Stiekeme elektrische fietsen in Tour de France

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Bismarck

Wel schandalig die beschuldigingen aan het adres van Cancellara. Als je de koers gezien hebt, weet je wel beter dan wat gesuggereerd wordt in dat filmpje.

 • Volgende discussie
#2 Taco Zip

Ja, reuze interessant zo’n filmpje. Kan ook uitgelegd worden hoe je met een (blijkbaar geluidloos) motortje zo’n indrukwekkend vermogen kunt leveren? Er zou toch een enorme markt moeten zijn voor deze wonder-accu’s.
Lucratiever dan een enkele wielrenner in het geheim ermee uitrusten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Olav

Taco: Kan ook uitgelegd worden hoe je met een (blijkbaar geluidloos) motortje zo’n indrukwekkend vermogen kunt leveren?

Geluidloos is het ding niet echt, daarom lijkt het me ook niet waarschijnlijk dat het in serieuze wedstrijden gebruikt wordt. En zoals Bismarck zei, Cancellara heeft dat ding nooit nodig gehad in de race waar hier naar wordt verwezen. Hij kon er gewoon op wachten dat dhr. Boonen, die een groot deel van de rit meende de held te moeten uithangen, moe zou worden en niet meer op zou letten.

Maar wat het vermogen betreft is het verhaal tòch plausibel. De Gruber Assist zou het ca. 45 minuten doen op de meegeleverde accu (die in een zadeltasje past). Stel, men zou maar de helft van die accu meenemen (dan waarschijnlijk in de onderbuis van het frame) dan heeft men nog altijd voor ongeveer 20 minuten ondersteuning bij zich. Meer dan genoeg om een beslissende ontsnapping te realiseren of om een sprint te winnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Toch goed kijken naar die “demarrage” van Cancellara in Paris Roubaix…en later de verklaring Boonen na de Ronde: “Ik wist voor de wedstrijd al dat ik me volledig moest afstemmen op die Zwitserse brommer. Ik reed dik 50 in het uur maar hij liep desondanks bijna achteloos minuten van me weg…”

En op de Muur en de kasseistroken was de herrie van het publiek dusdanig dat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3/4: 20 minuten 100 watt? Weet jij hoeveel watt een wielrenner levert? En als je P-R hebt gezien, zou je opgevallen kunnen zijn dat Cancellara op 50km van het eind ging, met nog dik een uur te rijden. Op het moment dat Cancellara vertrok hield gewoon iedereen de benen stil (en keek om naar Boonen, die op dat moment zat te suffen achter in het groepje). De Bijnaam Zwitserse brommer had Cancellara al eerder verdiend, hij schijnt wel een beetje (beter dan Boonen) te kunnen tijdrijden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 klaplong

Zegt het filmpje ook hoe zwaar de accu is? Vraag me af of het meetorsen van een zwaardere accu opweegt tegen de 20 minuten, vermeende, plezier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Maurice

Dat Cancellara een goede rijder is, staat boven kijf, maar het verklaart niet de onnatuurlijk aandoende versnelling in P-R. Voor iemand die niet op de pedalen ging staan, vond ik het erg onnatuurlijk overkomen. Misschien dat iemand me beelden kan laten zien van andere renners met eenzelfde aktie?

En dat je een motortje nodig hebt om een uur op te rijden is natuurlijk onzin. Wegkomen bij een groep renners is een van de moeilijkste dingen, zeker als je, zoals Cancellara, constant in de gaten wordt gehouden. Daarbij is een krachtstoot van enkele seconden zeer effectief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bismarck

@7: Die versnelling deed niet zo onnatuurlijk aan. Je laat je een beetje in de luren leggen door te denken dat de andere rijders op hun hardst fietsen. Ze hielden net hun benen stil (en niemand lette op Cancellara). Vergelijkbare demarrages zie je wel vaker (Joop Zoetemelk won met een vergelijkbare demarrage ooit eens het WK).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Spam

‘Hij heeft een brommertje ingeslikt’ is gangbare wielertaal, maar werd tot op heden slechts metaforisch gebruikt. En van inslikken is natuurlijk nog altijd geen sprake.

15 minuutjes 100 Watt zou een uitkomst zijn voor wie wil demarreren. Als die jongens hard trappen leveren ze zo’n 700 watt. Even 100 extra kan wonderen doen.

Overigens acht ik de kans dat die jongen gewoon veel sterker was dan de rest groter dan dat hij een motortje had meegenomen.

 • Vorige discussie