The curious case of Joran van der Sloot

Joran van der Sloot rond het vorige 'akkefietje' (Foto: Wikimedia Commons/Aruba Police Department)

Ondanks dat er nooit enig bewijs is gevonden is Joran van der Sloot publiekelijk veroordeeld voor de moord op Natalee Holloway. Dat maakte Joran een outcast. Sterker nog, alle Jorans lijden eronder, want niemand wil meer Joran zijn. Toegegeven, hij maakte het ons makkelijk om een hekel aan hem te hebben door gespeend van enig medeleven het ene na het andere fantastische verhaal op te dissen. Natuurlijk is de kans ook groot dat zijn rol in het geheel minder kosher is dan hij zelf volhoudt.

Maar een van de allereerste dingen die er door mijn hoofd schoot toen bekend werd dat Stephany Flores vermoord was met Van der Sloot als verdachte was dat het nogal makkelijk was een rekening met iemand te vereffenen als die jongen in de buurt was. Zorg dat je je slag slaat als hij in de buurt is, en tegen de tijd dat de rook is opgetrokken ben jij als echte moordenaar al continenten ver weg.

En toen kwamen de camerabeelden. Joran die de kamer ingaat met Flores, en er alleen uitkomt. Die zouden toch niet liegen? De publieke opinie was eigenlijk al om, maar nu helemaal: Van der Sloot heeft het gedaan. Het publiek stond al weer langs de zijlijn met pek en veren. Niemand die zich afvroeg of er misschien eerder iemand de kamer in was gegaan, of dat er bijvoorbeeld via een balkon nog iemand de kamer in kon komen.

Veel te veel vragen om iemand direct op te veroordelen. Ondertussen komt er steeds meer naar buiten over de ook niet geheel frisse rol van de FBI. Die zou zijn reis naar Peru hebben betaald (let ook op de titel van het artikel), maar ook die ‘beveiligingscamera’ was door de organisatie opgehangen. Hoe weten we nu of de data op die camera kloppen, en of alle gegevens van de camera zijn overgedragen en of deze authentiek zijn? Het wordt er niet overzichtelijker of geloofwaardiger op.

Natuurlijk, het handelen van Joran van der Sloot roept veel vragen op, maar geen van die vragen kan afdoende beantwoord worden door ons. We weten lang niet genoeg, en dat kan ook niet. Alles wat we kunnen doen is dus wachten en het overlaten aan de Peruaanse justitie. En natuurlijk hopen op een eerlijke proces. Anders zullen we het nooit zeker weten.

 1. 2

  Dat hopen op een eerlijk proces is wel een goeie. De Peruaanse regering heeft al aangegeven welke straf Joran moet krijgen. Het lijkt me dus redelijk onmogelijk dat er nog vrijspraak kan volgen, ongeacht Joran’s schuldigheid.

 2. 3

  Zorg dat je je slag slaat als hij in de buurt is, en tegen de tijd dat de rook is opgetrokken ben jij als echte moordenaar al continenten ver weg”.

  Je weet er wel verdacht veel van…..

  De kans op en eerlijk proces kan-ie inderdaad wel schudden nu. Voor een deel aan hemzelf te danken, want hoe krijgt-ie het voor elkaar in allebei de kwesties zo’n ongelofelijke oetlul uit te hangen.
  Dat op zich mag natuurlijk geen bewijs voor zijn daderschap zijn.

 3. 10

  Een complot, is nooit uitgesloten …

  … als je een grote organisatie als de FBI tegen je hebt, dan ben je sowieso de lul.

  Vooral als je een reputatie had die Joran had opgebouwd.

  Er zijn natuurlijk meer bewijzen (als het goed is), sporen van Joran op het lichaam, getuigen (hotel).

  Met de informatie die ik nu heb zou ik ‘m gewoon veroordelen, het complot-verhaal vind ik veel te ver gezocht.

 4. 12

  @11: Je ziet hier een complottheorie? Ik vind het onwaarschijnlijk, maar de Amerikaanse geheime diensten hebben in het verleden wel meer gekke dingen gedaan.

  Laat een ding duidelijk zijn, ik geloof niet in een complot, maar ik vind ook dat we Van der Sloot niet direct mogen veroordelen op basis van hetgeen ons is voorgeschoteld. Daar zitten nog veel te veel gaten in.

 5. 13

  Het feit dat hij bekend heeft en dat hij dit ‘on record’ heeft gedaan, lijkt me toch een belangrijk feit waar je aan voorbij gaat. Dat hij dit later weer ontkent doet daar weinig aan af.

 6. 14

  @12: De FBI verdacht maken op basis van hun reputatie die ze bij jou uit het verleden hebben opgebouwd, daar heb je blijkbaar minder problemen mee.

 7. 15

  Dus de FBI gaat een meisje vermoorden om de schuld in Jorans schoenen te schuiven?

  Dat is een verhaal dat Joran zelf had kunnen verzinnen.

 8. 16

  @13: Daarbij kan ik me best voorstellen dat hij onder druk is gezet.

  @15: Wie zegt dat ik dat suggereer? Er zijn nog heel wat andere, minder extreme verklaringen te verzinnen dan dat.

 9. 17

  @13: Ik vind dat anders het zwakste bewijs tegen hem. In Nederland (en ik heb nog een klein beetje meer vertrouwen de Nederlandse politie dan in die van Peru) lukt het wel vaker om onschuldigen te laten bekennen, zelfs voor zoiets als moord. Dat hij dat later weer ontkent doet er voor mij overigens heel veel aan af. Sterker nog, dat maakt voor mij een bekentenis in verhoor (en zeker weten onder druk, slaapgebrek en opzettelijk verwarrende omstandigheden) totaal waardeloos. Ik wil daar verder niet mee zeggen dat Joran onschuldig is (de overige bewijsvoering ziet er tot dusver vanaf hier overtuigend uit), maar een ingetrokken bekentenis is wat mij betreft van generlei waarde.

 10. 18

  Ik geloof niet dat we hem veroordelen. We kijken alleen. Hebben de oogjes open. En telkens verzint joran weer iets. Een paar honderd meter en een lichaam is weg. Simpeler kan het niet. En Joran perst de moeder af en zegt dat het de russen zijn. Een moeder die dat niet wil zien. Robert Ludlum schreef hier trillers over. Een moord gebeurt iedere dag maar dit. Geen tijd voor een bloemen zee voor Stepanie Flores. Michael Jackson was er niks bij. Al moet over heel Aruba luminol gesproeid Natalie moet wel gevonden woorden anders is er geen kloe aan het verhaal

 11. 19

  De bochten waarin mensen zich kunnen wringen…

  Ockham’s razor: Joran heeft het gedaan en het rechtssysteem faalde door zijn inherente en noodzakelijke beperkingen.

  Geen bullshit over FBI, P.R. de Vries en buitenaardse wezentjes. Het systeem is feilbaar en daar mogen mensen best boos om zijn, het heeft immers het leven van nog een meisje gekost (en wie weet wel meer).

 12. 20

  de misdaad industrie draait weer volop.
  met danlk aan Peru Chili, Turkeye (voor saban. En justitie .nl (voor Zierikzee)
  neen dat kan geen toeval zijn justitiezoontjes; die in Auruba; vrijuit gaan;coruptie.nl.
  Nog velen moorden pelgen voor ze; eindelijk tegen de lamp lopen full in picture; heenen laatste enige show ze horen te lopen.
  What a crime; terrorist 5 years under out eyes; terror;torture;and earn; on the mother haloway;
  now aggain;
  SICKOS
  niet alleen op films worden gruwelijke serie lustmoordenaars vervolgt; for godsake!