Tijd voor Tobin Taks 2.0

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Logo SGC (Illustratie: Crachát)

Crosspost: Het nu volgende stuk van Steeph verschijnt simultaan op Sargasso en GeenCommentaar.

Financiële instellingen moest je de afgelopen jaren vooral niet hinderen met belastingen of sturing. Ze maakten immers fantastische nieuwe financiële producten die de gehele wereldeconomie opstuwden. Een remming zou zelfmoord zijn voor de economie in een land. Nu blijkt al die groei gebakken lucht te zijn geweest die sneller verdwijnt dan ze kwam. De bankiers die er jarenlang van geprofiteerd hebben genieten nu na en de rest van de belastingbetalers kan voor de schade opdraaien. Een beter moment voor een discussie over het introduceren van de Tobin Taks is er niet. Maar dan niet de Tobin Taks 1.0. Die richtte zich te zeer alleen op de valutahandel. Een oplossing voor een probleem uit het verleden. Wat we nodig hebben is een Tobin Taks 2.0. Een kleine belasting op alle financiële handelstransacties tussen banken en wat dies meer zij. Pakketje leningen doorschuiven? 1%. Short gaan op Aegon? 0,5%. Miljard Yen omzetten naar Euro? 0,1%. En zo verder.

De percentages hoeven niet eens zo hoog te zijn om effect te hebben. Op het hoogtepunt van de pre-kredietcrisis hausse wisselden sommige banken iedere nacht een kwart van hun korte termijn verplichtingen uit. Dat wordt snel minder rendabel.

En het primaire doel van de belasting is dan niet zozeer een zware rem zetten op de handel, want dat lijkt nogal moeilijk te zijn, maar meer om een garantiepot op te zetten. Prima dat banken leuke dingen verzinnen, maar de staat (en de belastingbetaler) kan alleen garant staan als ze wat risico-afdrachten hebben ontvangen. Het belasten van de “gewone” winst is daarvoor onvoldoende. Geen Tobin Taks, geen redding van banken in de toekomst. Gewoon bij wet vastleggen. Verder zal het natuurlijk wel een rem hebben op de complexe producten die snel van eigenaar wisselen. De stapeling van belastingen bij iedere overdracht maakt dat onaantrekkelijk. Maar dat is, gegeven de ervaring van de afgelopen jaren, alleen maar een gunstige bijkomstigheid.

Al dat geld uit de Tobin Taks mag dan natuurlijk niet net zoals de aardgasbaten gewoon maar uitgegeven worden. Het moet echt een waarborgfonds zijn waarvan de rente op termijn moet helpen andere kosten te dekken.

Natuurlijk zullen er dan financiële instellingen zijn die vluchten naar een belastingparadijs. Maar wie durft daar nu nog zijn geld aan toe te vertrouwen. Een kleine verplichting om als financiële instelling bij het aangaan van iedere nieuwe overeenkomst als eerste aangeeft dat het onder een garantieregeling valt of niet doet wonderen.

Schiet!

Reacties (7)

#1 Martin Swinkels

Dit klinkt op het eerste gezicht als een verstandig plan. Ik zie geen grote nadelen. En eventuele kleine nadelen moeten we voor lief nemen.

  • Volgende discussie
#2 Peter

Ik neem aan dat de hierdoor verhoogde kosten niet op enigerlei wijze door de banken verhaald mogen worden op hun klanten?

Al een belangstellende politicus gevonden om hier een initiatiefwetje van te maken?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Brechtje

@Peter #2: nee hoor, de kosten gaan gewoon van de bonussen af :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Paul

Welk land gaat de belasting heffen en waar wordt het gevormde fonds beheerd? Misschien moeten banken het middel dat ze al jaren gebruiken om hun gewone klanten te melken toepassen: geld niet op één tijdstip overmaken, maar het één dag te laten zwemmen in hun systeem, waardoor het een dag later aankomt bij de ontvanger, is zonder een extra bureaucratie te realiseren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bob

De Tobin taks is verworden tot een ideoligisch instrument van de globaliseringsbeweging, die voor al tot doel heeft de boze kapitalisten een spaak in het wiel te steken, om daarmee de arme ontwikkelingslanden te helpen.

Verschillende studies tonen volgens wikipedia.de aan dat hogere transkatiekosten tot GROTERE prijsschommelingen leiden in plaats van kleinere (http://faculty.insead.fr/hau/Research/JEEA_forthcoming.pdf ). Er wordt beweerd dat de snelle transakties een stabiliserend effekt hebben op de marktprijs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 wout

Is het zondebokje alweer gevonden?

Conjunctuur mensen, er gebeurt niets ernstigs en het gaat wel weer voorbij.

Geld is mobiel, dus als er landen zijn die belasting gaan heffen op interbancaire transacties worden die vervolgens alleen maar tussen kantoren in bijv. Zwitserland (dat natuurlijk niet meedoet) uitgevoerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie