Wie speelt Balthasar in Spanje?

ELDERS - El Día de los Reyes Magos (Driekoningendag) is in Spanje een traditionele grote feestdag die niet ontkomt aan eigentijdse perikelen.

Het sluitstuk van de christelijke feestdagen rond de geboorte van Jezus is traditioneel de viering van het bezoek van de drie koningen, of ‘wijzen’ zoals ze ook wel worden aangeduid, aan de kribbe in Betlehem. In Spanje is het een vrije dag vandaag. Op de avond voorafgaand aan het feest zijn er in alle steden optochten met praalwagens, muziek en vuurwerk waarmee Caspar, Melchior en Balthasar worden ingehaald. Ze strooien dan met snoepgoed dat wordt opgevangen in omgekeerde paraplu’s. Kinderen zetten daarna hun schoen buiten de deur met water en voedsel voor de kamelen om de volgende dag blij verrast te worden met nieuw speelgoed. Spaanse kinderen hechten vanwege de cadeaus nog steeds meer aan Driekoningen dan aan het Kerstfeest. Naast de cadeaus voor de kinderen is er ook nog de Roscón de Reyes, speciaal voor deze dag gebakken lekkers.  Het lijkt allemaal veel op Sinterklaas in Nederland.

Alhoewel doorgaans  wordt gesproken over ‘de wijzen uit het oosten‘ zijn de Spanjaarden er van overtuigd dat de drie uit Andalusië kwamen. De vorige paus, Benedictus, heeft dat nog eens bevestigd. Beetje vreemd eigenlijk, omdat een van de drie, Balthasar, zoals bekend een zwarte koning is. Ook in Spanje. Hij zou volgens verhalen van anderen uit Afrika komen. Over die Spaanse Balthasar is  nu enige ophef ontstaan die, net als de zwartepieten-discussie in Nederland, verband houdt met het multiculturele karakter van de samenleving.

De drie koningen worden bij hun intocht gespeeld door leden van de Gemeenteraad. Een van hen wordt dan als Balthasar zwart geschminkt. En dat past volgens sommigen niet meer in een multiculturele samenleving.  Pogingen van Madrilenen om veranderingen in de cast aan te brengen stuitten tot vorig jaar op bezwaren van het conservatieve stadsbestuur. De geschminkte Balthasar was traditie en dat moest dus zo blijven. De nieuwe, linkse Gemeenteraad van Madrid drong echter aan op verandering. Het idee was om vanaf nu een van oorsprong zwarte man de rol van Balthasar te laten spelen. Dat zou meer in overeenstemming zijn met de diversiteit en de integratie van de bevolking in de Spaanse hoofdstad. Waarmee ook in Spanje tradities onderdeel zijn geworden van het politieke debat. Ook de Moros y Cristianos festivals die gehouden worden om te strijd tussen christenen en moren (moslims) uit de vijftiende eeuw te herdenken liggen onder vuur vanwege het feit dat de mensen die daarbij de moren moet verbeelden zwart geschminkt zijn.

De intocht van de drie koningen, de cabalgata Reyes Magos, stond dit jaar ook onder druk van de terrorismedreiging. Na ‘Nice’ en ‘Berlijn’ waren alle binnensteden waar een optocht werd gehouden gisteravond afgesloten voor vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton. Overal langs de route waren obstakels aangebracht en nog meer agenten dan anders stonden paraat om in te grijpen. De arrestatie van twee jihadisten vorige week heeft de waakzaamheid nog eens extra verhoogd. Voorzover nu bekend hebben zich geen ongeregeldheden plaatsgevonden. In Barcelona trok de optocht zo’n 600.000 mensen. Een live-verslag met foto’s vind je hier.

Voor sommige kinderen die een huisdier op hun verlanglijstje hadden gezet is Driekoningen dit jaar teleurstellend begonnen. Tenminste als hun ouders hebben geluisterd naar de speciale oproep van de Spaanse dierenbeschermingsorganisaties. Gesteund door de politie proberen zij het aantal zwerfdieren terug te brengen onder het motto: huisdieren zijn geen speelgoed. Opvangcentra hebben het een paar maanden na Driekoningen altijd erg druk met de opvang van dieren die, de puppy-status ontgroeid, niet langer gewenst zijn in het gezin.

 

 

 

 

Reacties (11)

#1 Arduenn

The plot thickens…

  • Volgende discussie
#2 Jona Lendering

Leuk stukje weer, Jos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Het idee was om vanaf nu een van oorsprong zwarte man de rol van Balthasar te laten spelen.”
Eigenlijk zou Caspar dan door een Aziaat gespeeld moeten worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Raymond Horstman

Dit is nu precies wat de blanke man zo boos maakt. Links die zich wel druk maakt om Zwarte Piet maar niet om de afbraak van de verzorgingsstaat. Sterker nog, links doet vrolijk mee aan deze afbraak. Met een links verkiezingsprogramma rechts beleid voeren valt niet uit te leggen. Geen wonder dat niemand meer op links stemt en iedereen voor populisten kiest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Winston Smith

@4: Want die populisten stemmen altijd zo standvastig tegen rechts en voor links beleid, inderdaad. En iedereen stemde altijd zo enthousiast op links dat we aldoor linkse regeringen hebben gehad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arduenn

@4

Dit is nu precies wat de blanke man zo boos maakt. Links die zich wel druk maakt om Zwarte Piet maar niet om de afbraak van de verzorgingsstaat.

Ik volg die blanke man niet helemaal. Waar in het bovenstaande artikel valt af te leiden dat links zich geen zorgen maakt om de afbraak van de verzorgingsstaat?

Verder wil ik niet al te off-topic gaan, maar ik had de afgelopen decennia de indruk dat ‘rechts’, altijd geobsedeerd door het aflossen van de staatsschulden, een handje had in het afbreken van de verzorgingsstaat. Zoals ik op 1 januari al zei: 2017 wordt het andersomjaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@4: De blanke man zelf maakt zich toch juist druk om Zwarte Piet maar niet om de afbraak van de verzorgingsstaat?
(Tenminste, de boze blanke man die u bedoelt. Ik ben ook een blanke man, maar niet boos.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 børkbørkbørk

@0: Alhoewel doorgaans wordt gesproken over ‘de wijzen uit het oosten‘ zijn de Spanjaarden er van overtuigd dat de drie uit Andalusië kwamen.

Ik ken best wat Spanjaarden, maar dat heb ik nog nooit gehoord. Ze komen uit het Verre of Midden-Oosten (el oriente), niet uit Sevilla.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jos van Dijk

@8: Ik haal het uit dit artikel:

In his 2012 book Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives Pope Benedict XVI claimed the gift-bearing trio came from Tarsis – or Tartessosa – a kingdom that historians place somewhere between the provinces of Huelva, Cadiz and Sevilla.

Maar dat hoeven natuurlijk niet alle Spanjaarden te geloven. Het blijft een mythe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 børkbørkbørk

@9: Waarom staat er dan in de Bijbel “Toen nu Jezus geboren was te Bethlehem, gelegen in Judea, in de dagen van den koning Herodes, ziet, enige wijzen van het Oosten zijn te Jeruzalem aangekomen.”? Denkt de (ex-)paus dat Spanje ten oosten van Bethlehem ligt?

Anyway, de Spanjaarden geloven in de letterlijke tekst: ze kwamen uit het oosten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Arduenn

@børkbørkbørk

Ratzinger was een man van de wereld. In al zijn pauselijke voorzienigheid wist hij dat, als je maar ver genoeg vanuit het Vaticaan naar het oosten blijft gaan, je vanzelf in Sevilla uitkomt.

  • Vorige discussie