‘Ter eeren Gods ende der sielen te laeffenis een bedevaert gaen…’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat aanleiding gaf tot onderstaand log (Profetische stemmen), was eigenlijk dit bericht:

HOEVEN (ANP) – Een kleine vijfhonderd automobilisten hebben zaterdag en zondag op het plein van de St. Jankerk in Hoeven hun auto laten zegenen. Dat zijn er veel meer dan in voorgaande jaren, aldus een woordvoerder van de parochie zondag.

Uit heel west-Brabant en uit Zeeland waren automobilisten naar Hoeven getrokken om hun voertuig te laten zegenen. De traditionele autozegening vindt al plaats sinds 1927. Er kwamen meer auto’s op de weg en binnen de rooms-katholieke kerk bestond de behoefte hogere machten aan te roepen om de weggebruikers te beschermen. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van de Christoffel, de beschermheilige van het verkeer.

Sindsdien vindt tijdens het eerste weekeinde van juli in Hoeven de traditionele autozegening plaats, waarbij behalve auto’s overigens ook fietsen, motors en brommers worden aangeboden.

Hoewel de zegening ieder jaar honderden belangstellenden trok, kwam er in de jaren zeventig de klad in. Rome had Christoffel van de lijst van heiligen afgevoerd om hem ruim tien jaar later weer in ere te herstellen.

In zijn preek, die als thema ‘Veilig op weg’ had, riep pastoor P. Verbeek de gelovigen zaterdag en zondag op om na te denken over de eigen verantwoordelijkheid in het verkeer.

Dat Lourdes jaarlijks heeeel veeel mensen tot een bedevaart lokt, wist ik wel .. maar dat het ook zo op deze wijze ‘leeft’ in Nederland had ik nooit gedacht en zeker niet in de vorm van een dergelijke zegening halen bij een kerk. En het blijkt best vaak voor te komen, die lentewijdingen, zegeningen en processies.

0

Reacties (4)

#1 Grobbo

Veel Heere vandaag… ;-)

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Ik mis dominee Schilder op dagen als vandaag, echt waar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TbosS

Is Carlos soms tegelijk met dominee Schilder op vakantie? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lilith

Ze zijn tesamen op een interkerkelijk kamp … aan het bidden voor wereldvrede …. :)

  • Vorige discussie