Tanken? Betaal met satellieten!

Vorige week is de Nigeriaanse communicatiesatelliet Nigcomsat-1 gelanceerd vanaf een Chinese basis in Sichuan. Nigeria heeft al een tijdje ambities in de ruimte: vorig jaar maakte de Nigeriaanse regering bekend dat ze in 2030 de eerste Nigeriaan op de maan wil hebben staan. China helpt daar graag bij, in ruil voor de toegang tot Nigeriaanse olie verschafte het land een royale lening van 223 miljoen euro en knutselde de satelliet in elkaar. De Nigeriaanse communicatiesatelliet moet de telecommunicatie en de breedbandtoegang tot het internet stimuleren, in Nigeria en op het hele Afrikaanse continent (IPS). China gaat binnenkort ook een satelliet voor Venezuela ontwikkelen, toevallig wederom een grote olieproducent. Maar er moet bij gezegd worden dat China inmiddels ook satellieten verkoopt aan Indonesië, Pakistan, Mongolië, Iran, Bangladesh en Peru. “China is starting to market and sell this technology to developing countries that need it,” said Shen Dingli, a professor in international relations at Fudan University in Shanghai. Of the Nigeria deal, Mr. Shen added: “It gives substance to Sino-African relations. Not only does China buy raw materials, but also we sell some things.” (NYT). Niet alleen dus ordinair tanken maar gewoon het instellen van een Nieuwe Multipolaire Wereldorde, Houston do you copy?

 1. 2

  Houston you have a problem is ook een typering.

  Aan de andere kant: Rusland, Europa en de VS hebben allemaal geprobeerd het Afrikaanse continent te pakken. Met of zonder ideologie. En is dat gelukt? Lijkt me niet. Het is nog steeds een puinhoop en het wordt steeds erger. De Chinese inmenging aldaar zal de zaak niet verbeteren. En dat geldt natuurlijk ook voor het rijtje Indonesië, Pakistan, Mongolië, Iran, Bangladesh en Peru.

  Inderdaad @1, kiezen door je verneukt wil worden.
  Maar het is wel democratisch…

 2. 3

  En dat geldt natuurlijk ook voor het rijtje Indonesië, Pakistan, Mongolië, Iran, Bangladesh en Peru.

  @2: Leuk, je spuit nog steeds ongefundeerde psuedo-wijsheden. Hoezo ‘natuurlijk’?

 3. 4

  Dit is nog maar het topje van de ijsberg; China is hard op weg om goede vrienden te worden met de Afrikanen terwijl de VS er een beetje beteuterd bij staan kijken. Nigeria is daar een voorbeeld van, maar in Algerije, Mali, Angola, Centraal Afrika, Zambia, Zuid-Afrika is iets soortgelijks gaande. Ook het conflict in Darfur schijnt er stiekem alleen maar om te gaan of de olie die daar in de grond zit eruit wordt gehaald door Chinezen of Amerikanen.

  http://www.atimes.com/atimes/China_Business/IE25Cb04.html

 4. 5

  @4: Neem die link maar met een correltje zout!

  the present concern of the current Washington administration over Darfur in southern Sudan

  In Zuid-Sudan ligt olie ja en daar is ook oorlog over geweest (en zijn inmiddels akkoorden over gesloten), maar Darfur ligt daar dus niet. Dat ligt in het westen van Sudan en daar is geen olie.

 5. 6

  Ik denk trouwens dat de Chinezen nog moeten ontdekken hoe zinloos zakendoen met afrikanen is, waar Europa en de VS dat al ingezien hebben. Ik klink misschien wat negatief, maar dat heeft alles te maken met de recente ervaringen van mijn ouders in afrika.

 6. 9

  China heeft op dit moment ongeveer 20% van de Amerikaanse staatschuld in handen… als ze dit nog iets verder uitbreiden kunnen ze Taiwan opeisen via economisch machtsvertoon.

 7. 10

  Das toch fijn voor die afrikanen, nu kunnen ze weer kiezen door wie ze uitgebuit willen worden.

  Marktwerking in exploitatie, komt er nu ook peak victim?

 8. 14

  @Bismarck: maar dat maakt Darfur wel een prima smoes om een militaire voet aan de grond te krijgen in de buurt van waar de olie wel zit;-)

 9. 15

  @14: Dat is werkelijk een onzinargument. Zo kan je ook de oorlog in Tsjetsjenië ‘verklaren’: het is dichtbij de olierijke Kaspische zee.

  @9: Die snap ik niet.

  @8: Ik stelde je gewoon een vraag hoor, hoe zie jij nu weer een wereldwijd complot om jou ‘meer te laten betalen’?

 10. 16

  @15: Met Tsjetjenie zit je dichter bij de werkelijkheid dan je dacht!

  @14: Sudan zal hoe dan ook geen probleem hebben met Chinese wapens in het land, desnoods begeleid door Chinezen. Al was het maar om de akkoorden in het zuiden wat te kunnen reviseren in het voordeel van de regering. Daar hebben de Chinezen Darfur niet voor nodig.

 11. 18

  Ik vind het een werelds stukje @Carlos. Ze zouden het moeten integreren in de schoolboeken over na-oorlogse geschiedenis. Zoek de verschillen.