Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iemand beledigen is geen kunst. Voor veel stukjesschrijvers is het een goede manier om te scoren. De meesten zijn wel zo slim om hun slachtoffers zorgvuldig uit te kiezen. Natuurlijk, je bent een hele bink als je ‘de confrontatie durft aan te gaan’ met Patty Brard, of openlijk je mening geeft over Gretta Duisenberg, maar hoe flink dat ook is, je weet in elk geval zeker dat je er op geen lijfelijk gevaar mee loopt.

De manier waarop Theo van Gogh zijn mening durft te geven over bepaalde radicale moslims is dan toch van een iets andere orde. Het risico voor lijf en leden lijkt me in dit geval tamelijk hoog. Toch zegt en schrijft Theo wat hij wil. Zonder patserige lijfwachten fietst hij gewoon door de stad. Die moed is bewonderswaardig.

In eerste instantie moest ik gniffelen over de manier waarop Van Gogh de radicale Abou Jahjah te kakken heeft gezet. Jahjah weigerde met Van Gogh in debat te gaan en deze noemde hem daarna ‘de pooier van Allah’. De foto van Jahjah met zijn lijfwachten laat zien dat het niet zo’n gekke vergelijking is.

Bij nadere beschouwing is de inbreng van Van Gogh echter toch wel een beetje magertjes, hoewel dat misschien een raar woord is in dit verband. Alleen maar schelden levert weinig debat op. Theo heeft een punt, maar hij draaft vaak een beetje door. Als hij eenmaal een standpunt heeft ingenomen, komt hij daar nooit meer op terug. Iedereen die durft te suggereren dat die inval in Irak misschien toch niet zo’n goed idee was, wat met het voortschrijdend inzicht toch niet bepaald een rare gedachte is, wordt uitgemaakt voor een aanhanger van Saddam en dus een voorstander van gifgasaanvallen op Koerdische dorpen. Zijn afkeer van alles wat ‘links’ of ‘progressief’ is, is natuurlijk terecht, maar dat betekent nog niet dat wat ‘rechts’ en ‘conservatief’ is, automatisch goed moet zijn. In werkelijkheid is het allemáál tuig. Dat vergeet Theo meestal. George Bush ging echt niet naar Irak om die arme Koerden te helpen, noch uit oprechte zorgen over de afwezigheid van democratie in het land, net zo min als het edele motieven zijn waarom zijn regering de Israëlische premier Sharon steunt. Maar daar wil Theo niets van horen en hij hoopt dat Sharon nog zo veel mogelijk Palestijnse leiders standrechtelijk zal laten executeren, en iedereen die het waagt om daarbij een kanttekening te zetten is een nazi.

Overigens is Theo in de persoonlijke omgang een stuk gematigder, zoals vrijwel alle schrijvers van giftige stukjes in het echte leven heel aardig en prettig in de omgang zijn – net als ik zei de gek. Theo is in zekere zin een wat eenzame en trieste figuur, die ondanks zijn grote mond een grote drang heeft om erbij te horen (dat heb ik dan weer niet). Theo zit daarom regelmatig tot aan de ellenboog in de kont van types als Jort Kelner, Katja S., Theodor Holman, Pierre Bokma, Kim van K. en Hans Teeuwen, dat stukje in de nieuwe Varagids (‘Ik dacht: jongen wat kan jij veel’) is echt te slijmerig en kruiperig voor woorden. Ook daarin slaat hij dan weer door. Maar, zoals ook in de koran staat, niemand is perfect.

In elk geval blijf ik de site van Theo met plezier bezoeken. Vaak ben ik het met hem eens, en zo niet, dan valt er in elk geval altijd wel iets te lachen. Niet alleen de schriftelijke uitwerpselen van de tevreden roker zelf zijn de moeite waard, ook de andere bijdragen zijn meestal zeer lezenswaardig.

0

Reacties (51)

#1 hexx

eens te meer blijken cocaïne en drank geen al te gelukkige combinatie, en al helemaal niet met de emotionele pim fortuyn herdenkingsweek net achter de rug. want tja, iemand de pooier van de profeet noemen is niet echt een fijn startpunt voor een goed gesprek.

 • Volgende discussie
#2 Milan

Dit schrijfsel is werkelijk onleesbaar. Ik schort mijn mening over Theo van Gogh vooralsnog op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grobbo

Ik lees de columns van Theo meestal in de Metro, maar hij is niet meer zo scherp als hij was. Ik denk dat de hoeveelheden drank en drugs hem eindelijk beginnen op te breken, want van de chirurgische precisie waarmee hij vroeger zijn slachtoffers te lijf ging is weinig meer te ontdekken. Tegenwoordig gebruikt hij een botte bijl om een vervelende splinter te lijf te gaan.

En een vervelende splinter zijn de extremistische moslims waar hij het over heeft inderdaad maar meer ook niet, alleen maait Theo zo lomp om zich heen dat bijna elke moslim zich aangesproken voelt door zijn sukjes. Wat natuurlijk niet okee is, want dat zijn wel de mensen die je nodig hebt om het probleem van extremisme aan te kunnen.

Dat hij Abu JahJah een pooier noemt bij binnenkomst vind ik niet zo vreselijk – netjes is anders voor een debatleider – maar dat Abu een probleem heeft met Theo’s voorzitterschap vind ik logisch, gezien de lompe columns, een discussieleider moet in ieder geval pógen de indruk te wekken boven de partijen te staan.

En wat de lijfwachten van de pooier betreft: ik denk dat Abu geen zin heeft om de arabische Pim te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Balkenende voor een debat uitmaken voor ‘gore christenhond’ is ongeveer hetzelfde.

Want niet iedereen heeft al door dat de AEL gewoon een voorloper van een moslimvariant van het CDA is. De scherpe kantjes moeten er nog af, maar over 20 jaar zal de AEL het CDA vervangen als grootste confessionele partij van Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 David

Ach ja, Lijfwachten. Het geeft het geheel een bepaald sachet. Een zeker dragee, zouden Jacobse en Van Es zeggen.

Ik bespeur een ernstig gebrek aan perspectief t.o.v. Jahjah. Iedereen lijkt vergeten te zijn dat hij bij de laatste verkiezingen in België ook niet het minste deukje in een pakje boter wist te slaan. En dan te bedenken dat België én een Vlaams Blok én een opkomstplicht kent. Los van het verband dat er tussen die twee bestaat, als Jahjah echt wat voorstelde had hij toch tenminste ergens één zeteltje weten te bemachtigen.

Niet gelukt, net zoals het de AEL niet zal lukken een zetel te halen. Tenminste: niet in deze vorm, met dit programma en met deze mensen.
Ten eerste wordt het aandeel van moslims in Nederland volgens mij nogal te hoog ingeschat. Natuurlijk: het is de ‘derde godsdienst’, maar met 5-6% procent houdt het wel op. Natuurlijk: dat zal groeien, maar ook de islam zal zich niet aan secularisering kunnen onttrekken.
Ten tweede: de moslims in Nederlands zijn op geen enkele manier een homogene groep. Dat werd al duidelijk toen er één inspraakorgaan moest komen: de liberalen lagen al snel overhoop met de orthodoxen. Daarnaast kent elke etnische groep in feite een eigen variant van de islam, waarmee van eenduidigheid dus maar weinig sprake is.
Ten derde: de AEL spreekt een zéér beperkte groep aan. In feite slechts de ‘arabieren’ onder de moslims. En dan ook nog eens een beperkte groep van (verbolgen) jongeren.

Dus: waar hebben we het over. Jahjah is een slimme gast die dingen handig weet te formuleren. In Nederland en België heeft hij echter nauwelijks aanhang, en ik vraag me echt af namens wie hij spreekt. En al helemaal waarom hij zo ongelovelijk vaak wordt uitgenodigd. Je zou bijna denken dat we in Nederland helemaal geen radicale moslims hebben ;-)

Serieus: zo ongeveer het enige wat níet zal helpen aan een verdere libarlisering van de islam is de opstelling van Van Gogh. Niet dat hij al zijn kritiek moet inslikken – of opsnuiven – maar een beetje boertig uitschelden, daarmee bewijs je de verdediging van de Nederlandse cultuur geen dienst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Carlos

Ik zou graag nog even willen toevoegen dat vanGogh’s “Goddelijke Kale” ook lijfwachten had. Een soort van vrije rotterdamse jongens. Lelijke kleerkasten in gebleekte spijkerbroeken en traingsjackies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Grobbo

Daar zou ik niet prat op gaan als ik Pims lijfwacht was geweest hoor. Staat niet echt lekker op je CV.

“lijfwachten, waar zijn ze als je ze nodig hebt?”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

@David: jij schat de invloed van de AEL laag in en de feiten die je terecht opsomt steunen deze hypothese.

Toch zie ik parallelen met de onstaansgeschiedenis van het CDA, ook de christenen waren verdeeld en de gereformeerden en dan weer de katholieken werden op bepaalde momenten als oproerkraaiers beschouwd.

Ook ik hoop op een voortschrijdende secularisering. Maar nu het CDA haar monsterzege uitbuit om God in de Europese Grondwet te krijgen en ze kosten wat kost Europa moslim-rein willen houden en dus tegen toetreding van Turkije zijn maak ik me zorgen over die secularisering.

Niets zo onvoorspelbaar als vage sentimenten bij het electoraat. Op een bepaald weet de AEL wel de juiste snaar te raken. En als je trouwens kijkt naar actieve gelovigen dan is de islam allang de eerste godsdienst van Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lilith

Die rechter lijfwacht lijkt griezelig veel op mijn ex … alleen is de lijfwacht wat kleiner en donker van huidskleur.
En verder: Theo van G. … tja, ach, toen ik ook dat stukje in de VARA-gids las waarin hij Katja S. nogal ophemelde … wat moet ik nog toevoegen eigenlijk? Iemand die de acteerprestaties van Katja fantastisch vindt is niet helemaal goed bij zijn hoofd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jacobine

Toen ik zaterdagavond Abu Jahjah voorbij zag lopen ergens in één van de gangen van de Stadsschouwburg te A., was ik zeer verbaasd.
Was deze man nog niet opgepakt en weggezet?

Carlos, dat je een radicale organisatie als de AEL, die als ze de meerderheid hebben onze beschaving zullen vernietigen, om over hun ideeën omtrent Israël maar te zwijgen,
dat je zo’n criminele bende vergelijkt met het CDA, dat moet wel een grap zijn…

Abou Jahjah toonde zich zaterdagavond een laffe hond, hij liep weg. Maar stiekem was ik daar wel blij mee. Als hij de microfoon had gegrepen en Van Gogh van repliek had gediend was Jahjah waarschijnlijk de held van de avond geworden. Nu koos hij de weg van de minste weerstand. Van Gogh schold Abu Jahjah overigens niet uit, het ging allemaal veel subtieler dan alleen maar het roepen van ‘Abu Jahjah is de pooier van de profeet’. Overigens vind ik dat iemand die religie misbruikt om een agressieve achterban te creëren het ook verdiend om pooier genoemd te worden.

Wat geeft iemand het recht om achtereenvolgens drie discussieleiders te weigeren? Wat voor totalitair systeem heb je dan in je hoofd? Als ik ooit als Christen in de politiek zou belanden, zou ik het eens moeten wagen discussieleiders te weigeren, omdat ze mijn religie beledigd hebben. Ik geloof dat mijn religie alleen al op deze site zo ongeveer 500 keer per dag belachelijk gemaakt wordt!

De grootste verliezers van de avond waren trouwens niet Abu Jahjah en zijn gevolg, maar Boris Dittrich, Bert Koenders en delen van het publiek.

Zij kozen openlijk de kant van Abu door ook weg te lopen. Ben benieuwd hoe ze zich daarover voelen over een aantal jaar, als de AEL bereikt heeft wat zij wil bereiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JJ

“die als ze de meerderheid hebben onze beschaving zullen vernietigen”

Don’t feed the trolls!

Overigens, Grobbo, volgens mij hanteerde Theo eigenlijk altijd al de botte bijl. Ik kan me nog net ‘natte dromen van Dr. Mengele’ herinneren. Dat is toch zeker al 10 jaar geleden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 dreadloki

Theo is immer vermakelijk om te lezen inderdaad.

Uiteraard was dit debat bij voorbaat kansloos. Misschien niet in de eerste instantie door Theo’s uitlatingen, maar wel degelijk door de vooropgezette rol die G.Verbaan moest vervullen.

Of was ze als een komische noot toegevoegd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Carlos

Jacobine, je was erbij ?! Mooi om jou versie van het verhaal te horen. Ik ben namelijk nog opzoek naar een andere versie dan die column van van Gogh. Was het op de televee? Ik zat op zaterdag nog in het buitenland en heb waarschijnlijk wat gemist.

Verder zijn bepaalde ideeen van de AEL inderdaad erg verwerpelijk maar ik ben blij dat ze er zijn: de AEL. Laat ze maar in discussie gaan (wat JahJah zaterdag niet deed, inderdaad hehehe) en een organisatie kan je ook gemakkelijker gerechtelijk aanpakken. Dus toetsen dat gedachtengoed van JahJah !

Het lijkt mij juist een goed gegeven dat er nu eindelijk een intrinsieke stem vanuit de diverse moslimwereld in de Lage landen komt. Laten de moslims die het er mee eens zijn zich er maar bij aansluiten en andere richten maar liberalere of juist conservatievere partijen op. Eindelijk eens geen fake-platform voor elkaar gepolderd door de regering maar een intrinsieke beweging.

In JahJah zie ik geen gevaar als het een scherstfiguur is krijgt ie geen aanhang. Als ie wel wat te zeggen heeft zal hij assimileren en wordt de AEL inderdaad een soort van CDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jacobine

JJ, ben je nou zo’n extreme internerd dat je hier serieus denkt te kunnen aankomen met DFTT? Ik hoop voor je dat je heaumeaux bent en onder het regime van de AEL terecht zal komen. Lijkt me een mooi schouwspel.

G. Verbaan was zeer komisch, ik moest zelfs even lachen.

Abu Jahjah heeft overigens niet zoveel humor. Een student die tijdens het diner met een prachtig opgemaakt bordje parmaham kwam aanzetten bij de heer Abu Jahjah werd in opdracht van Abu onverbiddelijk verwijderd door de bodyguards…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 David

@Jacobine: op zich zijn er prima argumenten te bedenken waarom het CDA wél als ‘criminele bende’ kan worden aangemerkt. Laat ik eens een handvol in de groep gooien:

– De rol van de CDA-top bij het tot zwijgen brengen van Paul de Leeuw bij de NCRV
– De rol van de CDA-top bij de vrijspraak van Eddie de Kroes
– De rol van het CDA in het minderheden en integratiebeleid (en erger nog: de ontkenning van de kwalijkheid daarvan)

En twee vragen: wanneer heeft de AEL volgens jou een meerderheid, en hoe verhoudt het optreden van Van Gogh zich tot wat jij verstaat onder ‘onze beschaving’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JJ

@Jacobine: ik zou er om lachen als het niet zo verdomde treurigmakend is. Ik kan me niet eens voorstellen hoe het is om de hele dag maar doodsbang te zijn dat de moezelman (zo als Theo ze pleegt te noemen) je op straat sleurt, je bruut verkracht en uiteindelijk met een bot mes je hoofd afzaagt.
Carlos heeft gelijk denk ik dat er uiteindelijk gewoon een gematigde moslimpartij ontstaat (al of niet onstaan uit de AEL), die uiteindlijke gewoon wat zeteltjes wint en onze medelanders het gevoel zal geven dat ze meetellen in NL.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Lilith

Volgens mij valt er met elke extremist geen zinnig woord te wisselen of kan er geen zinnig gesprek mee worden aangegaan (of het nu een moslim is of een christen). Het lijkt mij wel duidelijk dat hier in Nederland eens een ander (hoorbaar) geluid uit de moslimhoek moet komen … één die duidelijk afstand neemt van wat er nu voornamelijk in de media te horen en te zien is. Op deze manier gaat het iig niet lukken en komen we geen ene ruk verder dan elkaar beledigen. Ik zou meneer Jahjah weleens in debat willen zien met moslims die het tegenovergestelde denken van wat hij uitdraagt. Dat lijkt mij veeeel interessanter dan een debat voorgezeten door een relricht als meneer Van Gogh.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 hexx

abu jahjah kan anders wel heel broeierig kijken. dat is ook wat waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 MMaas

Heameaux? Hadden we na het tragische heengaan van -edit- niet afgesproken om die spelwijze niet meer te gebruiken? Jacobine heeft de notulen van de Sargassovlammersvergadering niet gelezen, zoveel blijkt maar weer.

Abu Jahjah heeft overigens niet zoveel humor. Een student die tijdens het diner met een prachtig opgemaakt bordje parmaham kwam aanzetten… tralalala

Voorwaar een dijenkletser. Had meneer van Gogh die geheel zelf uit de hoed getrokken, of was het een echte Amsterdamse studentengrap?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 pelagia

Jacobine, het platborstig pijpstertje gelooft nog steeds in god!

Elke avond vloekend onder het eigen warme dekbedje, agressief uit lijfsbehoud en bang om te gaan slapen. Altijd alles beter wetend; empathie en promiscuïteit blijken pathologisch onbestaanbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Jacobine

MMaas, wat de neuk heeft GS met de spelwijze ‘heaumeaux’ te maken?! Ken uw klassiekers, walnoot!

Het bordje ham kwam trouwens gewoon van een hele lieve, schattige, leuke en geile Amsterdamsche student. Geen Van Gogh aan te pas gekomen.

Carlos, tot mijn grote verbazing wijkt het verhaal van Van Gogh geen milimeter af van de waarheid. Hij zei het letterlijk zoals hij het later opgeschreven heeft, incl. de reactie van Boris Dittrich.

David, lol, vertel het me maar over de CDA-top en hun rol daarin…ik was daar even niet van op de hoogte. (Heel vreemd)

JJ, DFTT!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 J.N. Bosboom

Iemand beledigen is geen kunst. Voor veel reageerbuiskinderen, zoals ‘pelagia’, is het kennelijk de enige manier om te ‘scoren’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 J.N. Bosboom

Omdat jullie het zo graag over het CDA hebben (wat dat met Aboe te maken heeft is mij een raadsel), heb ik een stukje gepost over de Duitse CDA, de CDU. Het kan niet op vandaag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Dreknek

Pathologisch onbestaanbaar? Een taalwonder staat op, dat zie je zo.

Nog even inhoudelijk:
Waarom wordt een partij als de CD verboden en neemt men de AEL wel serieus?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lilith

Jullie? Beter is ‘sommigen’. Wat ik overigens wel interessant zou vinden, is het antwoord van Jacobine op de twee vragen van David.

Pelagia komt inderdaad ietwat stevig uit de hoek, misschien een persoonlijk iets? Even opgezocht waar pelagia voor staat … een pealiaan is iig een aanhanger van Pelagius, een Britse monnik uit de 5e eeuw, die de erfzonde loochende en beweerde, dat de mens uit eigen kracht zalig kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Lilith

Dreksels, zit die Tukker er ineens weer tussen ! :) Mijn comment van 18.15u moet in verband worden gezien met het comment van Bosboom van 18.07u.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lilith

@Drek: ik denk trouwens dat je de Nationale Volkspartij/CP’86 bedoelt als je het hebt over ‘CD verboden’ …
Hier voor de geinteresseerden een duidelijk linkje/overzicht over/van de fijne partijen die Nederland bezit (en niet verboden worden of zijn):
Extreem rechts in Nederland

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 hexx

“W3-mSQL Error! Can’t open input file!
Error at line 1!”

shit. dat wordt toch weer de stemwijzer, ben ik bang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 SalonSocialist

Beste Mensen,

Fijn weer zo’n column over iemand die naam heeft gemaakt met “pure waanzin en volledig raaskallen” ,des te meer omdat dr heer van Gogh ook nog eens door het leven gaat als columnist.

Hetgeen gemeldt door de heer bosboom
kan ik eveneens staven.
1) Slijmerigheid. Nadat Oudkerk was gekapitteld, de paroolcolumniste, Heleent van Rooyen, die ook nog eens een boek op haar naam had natuurlijk niet meer stuk. De PVDA zal het dan ook van zijn lang zal ze leve bij Dhr van Gogh niet goed doen.
2) Blinde steun aan Israel. De man heeft werkelijk geen greintje visie op de zaak en wimpelt alle acties van het israelische leger van zich af door te roepen ” hoe zou jij dat vinden als in een bus in Jeruzalem zat en…ect. ect” Vervolgens is israel dan ook nog eens een democratische staat. (Dat is objectief ook onjuist, aangezien het een theologische staat is).

Theo van Gogh breideldt slechts voor op de onderbuik gevoelens t.a.v. allochtonen, welke onstaan is na 11 september en wijlen socioloog Pim F. (die hij dan er dan ook in elke column met de haren erbij sleept), en dat doet het integratiedebat geen goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Lilith

Ja sjit .. ik ben achter de schermen al druk bezig het te fixen, maar het wil maar niet lukken :(

Zo kan het ook: http://www.lbr.nl/racismerapportage

en dan Extreem rechts in Nederland.
Er staan trouwens nog meer interessante zaken aldaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Sander

@Lillith:

die ‘/’ aan ’t eind moest gewoon weg, dus zo (denk ik, anders sta ik weer voor lul)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Sander

over Theo: ik vind ’t knap dat iemand Godwins wet kan overtreden voordat de discussie is losgebarsten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Jacobine

Lilith, antwoord op David komt eraan…ben eerst even iemand aan mijn platte boezem aan het drukken alvorens degene te pijpen…

(oftewel, lekker niveautje hier qua reaguurders! Open IP-adressen zouden erg welkom zijn! Sterker nog, ik zou het je niet kwalijk nemen als het IP-adres van ‘pelagia’ hier en nu gepubliceerd zou worden.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Lilith

@Sander: inderdaad! Tsssk … Bedankt iig!

@Jacobine: jij pijpte toch niet?! (grapje) Ach, ik zou het niveau van alle reaguurders niet hangen aan één enkel persoon. Open IP-adressen zegt u? Weet u, ik gooi het tijdens de eerstvolgende Sargasso-vergadering in de groep. Het lijkt mij ook niet zo’n slecht plan namelijk. Verder denk ik dat het nu plaatsen van het IP-nummer van ‘pelagia’ niet bijdraagt aan de discussie die nu wordt gevoerd over Theo en Abu (die ik veel zinvoller vind dan een in de lucht gegooide platvoerse opmerking).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 ro

“die ik veel zinvoller vind dan een in de lucht gegooide platvoerse opmerking”
Zo, da’s nog ‘ns een mooie steek onder water, zeg… ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 J.N. Bosboom

Open IP-nummers een goed idee? Ik herinner me vaagjes dat ik hiero nog eens geschorst ben omdat ik een IP-nummertje bekendmaakte…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Lilith

Daarom zou het juist ok zijn om open ip-nummers te hanteren. Geen geleuter meer over ‘bekendmaken’ (of dat nu wel of niet kan); hier zit het momenteel achter de schermen. Daar is ooit voor gekozen (of is nooit veranderd?), het is dus nu niet openbaar & dan biedt je iemand aan anoniem comment te kunnen laten plaatsen. Dan lijkt het mij niet juist om dan een ip-nummer te openbaren, maar beter een dergelijk persoon in de gaten te houden en hierover dan een opmerking te maken via mail of iets dergelijks.
Geschorst? Dat idee had ik niet echt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 David

@Jacobine: welke van de drie kwesties bedoel je precies? Anders wordt het wel een heel lang verhaal :-)

@Dreknek: de CD is volgens mij nooit verboden geweest. Wel is de vereniging CP86 – voor zover ik me kan herinneren – ontbonden omdat geoordeeld werd dat het een criminele organisatie was. Daar waren overigens best redenen voor aan te voeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 MMaas

213.84.19.55 Aangenaam!
(ik ben het uiteraard geheel eens met Jacobine, waar het de publicatie van ipnrs betreft. Anonimiteit is voor Heameaux. En dat woord is niet uitgevonden door -edit-, maar door een Duitser geloof ik, of iets in die buurt. Het zat zo: die Duitser las eens een Nederlands woordboek. Een ongewoon tafereel, aangezien hij nauwelijks verstaanbaar Nederlands praat, maar zichzelf tussen neus en lippen door overigens een groot schrijver vind, en die kijken soms in boeken. Schrijven is tenslotte geen praten. Soms zelfs geen van beiden. Maar afijn, dat woordenboek. De Duitser waar ik zoeven over sprak kwam er tot zijn verbazing achter dat het woord kado(s) ook wel eens wordt gespeld als cadeau(x). Woordkunstenaars als Duitsers nu eenmaal zijn, en gezien de ontwikkeling van dit verhaal begrijpt u wat er nu gaat komen: De Duitser groette in het vervolg met halleau!, waste zijn kleren met eaumeau, en vond de nieuwe spits van de lokale fc maar zeauzeau.
Maar niemand verstond hem, dus de nieuwe spelling viel niet op, voelt u?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 hexx

@salonsocialist: inspelen op onderbuikgevoelens, zo leert de (recente) geschiedenis, da’s altijd makkelijk scoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Carlos

Over open-ip-nummers: die komen hier niet.

Het mag bekend zijn dat ik hier een van de regelmatigste reaguurders ben, als ik ergens tegen ageer heb ik geen trek in 64 trojan horses op een avond en wat die gefrustreerde script kiddies nog meer bedenken. Ik wil mij vrij voelen op eigen log en hoop dat mijn reaguurders dat ook voelen.

Authenticiteit wint op den duur toch altijd, anonieme flamers komen en gaan.

Met open-ip-nummers voorkom je flagrante slappelingen als ‘pelagia’ toch niet. Zulk soort ellendelingen posten toch altijd al via een anonieme proxy of anonymizer service. Uiteraard check ik zelf wel eens een ip-nummer van verdachte reaguurders, maar identiteiten zal ik nooit bekend maken. Notoir racisme/fascisme wordt doorgegeven aan District 6.

Jacobine, hoe flauw de flame van pelagia ook is, het valt niet onder het District 6 criterium. Maar ik kan je gerust stellen dat het een onbekend figuur was die via Colorado (VS) surft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 dreadloki

Hela!
Was dat niet een Duitser met ader’n tjokvol Amsterdams pompende bloedvaten?

Dan mag het wel. In dit geval. Vind ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 niemsz

onthechting is de enige redding

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Tyrone Slothrop

Niemsz heeft gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 toinerz

God, 44 reacties om een stukje over Theo Van Gogh.
Als ik een paar dingen mag corrigeren:

-Theo is in de persoonlijke omgang veelal absoluut niet gematigder. Het is echt een ontzettend koppige man.

-Over films heeft de man daadwerkelijk veel verstand, dus over Katja heeft hij misschien wel gelijk. Dat menigeen hier kennelijk de VARA-gids leest valt me veel meer tegen.

-Dat Theo de drang heeft om erbij te horen klopt vast wel, maar door Theodor Holman, Pierre Bokma en Hans Teeuwen in dit verband te noemen sla je wel heel erg de plank mis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 J.N. Bosboom

Jazeker, 44 reacties, met de jouwe erbij 45. Van alle stukjes op Sargasso krijgen de mijne altijd veruit de meeste reacties. Het spreekt vanzelf dat ik pas echt tevreden ben als toinerz ook een duit in het zakje heeft gedaan. Ik denk dat er nog wel een paar bij komen. De zon schijnt, ik heb er een goed gevoel over.

Eerst wilde ik de correcties direct verwerken in het stukje, maar ik zie er toch nog maar even vanaf. Wat je met die laatste correctie bedoeld is namelijk niet helemaal duidelijk. Ik hoop maar dat je niet wilt suggereren dat deze drie de grootste cultuurdragers sinds Erasmus zijn? Holman een mannetje die koste wat kost steeds maar weer met zijn hasses op de treurbuis wil; Bokma idem dito, de toneelacteur die vindt dat hij op de teevee zijn geld veel makkelijker kan verdienen en Teeuwen die na een veelbelovend begin eigenlijk al jaren hetzelfde doet, steeds hetzelfde (inmiddels voorspelbare) kunstje waarin het holneuknummer nooit ontbreekt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 toinerz

Oh nee nee nee, dat zeker niet. Alleen de eerste kan ik waarderen (en dan vooral vanwege zijn schrijfkunsten), de tweede kan me weinig schelen en van de derde ben ik een soort anti-fan.
Wat ik bedoelde is dat Theo al sinds jaar en dag bevriend is met deze drie en dat deze vriendschappen niks met zijn drang tot erbij horen te maken hebben.

En Bosboom, sinds je terugkomst (je goddelijke herrijzenis misschien?) ben je stukken leuker geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 J.N. Bosboom

Dat ik dat nu uit jouw mond moet horen. Dat is geen goed teken. Ik ben nog te jong om nu al salonfähig te worden. Snel iets verzinnen om iedereen weer op de kast te krijgen, zo dat ik weer verder kan als man van twist en gekrakeel voor het hele land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 bicat

Hoi Dreadloki.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 dreadloki

Hoi Bicat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Lilith

Ach, jullie ook (weer) hier?

 • Vorige discussie