Syrische Nusra Front maakt zich los van al Qaeda en gaat verder onder nieuwe naam

Foto: Times Asi (cc)

NIEUWS - De Syrische tak van al Qaeda, het Nusra Front (Jabhat al Nusra) heeft zich afgescheiden van de moederorganisatie en een nieuwe naam aangenomen. Het Font heet nu Jabhat Fath al Sham (Front voor de Bevrijding van al Sham/Syrië).

Kort tevoren had Ayman al Zawahiri, de leider van al Qaeda sinds de dood van Bin Laden, zijn fiat gegeven aan de afscheiding. De verandering lijkt bedoeld om al Nusra, dat in 2012 voor het eerst van zich deed spreken met zware autobom en zelfmoord aanslagen in Syrië, acceptabeler te maken voor de rest van de Syrische oppositiegroepen en partijen die hen steun verlenen, waaronder onder meer de VS.

De verandering werd bekendgemaakt via een video-opname waarin Mohammed al Jolani, de leider van al Nusra zich vertoonde temidden van andere leiders van de groep en met een nieuwe, witte vlag in plaats van de oude zwarte van al Nusra. Het was de allereerste keer dat al Jolani zijn gezicht toonde aan de rest van de wereld. De verandering, zo legde hij uit, was bedoeld om het excuus weg te nemen dat “de internationale gemeenschap, geleid door Amerika en Rusland, gebruikt om moslims in de Levant te bombarderen en te verjagen, namelijk dat zij het Nusra Front aanvallen dat is verbonden met al Qaeda”.

Of de verandering, die mede lijkt te zijn ingegeven door de krachten achter al Nusra, zoals de Qatari’s, op korte termijn veel gevolgen zal hebben is niet te zeggen. Farah al Atassi, de woordvoerster van het High Negotiations Committee, het hoogste overlegorgaan van de Syrische oppositie vond het te vroeg voor conclusies. Maar ze zei wel te hopen dat de verandering mogelijk Rusland ertoe zou kunnen bewegen haar bombardementen op de oppositie te staken.
De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, John Kirby, stelde dat de naamsverandering op zich niet veel voorstelt. ”Wij beoordelen groepen op hun  gedrag, niet op hun naam,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat het Front voorlopig een legitiem doelwit blijft voor Amerikaanse bombardementsvluchten.

Reacties (1)

#1 Dehnus

Al Qaeda lijkt Philips wel. Stoten alles af, straks ook nog haar core business waar het ooit allemaal mee begon ;).