Stijlvol Kuddedier

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Terwijl ik lees dat Veilig Verkeer Nederland zaterdag zijn beklag deed over ?jakkerfilmpjes? op een weblog als GeenStijl, luister ik naar het effect van ?24? op Amerikaanse militairen. De succesvolle tv-serie zou namelijk marteling verheerlijken en de boerenpummels die al vier jaar oorlogje spelen in Irak aanzetten tot marteling. Net als de hoofdpersoon Jack Bauer weet iedere soldaat dat folteren verboden is, maar wanneer terrorisme de nationale veiligheid van de VS bedreigt, dan mag er wel fysiek geweld gebruikt worden. Als uitzondering op de regel natuurlijk, maar goed, de toon is volgens The New Yorker gezet. Eén slechterik opofferen voor de vrijheid van de gehele natie moet immers kunnen.

De Nederlandse discussie over kopieergedrag is gelukkig iets provincialer. Geen marteling, maar ‘slechts’ filmpjes op internet waarin jongvolwassen solliciteren naar het voortijdig cashen van hun donorcodicil. Hoewel keer op keer is aangetoond dat mensen elkaar graag nadoen, blijven de media toch structureel hun medeverantwoordelijkheid afschuiven. Het wordt tijd dat dit gaat veranderen want de huidige mediareflex wordt vervelend.

Telkens als het over kopieergedrag gaat, steken de media hun kop zorgvuldig in het zand. Met het beroep op de persvrijheid en haar verantwoordelijkheid het publiek te informeren, wordt de vrijheid van meningsuiting tot onaantastbare waarde verheven. De jakkerfilmpjes van boomklevers moeten dus kunnen, zeker ook op GeenStijl.

In een reactie op de radio over het mogelijke kopieergedrag veroorzaakt door de filmpjes op haar website, stelde GeenStijl dat de reaguurders van het weblog de racewedstrijden op de openbare weg unaniem veroordelen en dit een preventieve werking zou hebben op eventuele na-apers. Een korte nalezing van de reacties op de filmpjes geeft de stijlloze redactie min of meer gelijk, maar GeenStijl eet van twee walletjes: aan de ene kant willen ze de populaire beelden toch even laten zien en kunnen ze door de reacties claimen een verantwoorde positie in te nemen.

Naast de persvrijheid wijzen de media ook veelvuldig op de échte schuld van het kopieergedrag, want die ligt natuurlijk bij de kopieerders zelf. Deze niet al te intelligente wezens zouden zonder het zien van racefilmpjes op tv en internet hun ?need for speed? ook willen stillen. De media menen dus onterecht de schuld te krijgen van onvermijdelijk stom gedrag van individuen. En zo wordt uit naam van de persvrijheid en omwille van de kijkercijfers of bezoekersaantallen bewust het persoonlijke denkvermogen van de mediaconsument overschat.

De mens is namelijk een kuddedier bij uitstek. De gebruikelijke roep om persvrijheid of de bescherming van de vrijheid van meningsuiting zou dus plaats moeten maken voor een pleidooi voor de vrijheid van gedachte. Het kopieergedrag van Amerikaanse militairen in Irak of de boomklevers in NL betekent dat deze vrijheid, die iedereen gratis bij zijn geboorte heeft meegekregen, niet of nauwelijks wordt gebruikt. Voor een weblog als GeenStijl wisten de meeste dit al, maar hoelang gaat het nog duren voordat het daadwerkelijk gevolgen krijgt? Neem uw verantwoordelijkheid betreffende sociale imitatie! Kappen met die filmpjes…

Reacties (6)

#1 RH

Het is gemakkelijker om wat aan ’24’ te doen dan aan Guatanamo.

  • Volgende discussie
#2 PPG

Oh ja? Ik weet niet precies hoeveel kijkers ’24’ heeft, maar daar zitten een hoop kiezers tussen.

En of Guantanamo nou wordt gesloten of niet, daar ligt de gemiddelde Amerikaanse couch potato denk ik niet wakker van. Maar geldt dat ook voor de populaire Bauer-show…?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gluut

Dit klinkt in mijn oren als een opzetje naar een totalitair regime (ik chargeer). Wie bepaalt namelijk wat wel en niet betamelijk is en wat het volk wel en niet mag zien.
Als je zo ‘dom’ bent om die filmpjes niet alleen te bekijken maar ook nog eens na te doen, dan vind ik dat het principe, dat door Darwin al eens mooi werd uitgelegd, zijn werk mag doen.

Ps. Oorlog moet ook van de buis, die machthebbers krijgen er alleen maar verkeerde ideeen van…
Pps. Eigenlijk is het een briljant idee. Vanaf heden alleen nog maar Teletubbies op de buis en Casper cartoons in de kranten..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jan Jaap

Dus jij wil echt gaan beweren dat ze niet zouden jakkeren als ze geen filmpje op GeenStijl hadden gezien? En dat, zonder 24, er niet gemarteld zou worden? Wat een onzin, zeg. Dat is gewoon een makkelijke excuus voor de idioten die het doen.

En al zou dat wel zo zijn, dan loop je nog tegen het feit op dat het totaal niet te reguleren is zonder te gaan censuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 PPG

@3: je chargeert inderdaad, maar alles voor de polemiek, nietwaar? :-)

@3/ @4 En ‘wij’ – het publiek, de politiek, de media, de mediaconsument – bepalen doorgaans wat er te zien. Bovendien reguleren we (en censuren we) dus bijna aan de lopende band. Geen porno hier, geen geweld daar. Voor internet is dat natuurlijk lastiger maar veel boosdoeners zijn gewoon aan te wijzen: youtube en geenstijl bijvoorbeeld.

@4: En nee, ik zeg niet dat er géén boomklevers zouden zijn zonder de jakkerfilmpjes. Ik zeg dat het er minder zouden zijn dan nu.

En btw: alleen teletubbies? Als we iets van de buis moeten halen! Ik vertrouw die lui niet :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Je geeft de gristenfundamentalisten wel heel erg een inkoppertje:
Van de Teletubbies kijken worden mensen homo.

  • Vorige discussie