Tonen en Honen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Utrechtse korpschef opperde in zijn nieuwjaarstoespraak dat foto’s van veelplegers openbaar gemaakt moeten worden zodat burgers zich beter kunnen verweren tegen criminaliteit. De winkeliersvereniging van het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne overtroefde hem met het plan winkeldieven publiekelijk op te sluiten in een soort hondenkooi van een vierkante meter. Er vallen de nodige vraagtekens te plaatsen bij de rechtmatigheid én het nut van zulke openbaarmakingen. Ook kunnen de gevolgen bij fouten zeer verstrekkend zijn. Zo heeft het Britse blad The Sun begin vorig jaar de foto van de verkeerde persoon geplaatst onder de kop ‘Face of kid ban pervert’. Collega-tabloid News of the World is in 2001 voor 40.000 pond een schikking overeengekomen met twee mannen met dezelfde namen als veroordeelde pedofielen die in een uitgebreide ‘naming and shaming’ campagne van het blad waren gepubliceerd.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft zich uitgesproken tegen de genoemde plannen, maar de tendens laat zich niet snel afremmen. Te verwachten is dan ook dat gegevens en portretten van criminelen, verdachten en mogelijke verdachten steeds ’transparanter’ zullen worden behandeld. In plaats van verzet tegen deze ontwikkeling, raad ik u aan om uzelve zo goed mogelijk te bekwamen in het herkennen van typische pedo-uiterlijken en doorsnee winkeldieventronies. Na genoeg training minimaliseert u de kans dat u een onschuldige zwerver aftuigt bij de kassa of een abuisievelijk gekooide uitkaffert. Om te beginnen een makkelijke: wie van de onderstaande personen is de verdachte van een viervoudige moord (ouders en zus van ex-vrouw doodgeschoten en baby gewurgd) en wie is al circa 800 keer gearresteerd voor openbare dronkenschap?


Kijk hier en hier of u het goed had.

0

Reacties (8)

#1 caprio

Prima voorstel, er moeten sociale gevolgen kleven aan bepaalde vormen van criminaliteit. Winkeldiefstal lijkt me daarvoor uitermate ongeschikt, maar veelplegers met geweldadige tendenzen en pedofielen bijvoorbeeld, prima. Recht dient niet anoniem te zijn.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

Die neger heeft geen dak boven zijn hoofd (want de VS moet investeren in een bemande Mars-expeditie) dus wordt ie regelmatig voor openbare dronkenschap gearresteerd.

Die blanke heeft wel een dak boven zijn hoofd (uiteraard) en kan zich derhalve wijden aan huiselijk geweld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 ALO

Ik heb nog wel wat voorstellen van foto’s van winkeldieven:

-Moberg
-Alle directeuren van supermarktketens die de afgelopen jaren stelselmatig hun prijzen hebben opgehoogd om buitenlandse overnames te financieren
-Het winkelpersoneel (jat meer dan hun klanten)
-Eigenaren van horeca bedrijven die hun kans schoon zagen bij de invoering van de euro

Nu ik zo intik wordt ik een steeds grotere aanhanger van die schandpaalkooien

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 SalonSocialist

Beste Mensen,

Het blijft verbazingwekkend om te zien dat ideeen die lonken naar de schandpaaltaferelen immer zoveel aanhang hebben.Zie eerste post;

De oproep van caprio is niets anders dan een worp van het rechtssysteem terug naar de middeleeuwen. Het publieke ten schande van mensen verdedigd caprio onder het mom ” er moeten sociale gevolgen kleven aan bepaalde vormen van criminaliteit”.

Fnuikend maar niet minder gevaarlijk. Gelukkig hebben wij in NL nog immer een systeem van de OM als aanklager en niet het publiek die de strafmaat bepaald.

Het feit dat iemand een crimineel feit gepleegd biedt geen vrijbrief deze personen aan de schandpaal te nagelen.
Het klinkt verleidelijk om voor deze oplossing te kiezen ,maar zo dient een rechtsstaat niet te werken.

Niemand is met dit soort methoden gebaadt. Het opleggen van dit dit soort straffen is mensonteerd. Bovendien heeft het geen enkele functie. Het zal zeker geen verlaging van criminaliteit opleveren. Er kan niet genoeg op gewezen worden om de straffen van winkeldieven te richten op rehabilitatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kaahaa

Niet eens zo ongepast, dacht ik, mezelf over de vloer zien rollend van de lach. Dit, D&H, is HUMOR! 800 keer!! Aan het weekritme te zien wordt die telkens als ie op zaterdag dronken is, opgepakt.
Kijken naar de images, bovenaan!! Ziet hoe gelukkig hij meestal is. Weeral brits en dak, vanavond. Die man is Zen. Maar onthoudt uzelf vooral niet nummer 46. Langzaam opbouwen, en dan pas de 46.
U, en niet u alleen, blijkbaar, valt van uw stoel…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 caprio

Zodra rechtspraak en de handhaving van recht plaats vind op anonieme basis in een achterkamertje door een of andere deus machina, verdwijnt de essentie van het strafrecht en ethiek op basis waarvan recht bestaat: sociale controle. Rechtspraak is in de eerste plaats sociale controle, een onzichtbaar systeem van correctie door de maatschappij zelf. Ik ben tegen een jury rechtspraak, maar als je op een neutrale manier een gevoel dat je berecht wordt door de medeburger kunt incorporeren, ben ik er intuitief voorstander van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Djiezus

Oud!!! Natuurlijk de neger, dat weet inmiddels bijna iedereen wel ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Ik ben niet op voorhand volledig tegen, maar het moet wel een uiterste maatregel zijn.

 • Vorige discussie