Sterrenslag met Martijn van Dam

U bent de discussie waarschijnlijk wel tegengekomen, de afgelopen dagen. PvdA-Kamerleden Martijn van Dam en Jeroen Dijsselbloem willen een gedragscode voor televisiemakers, naar aanleiding van het Talpa-programma De Gouden Kooi. De twee vinden dat de deelnemers “verleid worden fysieke, emotionele en ethische grenzen over te gaan die ze in het normale leven nooit zouden passeren.”

Sterrenslag met Martijn van Dam

Over Dijsselbloem kan ik niet spreken, maar ik snap de betrokkenheid van Martijn van Dam op dit gebied. Hij zal zelf nog regelmatig ’s nachts wakker worden van zijn deelname aan BNN presenteert AVRO’s Sterrenslag in 2004 (Kijk dan! volledige uitzending, WMP). Met de ethische grenzen valt het in dit programma weliswaar mee, maar de herinneringen aan het hoppen op een grote plastic opblaasrol, met een mountainbike door de modder rennen en dan ook nog verliezen, kan van Dam nog niet vergeten zijn. Het was gelukkig geen verkiezingstijd.

Sterrenslag met Martijn van Dam

Het is natuurlijk nobel dat Martijn van Dam iets wil doen aan trillende billen om zeven uur ’s avonds, en moeders die hun kinderen uit handen geven om in een villa te kunnen wonen. Maar zou er misschien ook nog een persoonlijk belang meespelen? Zou van Dam met deze gedragscode niet meteen iets willen doen voor al die Kamerleden en ministers die in ruil voor wat publiciteit bijna alles moeten doen wat de camera van ze vraagt?

 1. 2

  Typische en irritante PvDA betutteling..

  Dingen die ze niet kunnen beïnvloeden toch willen regelen onder het motto: u bent te dom om daar zelf over te kunnen beslissen, wij weten WEL wat goed voor u is

 2. 3

  Ik vond Martijn van Dam gisteravond bij Pauw&Witteman echt een zacht gekookt ei. Dan ben je volksvertegenwoordiger en dan besteedt je je tijd aan zulk gezever over niets in de hoop wat stemmen te winnen bij het incontente volksdeel dat geestelijk allang is overleden maar nog wel iedere avond de afstandsbediening beroert…

  Beste Martijn van Dam:
  DE WERELD STAAT IN BRAND !!!
  GA GODVERDOMME IETS (NUTTIGS) DOEN!!!

 3. 5

  @Carlos: Toch vrees ik dat het ‘incontente volksdeel dat geestelijk allang is overleden maar nog wel iedere avond de afstandsbediening beroert’ groter is dan je denkt ..

 4. 6

  Jazeker, daar ben ik van overtuigd, hoe anders komt het CDA aan zoveel stemmen?

  Tikfoutje trouwens mijnerzijds, incontent ipv incontinent. Nou ja ik denk dat als men het een is men ook wel een beetje het andere is?

 5. 7

  Iemand van Endemol heeft ook gereageerd bij Dijsselbloem. Opmerkelijk.

  Uit uw verhandeling aangaande de ‘uit de hand gelopen orgie’ in de huidige reeks kan ik opmaken dat u die bewuste uitzending niet hebt gezien. Er was geen enkele sprake van seksuele handelingen, laat staan dat het is uitgezonden. In het licht van uw aanklacht tegen moreel verval, moet ik constateren dat zulke onzorgvuldigheden zeer bedenkelijk zijn.

  Kijk ook wat Nastasja zelf zei over de PvdA-betrokkenheid: http://frontpage.fok.nl/nieuws/68996

  cynische stemmenjacht noem ik het.

 6. 8

  Typisch

  PvdA had er ook moeite mee om jonge vaders en moeders een half jaar de oorlog in te sturen in Afghanistan? Of toch niet? Ach ja, de PvdA voedt, volgens het programma, het liefst alle kinderen van Nederland zelf op. Ga je gang zou ik dus zeggen…

 7. 9

  Pff.. Sinds een paar jaar maakt de PvdA niet meer uit wat we moeten denken en wat we mogen zien, maar zo te horen komt er nieuw fatsoensoffensief.
  Zelf erger ik me dood aan de staatsomroep, maar ik mag er wél aan meebetalen.

 8. 13

  @jb,
  ook een leuke manier om belasting te framen. Misschien zou je het “het recht” mee te betalen aan dingen die je niet wil kunnen noemen ;-)
  Isaac had gisteren een leuke link naar een interview met George Lakoff met uitleg hoe de Democraten Tax zouden moeten framen en hoe de Republikeinen het doen.

 9. 14

  Er is maar één bevolkingsgroep dat vaker de schuld krijgt van de wereldellende dan de politici en dan zijn de mediamakers. En politici weten dat. Dus bij verkiezingen pissen ze nog even naar onder. Niks nikeuws, wel vermoeiend.

  Verder, wat Carlos #3 zegt. Verbijsterend, hoeveel kamerleden zich bezighouden met zaken waar zij niet over moeten willen nadenken.

 10. 15

  Tuur:

  “het recht” mee te betalen aan dingen die je niet wil

  Dat is niet alleen een leuke omschrijving van belasting, het is ook echt een serieus kenmerk van democratie waar je als burger enigzins achter moet staan. Als je immers, alleen wilt meebetalen aan de dingen die jij van belang vindt, moet je je eigen dictatuur starten. Dan is immers democratie onmogelijk.
  Natuurlijk wordt het ook afgedwongen, maar het is van belang dat men dit inziet om te voorkomen dat er een soort van automatische klaagcultuur ontstaat waarbij de belasting en de ambtenaars het altijd gedaan hebben.

 11. 17

  Sikbock

  Drogreden. Voorbeeld: Een slurf kan geen kenmerk van een Afrikaanse olifant zijn, want het is en kenmerk van een Aziatische olifant? Verschillende dingen kunnen kenmerken delen.

  Het is geen *uniek* kenmerk. Dat bedoel je wellicht? Maar dat zegt JB ook niet.

 12. 18

  Is een kenmerk geen “karakteristieke eigenschap” volgens Van Dale? Zoals Sikbock terecht aangeeft, wat is er zo karakteristiek aan het meebetalen aan dingen die je niet wilt? Gebeurd dat niet bij een dictatuur ook? En bij een communistisch systeem? Als het voor vrijwel alle politieke systemen geldt dan is het toch niet karakteristiek meer? Is jb al zo goed in het framen geworden dat pelayo in in tuint?

 13. 20

  Dus, en volwaardige democratie kan best karakteristieke eigenschappen delen met een communistische maatschappij.

  De staat heeft het monopolie op geweld wordt door beide systemen afgedwongen. Om er maar een een te noemen.

 14. 21

  @Pelayo
  Van Dale nogmaals
  ka·rak·te·ris·tiek1 (de ~ (v.), ~en)
  1 beschrijving van de kenmerkende eigenschappen van een persoon of zaak => karakterisering
  2 [wisk.] het gehele getal van een logaritme

  ka·rak·te·ris·tiek2 (bn.)
  1 opvallend door bepaalde kenmerken => eigenaardig, gezichtsbepalend, idiosyncratisch, kenmerkend, kenschetsend, representatief, specifiek, tekenend, typerend, typisch

  Jij hanteert de uitleg één en ik twee, grappig he? Allebei gelijk?