Hubbert Peak Theory of Rock – Dutch edition

Via de onderstromen van het hele grote interweb bereikt ons vandaag dit leuke artikel. Daarin staat visueel de relatie tussen de olieproductie van de VS en het aantal rockklassiekers per jaar. Altijd leuk voor een discussie na een paar wijntjes. Echter, een oplettend redactielid riep “Maar hoe zit dat dan in Nederland??” Dat moet je natuurlijk niet tegen mij roepen. Met behulp van Peakoil collega Rembrandt en ons eigen archief hebben we vervolgens vliegensvlug de Nederlandsche situatie in kaart gebracht:
rockvsoil_nl_470

Linkeras en de staafjes zijn dus het aantal hits in dat jaar uit de top2000 van 2008 en de linkeras en lijn geven het aantal miljoenen liters opgepompte olie van het Nederlandsche vaste land weer. Heel manipulatief hebben we het pompen van olie van het continentale plat (maar nog steeds Nederlandsch gebied) buiten beschouwing gelaten.

Aan u de vraag om de relatie uit te leggen. Het is in ieder geval duidelijk dat bij ons i.t.t. de VS de olieproductie voor loopt op de hitacceptatie.

 1. 9

  Stel je niet zo aan, als hier uren aan besteed is heeft iemand heel hard een andere hobby nodig. Wat moet je er verder over zeggen? Het is heel vermakelijk statistisch knip en plak werk, neem dingen niet serieuzer dan ze zijn YP.

 2. 10

  Uren tijd zijn hier niet in gaan zitten, maar het is wel een verdomd snel een-tweetje tussen Steeph en Rembrandt geweest, op een voorzet van mij, dus iedereen die het idee niks vinden, dat is mijn schuld.

 3. 11

  Persoonlijk vind ik het niet niks maar vermakelijk. Doen alsof mijn reactie op de opmerking van HansR op gelijke voet staat met het in de brand steken van een codex van da Vinci is echter weer een (hysterische) stap verder.

 4. 13

  Kijk MaxM. Je begrijpt me niet. Voor mij is Sargasso een soort van het hele jaar door Kerstfeest en pakjesavond in 1. Klik open, begin te lezen en weeg dan de kansen en perspectieven te ja of te nee te reageren (had dezelfde reactie na bloedig plaatjes zoeken al klaar staan maar dan iets voluptueuzer qua woordgebruik). Moet het sowieso hébben van dit soort waanideeposts (want tja, hep verder alleen maar HAVO he). Zo blijf OOK IK vnamelijk an de straat. Zo blijf OOK IK wakker en scherp.

  En dat heb jij me nu dus allemaal ontnomen…

 5. 14

  Te dom om te denken, te lui om te werken, havo-isten (nee, geen havisten voor mij) heb ik nooit begrepen. Met het risico dat weer te doen; Je bent de tweede sargast in korte tijd met ontnemingsverschijnselen; niet piepen maar terugwinnen wat je is ontnomen.

 6. 16

  Sorry, ik kon het weer niet laten. Havo-isten zijn vaak zo lekker niveau gevoelig.

  Ik ken je bijdrages, dat denk ik niet maar als een rechtgeaarde masochist roep ik; Leer me een lesje, lees mij de levieten, maak me af!