Synesthesie

Bij het zien van een fragment in VPRO’s Zomergasten besefte ik voor het eerst dat ik licht synesthetisch ben. Synesthesisten koppelen zintuigelijke waarnemingen aan elkaar, zo zien ze kleuren bij klanken, woorden of begrippen. Voor zomergast Robbert Dijkgraaf is bijvoorbeeld Frankrijk korenblauw en heeft Connie Palmen een oker-oranje kleur. Ikzelf heb het voornamelijk met de dagen van de week: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag. [kleureffecten vallen in FF weg]

Heeft u ook last van ‘lekkende tussenschotten’ in uw hersenen ? Deel uw afwijking in de comments ! [met uw gegevens zal vertrouwelijk worden omgesprongen]

 1. 3

  Je kunt je laten testen op Synesthesie.nl, de test duurt alleen wel een week of langer. Je moet namelijk je associatieve kleuren invullen bij een aantal letters, cijfers en woorden, en wanneer je de volgende keer weer alles met dezelfde kleuren invult heb je waarschijnlijk synesthesie … of een goed geheugen.

 2. 9

  @ Carlos,

  Dat kan wel zo zijn, maar niet iedere kleurassociatie betekent dat je synesthesie hebt. Oftewel, niet iedere associatie met een kleur duidt zo’n ‘lekkend zintuigelijk tussenschot’ …

  Veel mensen hebben bijvoorbeeld bij de provincies van Nederland ook een kleurassociatie, Utrecht is groen, Limburg is paars, Friesland is geel, Groningen is oranje bijvoorbeeld, maar vaak komt dat doordat ze op de lagere school een kaart van Nederland hadden waarop de provincies zo stonden afgebeeld. Dan heeft dat niets met synesthesie te maken.

 3. 10

  Licht synesthetisch zei ik toch ;-) Bij getallen heb ik het in ieder geval ook. Schooltijd is inderdaad belangrijk, maar dan zelfs meer de kleutertijd dacht ik. In de kleuterklas doen ze ook van alles met kleuren, de dagen van de week hebben daar ook een kleur (bepaald door synesthetische kleuterjuffen). Ik wil best wel eens die test doen hoor.

 4. 15

  Ik associeer lichtjes bepaalde letters en cijfers met kleuren, maar vraag me idd ook af dat komt door de kleuterjuf of door synesthesie. Volgens een BBC documentaire bestaat er een verband tussen de assiociaties en indrukken uit de vroege kinderjaren. Zo is er een pub eigenaar die getallen proeft. De smaken die hij ervaart bleken allemaal afkomstig uit zijn jeugd (havermout, levertraan etc.), en soms afkomstig van merken voedingsmiddelen die niet meer bestaan.

 5. 16

  Ik heb dat niet? Zeker teveel jointjes gerookt en vroeger naar vloeistofdia’s gekeken? Dus mijn ‘lekkende tussenschotten’ zijn waarschijnelijk één grote brij geworden.

 6. 17

  Ach, het is altijd fijn om iets te hebben, waar je niets voor hoeft te doen, wat verder geen kwaad kan, maar je toch een beetje speciaal maakt.

  PS. Ik denk dat met dit weer waterdichte tussenschotten beter zijn.

 7. 18

  Ik associeer pijn met geluid… Altijd leuk als iemand mij vraagt de pijn te beschrijven. “Als een brommende motor”, “als een pieptoon”.

  Ik weet niet of dat wat met synesthesie te maken heeft, maar het geeft wel gekke gezichten.

 8. 20

  Getallen en dagen van de week die automatisch een kleurtje hebben … geen last van. Cijfers zijn gewoon altijd zwart (ben ik misschien een doemdenker?) en bij de dagen van de week ga ik meer uit van een gevoel (zo is de maandag een kutdag en de vrijdag weer een fijne dag als in een weekendgevoel). Geuren, dat dan weer wel. Bijvoorbeeld als ik aan lente denk, dan associeer ik dat met pasgemaaid gras. Zomer met de geur van een witbiertje (zittend in de zon op een terras, inclusief het geluid van voorbijlopende, pratende mensen). Bij steden zie ik ook geen kleuren. Groningen is voor mij een uitgestrekt plat land, Zwolle en omgeving zie ik gelijk een groot groen bos, Delft de grachten en Den Haag tenslotte als één grote bouwput.

 9. 21

  Met dit postje heb ik toch al mooi twee vrouwen weten te verleiden tot reaguren?! Ik denk dat ik eindelijk een modus heb gevonden om de volledig-uit-het-lood-geslagen gender balance op Sargasso weer wat in evenwicht te brengen.

  Verwacht van mij op Sargasso binnenkort dus meer kleur, meer vanuit mijzelf geschreven en meer ‘voelen’ ipv van ‘beredeneren’.

 10. 24

  Synesthesie treedt ook op met smaken, geuren, vormen, geluiden (appels smaken vierkant bijvoorbeeld). Synesthesisten hebben trouwens ook soms een heel goed of fotografisch geheugen, waarschijnlijk omdat ervaringen op meerdere plaatsen tegelijk worden opgeslagen.

  Overigens is het associëren van kleuren met dingen heel normaal, en geen synesthesie.