Toedeloehoe!

Bert Bakker noemt Rita Verdonk “te stom om voor de duvel te dansen”, Marijnissen een “simplist”, en Balkenende een “Zeelandse calvinist”. Maar behalve inconsistent en rancuneus is Bakker ook een groot liefhebber van John Lanting:

De nacht van het debat zijn Lousewies en ik naar Balkenende gegaan om het vertrouwen in Verdonk op te zeggen. Balkenende reageerde geëmotioneerd: ‘Dat is niet eerlijk, net nu de economie en de peilingen aantrekken’. Op dat moment kwam Gerrit Zalm binnenvallen, behoorlijk dronken. Hij probeerde zijn gezicht in de plooi te houden en vroeg: ‘Moet ik hier misschien even aanschuiven?’ Balkenende antwoordde: “Nee Gerrit, nu niet’. ‘Oké’, zei Gerrit ‘toedeloehoe’ en liep dansend de kamer weer uit.

Het interview is helaas niet volledig op internet te vinden.

 1. 1

  Volgende keer in ‘Politiek in Polonaise’:
  Hoe Wouter Bos eindelijk de stuurse koffiejuffrouw Annet versierde, hoe Femke Halsema achter het geheim van Mark Rutte komt en … wat doet Zalm nu weer met zijn norm?

  Beleef het de volgende keer in ‘Politiek in Polonaise’!
  (Voor 16 jaar en ouder)

 2. 2

  Ik vind eigenlijk dat Verdonk zelf aanwezig had moeten zijn en vanaf het toilet dit aan had moeten horen waarna ze met een of andere zeldzaam stomme opmerking en de broek half op de knieën zou komen zeggen: dat is niet het spel, zo zijn de regels niet geschreven.

  Of zoiets.

  En Bert Bakker mag dan bij het applaus als recensent op het toneel een interview met haar houden.

 3. 3

  Was het idee van al die bestuurlijke vernieuwing van D66 niet om de politiek geloofwaardiger te maken?

  Bert Bakker, rancuneus ventje…

 4. 5

  Met dit interview bewijst Bert Bakker min of meer zijn eigen gelijk. Twaalf jaar kamerlid geweest en hij wilde nog wel vier jaar, maar daar kwam het niet van. Twaalf jaar lang braaf meedraaien in het circuit, twaalf jaar lang een “gerespecteerd kamerlid” en nu hij niet meer mag volgt de keidharde afrekening. Hoe zou het toch komen dat mensen geen vertrouwen in de politiek hebben? Wat mij betreft heeft BB nu al de titel Slappe Zak van het Jaar verdiend.

 5. 7

  @Eric,

  Ongelovelijk hoe die man zichzelf tegenspreekt :P Is politiek niet de kunst van, wat je ook zegt, zorgen dat het enige consistentie vertoond?

 6. 11

  Als ik 1 persoon zou mogen nomineren die het politieke toneel zou moeten verlaten dan zou het Femke Halsema wel moeten zijn.

  Het milieu verdiend zoveel beter als die windbuil van een Halsema.

  NOOIT zal ik op GL stemmen zolang die doos het gezicht is.

 7. 12

  @Ronald 11: je argumentatie past geheel in het niveau dat bb helaas tentoon spreidde in de volkskrant. Zelden zo’n gefrustreerd en rancuneus interview gelezen.

 8. 13

  #11 “Het milieu verdiend zoveel beter als die windbuil van een Halsema.”

  kan Sargasso de spamfilter niet een beetje tweaken zodat-ie ook aanslaat bij 2 taalfouten (of meer) in 1 zin en/of bij onbeargumenteerde rancune?

 9. 15

  @krekel,

  Hehe, ja dat is altijd glad ijs :) Maar de combinatie staat mij wel aan: teveel taalfouten in combinatie met naargeestig geblaat.

 10. 16

  Bij Bert Bakker moet ik altijd aan dit verhaal van Hans ‘Andere Tijden’ Goedkoop denken:

  “In de zomer stuurde ik hem een e-mail, in de verwachting dat D66 van de drie regeringsfracties nog het meest aanspreekbaar was, en kreeg binnen het uur bericht retour. Verbluffend. Dat was nog eens aandacht voor de burger, helemaal niet wat je denkt, en toen ik de mail opende bleek aandacht nog zacht uitgedrukt. Hij zei daar dat hij van me hield. Tot vier keer toe, met uitroeptekens. Na een paar seconden drong het tot me door dat het bericht wellicht niet voor mij was bestemd. Dus weer een mailtje naar Den Haag gestuurd en andermaal per omgaande bericht. Inderdaad, haha, excuses, een reactie aan mij zou hij later sturen. Die is – u raadt het – nooit gekomen, ook niet na twee welwillende herinneringen.”

 11. 17

  @Scilnv,

  Echt genieten dit soort roddelverhaaltjes, kan Sargasso niet een roddel- en achterklaprubriek beginnen? Wij zijn tenslotte allemaal gewoon primaten ;)

 12. 18

  Mijn vader zaliger, D66tiger van het eerste uur, heeft zich omgedraaid in zijn graf.
  Wat is er geworden van de idealen van van Mierlo C.S.?

 13. 28

  Dank @Krekel#26, niet in het minst voor die prachtige communicatie die nu werkelijk Zen is geworden. En dat was verboden had ik net begrepen. Tis triest…

 14. 31

  Het zijn zeker die fascistische regels van Sargasso die hier toegepast zijn ;) Ik vind dat de gehele Sargasso verplicht de Wonderland serie moet kijken over het zestiger dogmatisme (aangeraden door Sikbock)

 15. 33

  Onthoud dat nummer, dat blijft voor altijd verbonden met MM. Als hij weer iets onder het kleed probeert te vegen, roepen wij ‘post 8086 waar is die gebleven?!’

 16. 39

  A propos, wie legt me dit stukje van het interview uit?

  Bakker houdt van het rebelse. ‘Zo’n Laurens Jan Brinkhorst (D66) die als minister van Landbouw op het hoogtepunt van de mkz-crisis tegen een zaal met varkenshouders zegt: ‘Kunt u mij uitleggen waarom vooral gereformeerde boeren getroffen worden door dierziekten?’ Heerlijk, een beetje poken.’

  Wat is de suggestie van Brinkhorst dan?

 17. 40

  Die protestanten geloven nogal in de zondigheid van de mens, en dat ze nietswaardig zijn, plagen van God zijn verdiend en op genade mag je niet rekenen. Dem-Liberaal Brinkhorst vat dit heel geniepig samen door als godloze minister te suggereren dat protestantse boeren met alle regels sjoemelen en daardoor (Gods hand) des te harder worden gestraft. Er is geen verweer tegen. Mooi, inderdaad.

 18. 41

  In mijn niet geheel onbevooroordeelde opinie is D66 dus wel de nek omgedraait door deze jokers. BD, BB, en hun jongere uitvoering BvdH, en nog wat van dat gespuis.

  Een rommeltje was het nadat alle HAFMO adepten verdwenen waren. Nooit meer op ze gestemd, nadat dit rapaille het roer had overgenomen.

  Dat er geen HAFMO II gezocht werd is goed, maar enige kwaliteit hadden ze toch wel mogen hebben.

 19. 42

  Mescaline @40 bedankt! Het gaat over dezelfde mensen die ook polio krijgen dus.
  Ben overigens benieuwd wat zo’n Bert Bakker nu gaat doen. Zou hij nog vrienden over hebben na dit interview?
  Bestaat de geinlijn nog?

 20. 43

  “Mijn vader zaliger, D66tiger van het eerste uur, heeft zich omgedraaid in zijn graf. Wat is er geworden van de idealen van van Mierlo C.S.?”

  Vrind Hafmo zit tot zijn nek in dezelfde bakkersmurrie. Rond jaarwisseling 2005/2006 waren er immers twee vijandelijke kampen: dat van HAFMO/Pechtold/Brinkhorst/Schuyer en dat van de fractie (Laan, Dittrich, vd Ham und so weiter). Hafmo heeft Dittrich als een baksteen laten vallen, en dus mepte Dittrich terug. Daarop mepte Pechtold Dittrich weer en mepte Lousewies Pechtold weer terug (lijsttrekkerscampagne). Het was een heerllijk vies en vunzig spelletje partijgenootje meppen, want iedereen wilde schitteren en number one worden en de rivaal zo snel mogel de modder intrappen. En zo gingen de dames en heren meppend ten onder, toegejochen door een horde gillende spandoekdraagsters uit de achterban die het machtig mooi vonden dat de partij naar de kloten werd geholpen door het stelletje puberende egokikkers dat ze als idool hadden geadopeerd.
  De soap eindigde met Fatma Koser Kaya die de Turkse genocide op Armeniërs ging bagatelisseren en daarmee 30.000 blije besnorde Turkse nationalisten achter haar kont kreeg, waardoor ze Bakker de kamer kon uitmeppen. Dat was goed afgestemd met Pechtold, dus die laatste mep was een doodmep voor ons kamerlid. Enige bitterheid is dan ook wel te begrijpen.

 21. 44

  Apart figuur die Bakker.

  Je kan hem natuurlijk rancuneus en gefrustreerd noemen – wat ik vermoed. Maar zijn bereidwilligheid tot openheid van zaken siert hem ook wel.

  Ik ben wel benieuwd naar de motivatie achter zijn onthullingen. Bakker vindt van alle misstanden en geheimen, die hem in zijn 12 jaar kamerlidschap ter ore zijn gekomen vooral de gebeurtenissen van het laatste jaar het meest belangrijk.
  Hij onthult dan ook nog vooral publieke geheimen, die veel Nederlanders al wisten: de autoritair zwakke positie van Balkenende, de sterke, onmogelijke positie van Verdonk en het gerommel binnen D’66.
  Ik zou zeggen: bring it on! Laat ons alles weten rondom alle schandalen van de afgelopen 12 jaar; Srebrenica, Fortuyn opkomst, Irak, Kosovo, Kok, etcetera, etcetera.

  Maar misschien onthult BB deze geheimen ooit nog wel eens in een boek. Verdere speculaties mbt zijn nieuwe carriere zijn dan gelijk overbodig.