Tweede Kamerleden zijn mediajunks

De wittebroodsweken van de Tweede Kamer zitten er op. Na hun beëdiging op 30 november hebben ze 100 dagen de tijd gehad om te wennen aan het blauwe stoeltje. 9 Maart jl. liep hun vrijheid-blijheid periode af.
Goed moment om eens de kamervragen vanaf dat moment onder de loep te nemen. Een aardige manier om te zien of ze hun controlerende taak serieus nemen. In de korte periode sinds 9 maart zijn er maar liefst 137 kamervragen gesteld. In die zin zijn de dus wel lekker bezig.
Maar een nadere bestudering van al deze kamervragen laat zien dat 73% van de kamervragen gesteld zijn naar aanleiding van een publicatie in de traditionele media. Het gebruiken van de media is natuurlijk geen ramp. Maar als de ruime meerderheid van de kamervragen daardoor bepaald wordt, is het slimmer om journalisten wat extra te betalen om de Tweede Kamer te zitten. Slaan we een stapje over.
Hier een beknopt overzicht van het aantal kamervragen per partij en het percentage daarvan de media als bron heeft:

Partij     Kamervragen     Nav mediabericht
PVV 16 88%
VVD 29 86%
SGP 7 86%
CDA 20 80%
PVDA 19 79%
D66 8 75%
CU 6 67%
PvdD 3 67%
SP 35 60%
GL 13 54%

Extra weetje bij de PVV. Van hun 16 vragen gingen er slechts 7 over migratie/allochtonen. Ook al zou je daar in de media anders over denken.

Wanneer gaan kamerleden nu zelf eens aan de slag ipv achter de media aan te hollen?
En het lijstje lokt ook nog eens de volgende uitspraak bij mij uit: Hoe linkser hoe onafhankelijker!

Update (21-5-2007): Vervolgartikel met nog meer tellingen en De Constante van Steeph

 1. 2

  Verdomme Steeph! Prima reflectie, daar heeft een mens nog wat aan. Dit gaat zeker mee in mijn ‘stemwijzer’ voor volgende keer, want eigenlijk zou je het de kiezer kwalijk moeten nemen dat ze op partijen stemmen die achter de media aanhollen, want de politiek vertegenwoordigt slechts.

 2. 3

  Inkoppertje: Die PVV is voor zijn kamerwerk wel erg afhankelijk van die vooringenomen, linkse journalisten. En waar zouden die 9 andere vragen van de PVV over gaan. Gokje: criminaliteit, veiligheid, TBS-ers, dat soort zaken?

 3. 4

  Inkoppertje: De berichtgeving in de media is erg links gekleurd. Geen wonder dus dat de linkse partijen daar geen problemen mee hebben en er dus ook geen kamervragen over stellen.

 4. 9

  Moet het niet eens afeglopenn zijn met het streven naar onafhankelijkheid? Niets en niemand is toch onafhankelijk?
  In plaats daarvan zou ‘openheid’ betracht kunnen worden. Altijd dus je bronnen vermelden!!

 5. 11

  “De berichtgeving in de media is erg links gekleurd. Geen wonder dus dat de linkse partijen daar geen problemen mee hebben en er dus ook geen kamervragen over stellen.”

  Deze redenering klopt niet. Kamervragen obv krantenartikelen volgen meestal de teneur van het aan-de-kaak-gestelde. Dus als berichtgeving links gekleurd zou zijn, zou dat veel meer linkse stof voor vragen opleveren (“Is het zo dat nog steeds een deel van de wereld geen hygiënisch sanitair heeft? Zo ja, bent u helemaal gestoord geworden?” of rechts: “Is het zo dat TBS’ers gratis op verlof mogen en het gebruik van hun wapen nog van de belasting mogen aftrekken ook? Zo ja, bent u helemaal achterlijk geworden?”).

  Goed noest onderzoekwerk, Steeph. Levert hopelijk kamervragen op:
  “Is het niet zo dat teveel kamervragen obv mediaberichten worden gesteld [zie sargasso.nl] en daardoor de onafhankelijkheid en kwaliteit van dit huis in het gedrang komen? Zo ja, bent u helemaal van de pot gerukt?”

 6. 12

  @Goedemorgen: ik lees een Volkskrant die zich al ruim 15 jaar op het hellend vlak van het populisme begeeft en de afgelopen jaren erg open stond voor het rechts populisme van Fortuyn.

 7. 13

  Mischien ook wel interessant om te zien hoeveel kamervragen er gemiddeld per fractielid zijn gesteld. Het zijn vooral de kleinere partijen die veel van zich laten horen. En wat betekent het dat de coalitiepartijen onderaan staan? Kun je als backbenchers van PvdA, CDA of chistenunie lekker achterover hangen?

  Partij Gem.aantal vragen per fractielid
  SGP – 3,5
  D66 – 2,7
  GL – 1,9
  PVV- 1,8
  PvdD- 1,5
  SP- 1,4
  VVD – 1,3
  CU – 1,0
  PVDA – 0,6
  CDA – 0,5

 8. 14

  @12: Uit wikipedia: Het dagblad de Volkskrant is een van oorsprong rooms-katholieke Nederlandse krant, die zich sinds de jaren zestig richt op de hoger opgeleide lezers, links van het politieke midden.

 9. 16

  @JJValaYa: misschien hebben grote partijen een klein gemiddelde omdat ze veel kamerleden hebben, je moet dat getal corrigeren eigenlijk per woordvoerder of zoiets.

 10. 17

  @JJValaYa: conclusie: kleine partijen (die niet in de coalitie zitten) hebben de als rol om oppositie te leveren en dus kamervragen te stellen over heersend beleid?

 11. 18

  @JJValaYa

  Als je kamerlid bent van een kleine partij heb je meestal 3 of 4 verschillende portefeuilles. Eén zo’n portefeuille wordt in grotere fracties door 2-5 mensen beheerd. Het is dan ook logisch dat kamerleden van kleinere partijen harder werken dan kamerleden van grotere partijen.
  Maar misschien overleggen kamerleden van zo’n grote fractie ook wel vaker en langer met elkaar en maken ze dezelfde uren. Ze zijn alleen wat slomer of misschien denken ze er uitgebreider over na.

  Misschien moet iemand uitzoeken hoeveel vragen elke partij over elke portefeuille/ministerie stelt?

 12. 19

  @14, ooit ja gericht op hoger opgeleiden. Maar sinds ze kritiekloos meegingen met de Fortuyn hype heeft de Volkskrant voor mij definitief afgedaan. De wetenschapsbijlage is vaak ook erg magertjes. Ik ben opgegroeid met de Volkskrant maar het NRC was een verademing zeker ook tijdens de Fortuynistische periode. Spong & Hammerstein klaagde het NRC destijds ook aan, dat bewijst eens te meer dat deze krant haar rug recht hield toen het er op aan kwam. Hulde!

 13. 21

  Ik vind het prima dat parlementariërs kennis over de wereld vergaren via oude en nieuwe media. Als ze daardoor dingen op het spoor komen die politieke relevantie hebben en navraag verdienen lijkt het me logisch dat een parlementariër dan in actie komt.

  Schriftelijke vragen stellen is maar één van de manieren die kamerleden hebben om iets aan de kaak te stellen. Misschien gebruiken andere partijen vaker het mondelinge vragenuur of andere middelen.

  Aardiger, maar veel meer werk en moeilijker te objectiveren, is of de vragen n.a.v. mediaberichten pas worden gesteld nadat eerst het bericht is nagetrokken, of het pure incidentenpolitiek is, of een incident wordt gebruikt als aanknoping om een groter politiek vraagstuk aan te kaarten. En – bijna niet te achterhalen – wat de follow-up van vragen is. De kwaliteit i.p.v. de kwantiteit dus.

 14. 22

  @Lisette: Deze lijst bevatte ook de van te voren ingediende vragen voor het mondelinge vragenuurtje op dinsdag.

  En natuurlijk is het niet erg om de media te gebruiken. Het gaat in deze alleen om de mate waarin. De politiek maakt zich afhankelijk van wat de media uitzoeken. En dat kan niet de bedoeling zijn toch.

 15. 23

  En ik mijn Volkskrant maar weg hebben gedaan omdat het nog steeds een toonbeeld van oud-linkse verzuilendness is… Hoe kunnen meningen verschillen.

  Maar goed, een frase begon ineens door mijn hoofd te spelen bij het lezen van Steeph’s post:
  ‘Hier valt op dat deze vooral volgend zijn aan de actualiteit en geen eigenstandige opinies of gezichtspunten debiteren.’

 16. 26

  @Goeiedag, /me Citeert Beruchte Bal Yoghurt Kelder in de leugen regeert

  “…de volkskrant steeds meer aan het afglijden is naar een rechts, rellerig krantje ”

  Hoeveel meer bewijs is nodig als zelfs Quote redacteuren dat vinden?

 17. 27

  @Carlos 19,

  Over de kwaliteit en smaak van kranten kan je verschillen ,maar als ik mij goed herrinner is er na de Fortuyn hype een NRC redacteur opgestapt om vervolgens tot in lengte van dagen NRC de grond in te schrijven.

  @GMDM 20,

  Tja, om nou het lokale sufferdje te lezen, alsof die veelal uitblinken in topkwaliteit.

 18. 28

  @SalonSocialist, 27: mijn advies, lees zoveel mogelijk (politiek) verschillende bronnen (kranten, tv, internet) dan voorkomt navelstaren en tunnelvisie.

 19. 29

  de mediamedewerkers vergeten steeds te vermelden,dat de lelijke veel te grote en te sterke ouderen,de mooie zoons en dochters niet te groot en te sterk hebben willen,want dan konden die jongeren hen wel eens vele jaren pijn doen