Succes in Irak voor Bush

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Iraqi Constitution

Vanaf vandaag bestaat er weer een grondwet in Irak, ik hoopte er een beetje op dat het zou mislukken, maar Bush heeft opnieuw een electoraal succes geboekt vandaag: de eerste stap op weg naar 4 nieuwe lange jaren, George W. Bush.

0

Reacties (26)

#1 bicat

Waarom hoop je dat het zou mislukken?

Vind je het, wat jij noemt, het electorale succes van Bush belangrijker dan het welzijn van de Irakees? (ervan uitgaande dat zij van een grondwet beter worden)

 • Volgende discussie
#2 Jan des Bouvrie

Om in Amerika te blijven, het Bush regime heeft ook gezorgd voor een slappe dollar. Maar dat is juist een zegen, vindt mijn grote vriend Neil Cavuto. En wij Europeanen (en natuurlijk vooral de Fransen, want hun bloed kan hij nog steeds wel drinken) moeten ophouden erover te zeuren. En we zijn nog veiliger ook dankzij de zwakke dollar! Wat zit de wereld toch simpel in elkaar, alleen wij zijn te dom om het in te zien…

“What’s that old line? A recession is when your neighbor loses his job. A depression is when you lose yours. In keeping with that, “as long as it’s not in my backyard strategy,” along come European leaders to say enough is enough.

Our dollar is too weak and boy, are they ticked. It’s killing their companies that want to export things here, because those things are now more expensive here. So we don’t buy as many of those things here and the French are positively fried.

Never mind the fact that they never complained when our dollar was strong and it was our manufacturers who were hurting. That went on for years.

No, now that they’re the ones feeling the pinch and they can’t shut up.

I wonder where all this compassion for displaced workers was when it was our workers. And I wonder where all this yammering for fair trade was when it was American companies getting the short end of the stick.

No, for years, we in America have been left to deal with the flipside of a strong currency. Somehow we adjusted. Somehow we survived.

We didn’t blame the French for their weak currency. We found ways to push on with a strong currency.

I don’t remember us lecturing them. Now they can’t stop lecturing us.

They attack our deficits, even though they’ve got bigger percentage deficits.

They attack our recovery, even though some of them barely have a recovery.

And they attack our war on terror, even though a lot of these smarmy worms are safer because of our war on terror.

Here’s the difference: We had a strong dollar and found a way around it. They have a strong euro and can’t stop complaining about it.

Wouldn’t it be great for me to blame my baker for being fat. Leave it to the Europeans to blame our dollar for them being stupid. “

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 name

tja…. maar wat doet de VS grondwet….die stelt tegenwoordig helemaal niets voor….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 caprio

Wellicht is het inderdaad beter voor de wereld als de Iraakse grondwet door niet nader aan teduiden onenigheid even was uitgesteld tot na de Amerikaanse verkiezingen ja. Nu beheerst Bush zich nog, omdat hij herkozen wil worden, maar na November heeft hij geen enkele reden meer om zich te beheersen en ben ik ban dat zijn agenda radicaliseert, ja, ook in Irak vermoed ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Salonsocialist

Beste Mensen,

De blindheid van menigeen is ook in dezer dagen niet van de lucht. Dat het aannemen van een grondwet een afpsiegeling voor het succes van Bush in Irak zou zijn, vind ik nogal een belediging voor alle slachtoffers van de tweede golfoorlog.

Ook vind het nogal naief om te stellen dat de wereld er veiliger op geworden is. Naar mijnsinziens stond saddam aan het hoofd van een dictotriaal regime ,maar voor de wereldvrede vormde hij geen bedreiging en in die zin vond ik de mengelmoes van leugens en het aandikken van bewijs een veel gevaarlijker verschijnsel.

Des te meer omdat deze oorlog een grote hoax was. De aanwezigheid van massavernietigingswapens kon voor (en al helemaal niet na !) de oorlog bewezen worden. Bovendien negeerde men de UN in deze kwestie totaal.

Juist dit soort kwesties vormen een groter gevaar voor de wereldvrede dan het zogenaamde succces dat bush in Irak behaalt heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Suave

ik baal er ook onwijs van. al de gehele dag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MMaas

Ik moet me hier toch bij Bicat aansluiten hoor. Het is een hoopvol idee dat Irak een grondwet heeft. Met welke motieven dat tot stand is gekomen doet er dan niet zoveel toe. Als dat betekent dat Bush wordt herkozen, so be it

Laten we niet vergeten dat de Nederlandse grondwet er kwam doordat Willem II in 1848 bang was dat het revolutievirus dat in Europa rondwaarde ook Nederland in brand zou zetten (en hij zijn macht kwijtraakte). Een verre van nobel motief…

Uit welke motieven deze Iraakse grondwet is gemaakt is niet meer zo belangrijk. Het feit is dat hij er is. En het zal nu veel moeite kosten om hem weer te verscheuren. Vrijheid en gerechtigheid laten mensen zich niet zo snel meer afpakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Carlos

Ik denk dat het de gemiddelde amerikaan geen ruk zegt: “een grondwet voor Irak, so what?!”

Bush gaat zijn herverkiezingsklapper maken met de ‘vangst’ van Osama, die zit al ergens gevangen maar wordt op een media-strategisch moment ingezet.
En de vangst van de grootste boef aller tijden spreekt wel tot de verbeelding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Nove

http://www.informationclearinghouse.info/article5819.htm
Succes is een relatief en vooral een subjektieve benadering.
Robert Fisk ,correspondent voor The Independent schrijft al het hele jaar door vanuit zijn basis in Baghdad.
Lees hoe de ‘vernieuwde’ douane als vanouds omkoopgeld verwacht, hoe er in de wijken Iraki vertalers die voor de Amerikanen werken vermoord worden, hoe de journalisten moeten oppassen, de importvoorraden aan luxe cigaren en flessen Perrier.. wie heeft die nou nodig en wie willen er voor kunnen betalen..
De aanslagen ,het geweervuur, het helicopterrotorgeluid.De Katuska raketten..
Allemaal op dezelfde dag dat Ayatollah Sistani de ‘all clear’ voor de nieuwe TIJDELIJKE grondwet gaf en voorbereidingen voor de ondertekekening onderweg waren.
Dat deze ondertekening onderdeel wordt van de herverkiezing van Bush jr. staat vast, de werkelijkheid op de grond wordt verzwegen.Die moet je zelf opzoeken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 caprio

Carlos: je vergist je, de grondwet is voor de Amerikaan een relikwie, te vergelijken met wat voor de Nederlander Beatrix is: het doet er niet toe dat het fascistisch is of niet, het is het hoogste staatsgoed.
Een grondwet voor Irak zou voor Bush een enorme winst zijn, zeker aangezien men in de VS toch al geloogt/gelooft dat AlQaeda==Irak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sjaak

En terecht!
Bush!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 SalonSocialist

Beste Mensen,

MMaas je overtuiging in een grondwet is niet toereikend. Ik kan het dan ook niet met je eens zijn als je meldt dat de motieven waaronder de iraakse gronwet tot stand is gekomen je niet zoveel intreseert. Feit blijft immers dat de oorlog onder valse voorwenselen heeft plaatsgevonden en het internationale recht door de amerikanen weer mooi in zijn hem gezet is. Democratie brengen zoals de Amerikaanse het noemen is een groot goed ,maar het geheel welke zich de laatste 2 jaar heeft afgespeeld vind ik te smerig om er nog een goed woord voor over te hebben.

Ik snap dan ook niet dat Irak voorbeeld zou moeten dienen voor andere landen. Dat er meer dan 30.000 doden vielen blijft in veler geval dan ook ongenoemd en de hoeveelheid haat welke ontstaan is naar aanleiding van deze oorlog is en blijft onbekend ,maar zoals gebleken is heeft men aan 20 fantiekelingen genoeg om een gigantische tik uit te delen in en aan de westerse wereld. En daar gaat je succes.. Het Amerikaanse buitenlandse beleid is mijnsinziens een sta in de weg voor wereldvrede;-

Als je dan toch een grondwet wil maken.
Dan verdient Israel er ook wel één ,want als de regels van het internationale recht en UN ergens aan haar laars gelapt worden is het daar wel. Het dubbelzinnige beleid is dan veelal niet ver van elkaar te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jan des Bouvrie

@caprio en Carlos: ik sluit me bij Caprio aan. Voor Amerikanen is de ‘constitution’ zeer belangrijk. Overigens niet alleen als een soort symbool van vereniging (samen met de vlag), maar ook als daadwerkelijk wetsmiddel. Met de constitution in de hand kun je immers de individuele Staten tot de orde roepen. De rest van de wetgeving is vooral een interne aangelegenheid voor individuele staten. Pas als het ‘unconstitutional’ is, kunnen ze teruggefloten worden. Zeer belangrijk bijvoorbeeld in het arrest over Abortus (Roe vs. Wade) van de Supreme Court. Omdat die oordeelde dat een verbod op pro-choice Abortus ongrondwettelijk is, mag bijv. Texas het nu niet meer verbieden.

Je ziet het ook met het homohuwelijk: Bush wil dat nu via een amendement van de grondwet gaan regelen. Een andere is natuurlijk het tweede Amendement: het recht om wapens te dragen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Carlos

Amerikanen vinden hun EIGEN grondwet belangrijk, maar een grondwet voor die “motherfuckin arabs laat de meerderheid koud, echt waar. Uiteraard is het voor Bush positief dat deze grondwet er is gekomen, maar het is niet te vergelijken met een ‘media-klapper’ als de oorlog winnen, Saddam of Osama vangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 GW Bush

Note to self: Catch Osama before election.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jan des Bouvrie

@Carlos: je hebt gelijk. Die Irakeze grondwet zal de meeste Amerikanen roesten. Daar wint Bush de verkiezingen niet mee. Misschien als het een dag voor de verkiezingen gebeurd was, maar nu is het nog veel te ver weg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Carlos

@JdB: ja, maar jij en caprio hadden net zo goed gelijk dat de grondwet in eigen land erg belangrijk is.
We hebben allemaal gelijk en de zon schijnt, is het leven niet heerlijk?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jan des Bouvrie

Bah wat een consensus weer hier op Sargasso. Waar zijn alle stoorzenders gebleven? M.a.w. waar is Jacobine??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 mark

“History, the Bush administration has concluded, needs deliberate organization, leadership, and direction. In this irony of ironies, the Bush administration’s identification of regime change as critical to its anti-terrorist policy and integral to its desire for a democratic capitalist world has led to an active “Leninist” foreign policy in place of Fukuyama’s passive “Marxist” social teleology.
(..)
Given enough power, a conquering authority can impose any kind of rule it wishes on a defeated society. More often than not, however, military-political imposition produces social dissimulation, not cultural assimilation of the conqueror’s way of life. As Aristotle and Durkheim knew, the types of political innovation most likely to be accepted by a defeated society must closely resemble previous, familiar forms of political life. In the case of a defeated Iraq that requires, at a minimum, the Bush administration’s recognition of and respect for the reality of ruling families as the central feature of Arab political life. Surely an easy task for what the Financial Times[7] considers the most successful political family in American history.”

Ken Jowitt
http://www.policyreview.org/apr03/jowitt.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Grobbo

Het hebben van een contitution is alleen van waarde wanneer die breed gedragen wordt en gehandhaafd kan worden.

Wanneer de Amerikanen een Irakees regime neerzetten dat democratisch gekozen is en dat een breed gedragen grondwet op eigen kracht ondersteunt dan is er inderdaad een flinke stap voorwaarts gemaakt.

Maar op dit moment is er een hooop goede bedoeling, maar geen zelfstandige handhaving, maar een heleboel verborgen agenda’s en mensen die de zaak bewust willen en kunnen verstieren.

Dit neemt echter niet weg dat het wat best kan worden in Irak, en daar hoop ik ook op, maar als het misgaat dan destabiliseert het de regio enorm, en wordt het land alsnog datgene wat Bush riep dat het was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Carlos

De irakezen hadden ook onder Saddam een grondwet en die was op sommige punten beter dan de huidige. Om de sijieten te paaien zijn heel wat seculiere vrouwenrechten gesneuveld. Een knieval voor religie omwille van zogenaamde democratie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Grobbo

Ja, heel fijn. En zoiets laat je dan heel symbolisch ondertekenen op internationale vrouwendag. :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 caprio

@Carlos: ondanks dat je volkomen gelijk hebt, is het typisch van Amerikanen dat ze alles belangrijk vinden voor de hele wereld wat voor hun belangrijk is, maar je hebt gelijk dat als het voor hun niet belangrijk is, het voor niemand belangrijk kan zijn, dit alles in universele zin uiteraard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 drBanner

Sargasso: Links!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Grobbo

Wat wilt u daar mee zeggen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 name
 • Vorige discussie