1. 7

  Het argument “ik kan leven zonder..” is een drogreden. Ik kan uitstekend leven zonder Rowena Rikkers. Toch is het verschrikkelijk wat er is gebeurd met haar en is vrijwel iedereen het er over eens dat dingen als dat bestreden moeten worden.

 2. 10

  Was de beeldenstorm in 1566 nou zo vreselijk? Of om het algemener te zetten waren de godsdienstoorlogen in Europa na de hervormingen van Luther en Calvijn zo erg?

  Ja, het was destructief.

  Maar zie wat het ons heeft gebracht.
  Ik beschouw die periode als een loutering.

  Niet dat ik de vernieling van de Boeddha goedkeur – ik acht het Boeddhisme hoog en gun de islam niet het hoger c.q. beter zijn dan – maar de geschiedenis kan op zoveel manieren worden geschreven, ook de contemporaine, dat hier geen eenduidig goed of slecht op past.

  @Steeph
  De hunebedden zijn echt van een andere orde dan deze Boeddha.

 3. 11

  @HansR

  Altijd leuk te zien wat voor offers anderen moeten maken voor jou ideaal. Een wezenskenmerk van alle utopisten is dat ze over lijken gaan en ruines achterlaten. Het allemaal maakt niet zoveel uit of het nationaal-solialisten, maoisten, franse revolutionairen of anti-clericalen zijn.

 4. 12

  “Een wezenskenmerk van alle utopisten is dat ze over lijken gaan…”

  Een wezenskenmerk van alle vrouwen is dat het zeikmatrassen zijn die nooit tevreden zijn. Of ga ik nu te kort door de bocht net als jij?

 5. 13

  @Mary
  …wat voor offers anderen moeten maken voor jou ideaal.

  Welke offers vraag ik en wat is mijn ideaal?

  Verder eens met IPM: korter door de bocht dan jij in #11 is bijna niet mogelijk.

 6. 14

  @3: De Westerkerk ligt in oudheid dichter bij die Buddha dan de hunnebedden. Overigens zijn in Nederland werkelijk alle gebouwen van rond het begin van de jaartelling (inclusief alle tempels) al afgebroken, meestal op instigatie van de katholieke kerk.

 7. 20

  @19: Zou wel dom zijn, van die dingen zou je er tientallen per dag in beton kunnen gieten met een paar mallen. Zal alleen weinig vraag naar zijn. Verder denk ik: Laat ze zich liever daarop concentreren dan op het opblazen van mensen.

 8. 21

  18 @ Bismarck, het westen wordt altijd dubbele standaarden verweten maar dit gaat over een groep die maar één standaard kent, dat soort gedachten is de bron van elk kwaad