1. 1

  d. Was gisteravond toch duidelijk met iets anders bezig. Ben nu even aan het bijlezen. Maar tot zover heb ik begrepen dat in ieder geval het huidige kabinetsbeleid niet zo populair is.

 2. 2

  e) Iets anders.

  Ik denk dat er voor de leefbaren best wel plaats is in de lokale politiek. Een flink aantal leefbaren heeft moeten besturen, en dat kost altijd zetels. Er is meer gebeurd in Nederland dan de LPF.

  Persoonlijk schatte ik in dat de aantrekkingskracht van de leefbaren was dat ze niet puur rechts of links waren. Ik kan me nog herinneren dat Leefbaar Utrecht flink in opkomst was en stampei maakte over een of ander megaproject, en dat ik dat een beetje op de tegenstand in de Nieuwmarktbuurt van Amsterdam tegen de aanleg van de metro vond lijken.

 3. 6

  a)
  Het is te hopen dat er naast Nijmegen nu nog een paar grote steden komen met een links bestuur. Die hebben dan een jaar de tijd om de angst weg te nemen; te laten zien dat een sociaal beleid niet hetzelfde is als potverteren; dat problemen benoemen ook kan zonder tegenstellingen te creëren; dat regels pas echt zinvol zijn als we ze met wijsheid toepassen.

 4. 7

  Bij hoog en laag zal b) worden gebruikt om te verdoezelen dat op papier regeren wat anders is dan je in het pluche te verantwoorden over je topambtenaren die gefaald hebben.

  Maar het zal e) worden.

 5. 8

  In Groningen heeft links een meerderheid, 24 van de 39 zetels. Daar kan een linkse college komen. Nu afwachten of ze ook daadwerkelijk met elkaar eruit komen.

  Maar het zou beter zijn toch wat meer te mengen, dat geeft een betere draagkracht en zorgt er voor dat over vier jaar de schade beter verspreid kan worden.

 6. 10

  Een kwart (a) door de winst van de SP. Wouter Bos ontkent dat de PvdA nog een linkse en sociale partij is. Velen geloven in hun eigen idee, en niet wat Bos zegt. In dit geval is dat verkeerd. Driekwart (e) dus.

 7. 12

  e) Ik vraag mij af of de politiek echt wel invloed heeft op de GROTE lijnen van de economische ontwikkelingen. Iedereen blaat maar raak dat er positieve ontwikkelingen gaande zijn als gevolg van het beleid. Ik denk dan: “duuhh!”. Net als bij management van grote bedrijven: gaat het goed met een bedrijf (of hier dus NL economie) dankzij of ondanks gemaakt/gevoerd beleid. Ik denk dat de invloed van beslissingen van Den Haag veel minder/kleiner zijn dan allerlei macro-economische ontwikkelingen die ons gewoon overkomen agv ontwikkelingen buiten ons land en ook buiten datgene waar enig beleid effect op heeft. De bewegingen die wij kunnen uitvoeren zijn daarbinnen “micro” bewegingen met relatief kleine effecten. Uiteindelijk is het m.i. telkens opnieuw herverdelen van gelden naar (of soms van) de “zwakkeren” in onze economie. Naar mijn mening gebeurt dat op dit moment voor het overgrote deel van deze “zwakkeren” in voldoende mate en ben ik ook van mening dat we sociaal genoeg (@ M Raaphorst) zijn!

 8. 13

  Alsof dit nou allemaal zo opvallend is. Als er harde maatregelen worden genomen gaan de mensen die er door worden getroffen tegensputteren. Langetermijn beleid doet het nooit goed bij de meeste kiezers.

  Als er een linkse regering komt ben ik beniewd welke maatregelen ze allemaal NIET gaan terugdraaien.

 9. 16

  Na wat leeswerk te hebben verricht, denk ik toch ook dat het e gaat worden. Denk ook dat het een beetje afhangt van wat er bij de VVD gebeurt. Nu de wat rechtsere stroming hun kopman is kwijtgeraakt, is het afwachten wie de nieuwe fractievoorzitter en vervolgens de nieuwe lijsttrekker wordt. Is dat iemand uit de wat socialere stroom, dan zie ik wel mogelijkheden voor iets paarserigs. PvdA, VVD en Groen Links ofzo. Maar de snoeiharde rechtse lijn kan nu wel worden verlaten.

 10. 18

  Nou mensen, alles voor het debat dan maar: c). Het aantal stemmen dat de peejvuhduhaaa gekregen geeft duidelijk weer hoe opportuun het politieke schouwspel is. Politici zijn ook “maar” “kinderen van hun tijd”, en zeggen (in het geval van Bos) en doen (in het geval van het kabinet) precies wat men zegt te willen, hetgeen natuurlijk ook weer niet echt de bedoeling is. Zijn we er nog bij?

 11. 21

  Toch, *schaam* denk ik dat het wat hardere beleid wel een beperkt aantal vruchten heeft afgeworpen voor de macro-economische situatie in dit land.

  e. Gaat ervoor zorgen dat micro-economische omstandigheden verbeteren.

 12. 27

  D : Zowel links als rechts draaien met hun kont, verbreken verkiezingsbeloften, komen met onuitvoerbare en geldverslindende plannen… noem maar op!

  Hoogstens de mate waarin bepaalde bevolkingsgroepen door de overheid gepest worden varieert iets.

 13. 28

  Heeft Femke Halsema haar vertrek reeds aangekondigd? Ik bedoel, links wint in het hele land en Groenlinks presteert het zelfs bij dit kabinet nog zetels te verliezen. Hoe diep kun je zinken als Groenlinks?

 14. 29

  @TRS #28 GroenLinks heeft de stemmen voor de SP van vier jaar geleden, die tijdelijk bij haar waren geparkeerd, weer netjes teruggegeven. Als je de balans opmaakt zul je zien dat ze het helmaal niet slecht heeft gedaan en stemmen bij D66 en de JOVD heeft weggehaald.

 15. 36

  E:

  Dit zegt namelijk helemaal niks over de landelijke verkiezingen.

  En voordat ik het vergeet, Groenlinks is OOK een verliezer van deze verkiezing, ook zij zijn afgestraft.

  Groenlinks is in Nijmegen gestraft en zijn nu niet meer de grootste en de SP is in Oss zelf 10% kwijtgeraakt.

 16. 37

  @heidekonijn: indeed, maar heb nog geen strak idee welke handen de swing hebben gegeven.
  Moest vandaag in Rotjeknor zijn dus met aanverwant eens supervers net geroaste verse koffiebessen ( mmm) met heet water als drap tussen mijn tanden gefilterd.

  Geinformeerd naar gister..Ahsheich (roepnaam voor krasse knar) met de busjes (illegale bushtaxi’s) een tegenstem tegen de tegenstem…de aanwezigen lachten zich een ongeluk, samen met mij. Ik weet niet hoe ik mijn gevoel moet omschrijven.

 17. 38

  Wat ik bedoel in deze, de vraag was is “het Tij gekeerd” maar een tij gaat heen en weer. Mijn vermoeden is dat de eerste fase van bewustwording van een snel groeiend bevolkingsdeel ook in staat is de eb en vloed werking tijdelijk stil te leggen voor de tweede fase is ingetreden, zeg maar afvlakking van de dynamiek. Onder tweede fase versta ik differentiatie in de tegenstem.

  Het zijn allemaal factoren met een eigen tijdsframe/golf en de kritische parameter, die de slinger doet bewegen, is voor mij voor-alsnog ongewis en vandaar mijn grote moeite mijn gevoel te beschrijven.

 18. 39

  @Larie Goede relativerende gedachten. En toch is het heerlijk om uit te ademen als je even net iets te lang je adem hebt moeten inhouden.

 19. 40

  Jazeker weten, mijn hoofd was inmiddels ook paars ;-) aangelopen.

  Beroepsdeformatie van mij: Adem inhouden….”click”.. U kunt weer ademen dank U wel, wilt U nog even wachten om te kijken of de foto gelukt is?

 20. 41

  Ik denk dat er duidelijk kritiek vanuit de bevolking is op het neo-liberalisme dat sinds paars opgang heeft gedaan in Nederland, en op het kille anti-allochtonen- en blame-the-victim-sentiment sinds 2001.

  De armoede heeft zich verbreed en verdiept, en dat treft alle bevolkingsgroepen. Hoe kunnen mensen serieus met elkaar aan islamitische emancipatie en integratie van migranten werken, als het dagelijks leven voor juist die mensen bestaat uit overleven. Overleven, omdat al meer dan een decennium het sociale beleid in Nederland wordt afgebroken. En laten we eerlijk zijn, de PvdA heeft daar onder paars aan meegewerkt. Maar toen keken ze dan ook naar rechts.

  Beter kijken ze voortaan weer naar links. Dan kan het tij keren. e. dus, denk ik.