The Presurfer | A star is born

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Behind closed doors could lie the answer to safe renewable energy of the future. At the National Ignition Facility in Livermore, USA, scientists are aiming to build the world’s first sustainable fusion reactor by ‘creating a miniature star on Earth’.

The $3.5 billion project has inched a little closer to its goal of igniting a workable fusion reaction by 2012. On November 2 they fired up the 192 lasers beams at the centre of the reactor and aimed them at a glass target containing tritium and deuterium gas. The resulting release of energy was of a magnitude of 1.3 million mega joules, which was a world record and the peak radiation temperature measure at the core was approximately six million degrees Fahrenheit.

Meer verstrooiing bij The Presurfer, @presurfer.

Reacties (6)

#1 nichel

Kijk, het kan wel! Co2 vrije energie voor de planeet..( en nu niet zeuren over de co2 die vrijkomt bij de productie van dit sterretje)

  • Volgende discussie
#2 MaxM

Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat er zo weinig geld gaat naar fusie onderzoek, alle indicatoren wijzen naar mogelijk en het lost zoveel problemen in één klap op. Het zou een soort space race moeten zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rene

@2:

Geen idee hoe de investeringen relatief aan andere technologie uitpakken hoor maar dit ding hoort in ieder geval rond 2016 “live” te gaan:

http://www.iter.org/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MaxM

Iter is wel het beste voorbeeld hoe ontwikkelingen van fusie onderzoek vertraging oplopen door structureel geldgebrek. Dat terwijl de totale kosten daarvan maar een fractie zijn van wat jaarlijks wordt verspijkerd aan het vinden van de laatste druppel olie. Of nog erger; wat aan groene onzin wordt verspild.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rene

In de vergelijking met de kosten voor het vinden van die olie speelt een overheid/bedrijfsleven verschil.

Ik denk dat het een vrij fundamenteel aspect is van onze economische structuur dat daarbinnen hoogstens bij hoge uitzondering nog iets opgepakt kan worden waarvan al van te voren bekend is dat een propositie voor de lange termijn is. Academia zijn / overheid is de plaats voor fundamentele ontwikkelingen en het bedrijfsleven springt in op het moment dat die eersten het naar het niveau hebben gebracht dat je alleen nog een waterpomptang nodig hebt om het naar de markt te brengen.

Dit trouwens als progressief gebeuren. Een cliché beschouwing inmiddels maar met een hoge doorloopsnelheid van leidinggevenden in het (grote) bedrijfsleven gecombineerd met een puur cijfermatige afreken-cultuur kun je uiteindelijk weinig anders verwachten als korte termijn focus. Ooit was landelijk ook Philips een ontwikkelaar. Je weet wel, die OEM van Chinese vibrators met een kantoor in Eindhoven.

Het zelfdestructie potentieel van het “meer overheid, minder markt” mantra komt mij ook progressief lachwekkender voor: het moge dan wel het definitieve einde van fundamentele progressie gaan zijn maar we zullen ons in ieder geval tot het eind der tijden kunnen blijven vermaken met onze hip gestylde vibrators. Wee!

En wat betreft “groene onzin” is me dat iets te veel verworden tot tautologie voor veel mensen. Nucleair afval en consorten allemaal geen probleem voor onze eindeloze menselijke vindingrijkheid maar rendabele zonne-energie? Fundamenteel onpraktische science-fiction!

Dit niet tegenstaande dat ik ook een fusie-fanboy ben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Rene

(jemig, het “minder overheid, meer markt” mantra dus)

  • Vorige discussie