De kwestie Cyprus blijft de gemoederen bezig houden. Na de afwijzing van het plan Annan door het Griekse deel van het eiland was het een tijdje stil. Officieel is heel Cyprus onderdeel van de EU. Maar effectief is het noorden, dat onder Turkse controle staat, afgesloten.
Het lijkt er een beetje op dat de Grieken nu de aanstaande onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU willen misbruiken om Turkije te dwingen de zaak op te geven. Turkije heeft echter een tegenzet gedaan door een aantal voorstellen op tafel te leggen. Daarmee wekken ze de indruk dat de Grieken alweer, net als met het referendum, de tegenwerkende partij zijn.
Er zit echter een addertje onder het gras in de voorstellen van Turkije. Lees het volgende citaat:
“But we demand special arrangements for the practical inclusion of North Cyprus, as an economic entity, into the EU’s customs union. We want unhindered direct trade between both sides of the Island as well as with the outside world…”
En dat is erg interessant voor Turkije natuurlijk. Ze geven de controle van het noordelijk deel niet op, hetgeen betekent dat er vanuit Turkije vrij handelsverkeer is. En ze willen van noord naar zuid vrij handelsverkeer in overeenstemming met de EU regels. Daarmee krijgen ze dus alvast een achterdeur de EU in.
Leuk geprobeerd.
Reacties (4)
Steeph, interessante kijk, maar ik vermoed zelf een andere opzet. Ik denk niet dat het om het openen van de achterdeur voor Turkije gaat, die heeft immers zelf al een douane-unie met de EU.
Volgens mij wordt met de special arrangements gedoeld op het opheffen van de sancties waar noord-Cyprus onder gebukt gaat.
Onder druk van het openen van de toetredingsonderhandelingen heeft Turkije ingestemd met de uitbreiding van de voorwaarden van de douane-unie zodat ze ook voor Cyprus gelden. Ik denk dat Turkije nu probeert voor het openstellen van haar (lucht)havens voor Cyprus (wat ze onder de voorwaarden van de douane-unie dus al verplicht zijn) alsnog een tegenprestatie af te dwingen.
Je kunt natuurlijk ook wat verder graven in het voorstel. Als dat overeenkomt met het voorstel waar de Grieken tegen waren, staan er zaken in die neerkomen op het feit dat Grieken die gevlucht zijn voor de turkse invasie hun eigendomsclaims op huizen in noord-Cyprus moeten opgeven en misschien nog wel meer van dit soort etnische zuiveringspraktijken. Dat was iig. een reden van het Griekse nee tegen de hereniging bij het voornoemde referendum.
Je voelt wel aankomen dat de turken op die manier streven naar een “Bosnische” oplossing: Officieel 1 land, maar de facto twee etnisch gezuiverde staten, met een sterk turkse invloed in de noordelijke staat.
@Jordi: Geeft een douane unie dezelfde privileges/mogelijkheden als die er nu tussen eu landen zijn? Vrij verkeer van goederen valt volgens mij niet onder de douane unie. Hooguit afspraken over kosten en belastingen.
Steeph, daar zit idd wel verschil tussen.
In een douane unie kun je goederen zonder invoerrechten in- en uitvoeren en hanteer je gelijke buitentarieven. Het kan zijn dat er tussen de EU en Turkije nog uitzonderingen op deze regel zijn (landbouwproducten?), maar dat weet ik niet eigenlijk.
Hoe dan ook, er is sowieso verschil met de relatie tussen EU-leden, omdat je daartussen ook vrij verkeer van kapitaal en personen hebt.
Hoe dan ook, ik kan me niet voorstellen dat dit via de achterdeur te bereiken als overweging echt meespeelt. Vooral als je ziet hoe Turkije aan de kwestie Cyprus hecht en wat ze hier al voor over heeft gehad.