bereid tot veranderen. En last but not least ligt de schuld voor dit alles elders, vooral niet bij zichzelf.

Maar goed, dat rapport werd voor kennisgeving aangenomen en ze zijn dus zelf maar een onderzoek gestart. Dat komt morgen pas officieel uit, maar NRC had al wat inside information:
Het parlement moet vaker zelf onderwerpen agenderen. De Tweede Kamer laat zich nu te veel leiden door plannen van de regering en door publicitaire incidenten.

Zucht. Debatje er over en ergens in mei een definitief rapport en alles blijft bij het oude.

Waarom? Omdat de thema’s al lang bekend zijn en ze er nooit iets aan doen. Het enige wat ze doen is er over praten namelijk. Neem het punt van de mediageile kamervragen. Als zelfs ik al vanaf begin 2007 keer op keer kan laten zien dat driekwart van die vragen puur en alleen gesteld wordt door berichten in de media, hadden ze daar toch allang iets mee kunnen doen? Het is niet alsof zoiets nu ineens uit de lucht komt vallen. Maar ze willen het helemaal niet. Want het is wel lekker om niet zelf na te denken over de onderliggende, structurele problemen in onze samenleving en gewoon goede sier te maken met een kamervraag over de invoer van nepwapens of het kappen van bomen in het noorden.
Het aspect van het anders indelen van de commissies ligt er ook al een eeuwigheid. En aan de fractiediscipline, sterk aanwezig bij partijen die de regering leveren, durft helemaal niemand iets te doen. Een parlement verander je niet van binnenuit. Daar zitten namelijk de watjes die voor hun eigen overleven moeten zorgen. Een parlement verander je alleen maar door een revolutie of door wezenlijk nieuwe partijen.
Dus stop met het verspillen van onze tijd met deze nodeloze discussies en ga gewoon je taak uitvoeren.

 1. 2

  Aan de andere kant: op ten duur halen serieuze problemen de media wel, en dan kan de politiek er kamervragen over stellen. Waarom zou de tweede kamer er eigenlijk eerder bij moeten zijn de journalistiek?

  De tweede kamer heeft minder middelen.

 2. 4

  Ook met dit rapport gebeurt helemaal heel weinig tot niets. Een vlaag van zelfreflectie verandert de psychologie en aard van de volksvertegenwoordigers niet. Zij zijn immer bezig zijn om hun eigen zetel veilig te stellen bij de volgende verkiezingen en durven vaak pas na vertrek uit de Kamer wat kritisch naar het functioneren van de politiek te kijken (waarbij hun eigen rol ook dan meestal buiten beschouwing wordt gelaten).

  Daarnaast zijn fractiediscipline en coalitiebelangen inherent onderdeel van het politieke stelsel waarbij coalities gesloten moeten worden. Dus ook dat zal nooit veranderen.

  Goed voorbeeld van de afgelopen jaren: de discussie over het onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak. Hoezo zelf onderwerpen agenderen? Dat was onbespreekbaar voor een deel van de coalitie (lees: CDA en het kleine broertje ChristenUnie).

 3. 6

  Ik vraag me af wat er nou zo slecht is dat de media voor kamervragen zorgen? Dat is toch ook ten dele de taak van de media? Politieke partijen kunnen niet alles overzien.

  Dat pietluttige partijen pietluttige vragen stellen en van elke mug een olifant maken, dat houd je toch wel.

 4. 7

  Ik vraag me af wat er nou zo slecht is dat de media voor kamervragen zorgen?

  Beleid zou een visie voor een lange termijn strategie moeten zijn, zodat niet voor elk wissewasje, zoals een Telegraaf/Volkskrant/SBS6 redacteur die op zijn pik getrapt is en daar een leuk sensationeel kopje boven verzint het hele beleid opnieuw ter discussie gesteld zou moeten worden uit pure partijpolitieke redenenen en uitsluitend om te scoren in de peilingen. Die weer beinvloed worden door diezelfde media.

 5. 9

  @Spuyt12 Een taak heeft de media zeker. Maar als driekwart van de kamervragen komt door media artikelen is dus niet de democratisch gekozen volksvertegenwoordiger meer degene die bepaalt wat belangrijk is maar de niet-gekozen commerciele journalist die moet helpen zijn krant/tv/blad een zo groot mogelijke oplage te leveren.

 6. 10

  nodeloze discussies en ga gewoon je taak uitvoeren

  Het eigen functioneren zo nu en dan tegen het licht houden zie ik toch wel als een van de taken van de Kamer.

 7. 12

  In je betoog mis ik de burger. Ook die leeft bij de waan van de dag. Het is niet voor niets dat de Telegraaf de grootste krant is.
  Als het allemaal zo klote is -dat vind de burger van links tot rechts- waarom hebben we dan niet allang een beter bestuur?

  Er zijn vele landen die al eeuwen een of andere vorm van democratie hebben. In Californie heeft de burger meer democratische rechten dan in Nederland, maar maakt daar vervolgens een puinhoop van door aan de ene kant met referenda uitgaven te eisen, maar aan de andere kant door referenda de belastingen te beperken. Gevolg: de staat is bijna failliet.

  Soms verbaas ik me erover dat het nog zo goed loopt sinds ik heb meegemaakt hoe het bestuur van de speeltuinvereniging in de buurt elkaar de hersens insloeg over de vraag of er wel of niet een bepaalde schommel moest komen.

  Er zijn 240 landen in de wereld. Waarom is er dan geen enkel land waar het (veel) beter is dan in Nederland?
  Met het alleen maar de schuld geven aan de politiek (en de pers) verbeter je niets. In tegendeel.

 8. 13

  Maar, we hebben er toch ook geen last van? Nederland is een schoon, welvarend land, zonder al te veel onderdrukking vanwege de staat. En sommige zaken houden politici liever voor zichzelf (in weerwil van de net gelanceerde website van de doofpotcommissie). Maar wat is daar nou mis mee, zolang het land is ingericht zoals het is? Ik ben allang blij dat iedereen zichzelf vermaakt daar in het verre Den Haag, en dat ik er vooral geen last van heb (maar wel de vrijheid om mijn leven in te richten zoals ik wil).

 9. 14

  @Kalief Het is inderdaad een taak. Maar die taak is leeg als je keer op keer dezelfde constateringen doet en er vervolgens niets aan verandert. Wat nog erger is, als iemand anders die constateringen doet, ze naast je neerleggen en het onderzoek nog een keer doen. Zo zijn we weer ruim twee jaar verder…

  @vandyke de burger heb ik ook al meerdere keren een veeg uit de pan gegeven.
  Maar ik denk dat er een versterkend effect is als zowel de burger, als de politiek, als de media zich met de waan van de dag bezig houden.
  En nu schiet ik op de politiek vanwege het niet nemen van haar verantwoordelijkheid.

  @Harriet Vrijheid? Op straat aangehouden worden en een ID moeten tonen?
  Heb je kinderen? Weet je hoeveel manieren de overheid verzonnen heeft om die van je af te nemen?
  Etc….

 10. 15

  @Steeph: haal eens diep adem en denk na. Het feit dat jij dit stuk kunt schrijven zonder bang te hoeven zijn voor represailles, maakt dit land al vrijer dan 90% van alle plekken op deze wereld. Ja, alles kan beter, maar heel veel beter dan dit landje is een illusie … ik vermoed dat we eigenlijk nog het meeste invloed kunnen uitoefenen op het verbeteren van dat knudde-weer hier. Oftewel: al die populistische oproer die je hier kraait (want dat is het) is eigenlijk het grootste probleem. Het grootste gevaar dat er is, is dat door dit soort opruiing (het land is niet vrij, we hebben grote problemen, politiek doet er niets aan, gevestigde partijen zijn allemaal fout, bla bla bla) er een zodanig versplintering van partijen ontstaat dat we geen normale coalitie meer kunnen gaan vormen. En dat scenario is al eerder voorgekomen, in bepaalde landen in Europa.

  Dat gezegd hebbende: ze mogen inderdaad wel gewoon hard aan het werk in die Kamer. Het is een redelijk comfortabele baan, kostje gekocht. Dus werken.

  ps: en zo heel knudde is het weer hier nou ook weer niet, behalve vandaag dan.

 11. 16

  @Taco: Er zijn veel meer landen vrijer dan NL. En dat komt mede doordat een deel van ons parlement zit te slapen.
  Vind je het normaal dat jouw bezoek aan dit weblog nu een jaar geregistreerd staat voor later onderzoek door de staat?
  En zo nog veel voorbeelden.

  En ja, de verwoording is populistisch. Maar mijn onderzoeken naar het punt van de media-afhankelijkheid van de politici zijn dat niet. Maar kennelijk maakt dat niet uit.

 12. 17

  Met name de linkse politici zijn wat je zegt watjes. Ook de rest in Den Haag is niet veel beter hoor, veel aan zichzelf denken en net doen of je voor de burger naar Den Haag gegaan bent, lijkt heeel democratisch.
  Deze Nederlandse democratie is niets minder dan een moderne voortzetting van de roofridders in de middeleeuwen, het lijkt heel wat, maar wat mag de burger nu werkelijk in ons land………..
  Wordt wakker en ga op de barricaden, pik het niet langer. Helaas zeg ik dit tegen ´´andere watjes´´ die als hondjes achter de WATJES uit Den Haag aan lopen en niet willen leren vanuit het verleden. 40 jaar socialisme, wat heeft het uit eindelijk gebracht, elende, normen en waarden vervaging, een tegen gestelde rechtstaat waar niemand meer iets anders dan linkse propeganda mag roepen. Anders kom je bij de rechter hoor. Of ze schieten je gewoon dood. Bang maken, onheil prediken en dat soort zaken maken watjes die bij het minste of gerigste ´´verbaast zijn´´, ´´ geschokt zijn´´, ´´stille tochten lopen´´, stop nauw ens met dit gezeur en pak de zaken aan.

 13. 18

  Dat neemt niet weg dat ik me nog nooit heb hoeven identificeren – dat ik in de verste verre omgeving niemand ken wier kinderen “zijn afgepakt”. Ik heb niet de illusie dat “de politiek” iets voor mij doet (ik woon in het corrupte zuiden, en ben niet erg bemiddeld), maar ik heb er ook geen last van; ik wil zelfs helemaal niet dat ze zich met mij bemoeien. En, bij herhaling, al dat geneuzel in Den Haag, dat doet toch geen kwaad? Laat ze toch lekker de waan van de dag doen.
  Taco heeft een goed punt, je kunt hier gewoon schrijven wat je wil – in Engeland kom je meteen in de poltie-database met dit soort opvattingen.
  Destijds ben ik veel en in alle landen van achter het IJzeren Gordijn geweest – en juist dezer dagen heb ik nog met destijds gevluchte Russen contact gehad. Dat was heus andere koek, daar, toen (alhoewel de creativiteit van de samizdat nooit vervangen kan worden door het rauwe kapitalisme van nu).