GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze email binnenkomen. Hieronder een stuk van Ouwe, die normaliter schrijft op zijn eigen stek Ouweherder.eu.
Gisteren lazen we in de Metro dat de Socialistische Partij (SP) steeds meer aan populariteit wint. Als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, zou maar liefst 19 procent van de Nederlanders stemmen op de SP. Vooral partijleider Jan Marijnissen doet het goed bij de kiezers, zelfs onder de wat liberale kiezers als we de laatste uitzending met Marijnissen van Businessclass mogen geloven. Dit is opvallend. Immers, de partij is indertijd opgericht omdat ?men? (de SP oprichters) het zo geweldig vond gaan in China en ?men? iets dergelijks ook in Nederland had gewild. Hoewel de partij nu wat gematigd is, komen veel standpunten nog steeds overeen met die van communistische partijen. Niettemin is de SP (samen met de PvdA) ongekend populair onder leraren. Niet zo vreemd als je bedenkt dat juist deze partijen meer geld naar het onderwijs willen hebben.
In een tijd als deze waar PvdA en CDA als het ware gelijk opgaan in de peilingen, is een links kabinet praktisch uit den boze. Helaas voor Femke gaat haar Linkse Lente in dat geval niet door en heeft de SP nog weinig aan haar populariteit, behalve dat ze in plaats van met 9 personen met 18 personen kan gaan staan schreeuwen in de tweede kamer. Al met al kan dus gezegd worden dat de komende verkiezingsuitslag weer een hoop problemen gaat geven. Wouter Bos probeert halsstarrig een links kabinet tegen te houden, Femke Halsema wil een Linkse Lente en de SP wil nu eindelijk ook wel eens gaat regeren. De vraag aan u vandaag: hoe beziet u een links kabinet?
Reacties (11)
Ik vind het erg spijtig dat een linkse coalitie het zo slecht doet in de peilingen. Elk risico op een Balkenende IV moet wat mij betreft zo hard mogelijk worden uitgeroeid, want ik vind het een contactgestoord zootje sorrykapiteins bij elkaar.
Juist de voortvarende toon van uit de zijn graf opgeviste Hirsch Ballin toont onverbiddellijk aan hoe de overheid zich zou moeten opstellen, en hoe dat de afgelopen jaren niet gebeurd is. Nooit weer Balkenende, nooit weer Verdonk.
Ik denk dat die machtsstrijd tussen het CDA en de PvdA de SP nog wel flink parten gaat spelen. Veel SP-stemmers zien niks liever dan dat JP verdwijnt. Daarvoor zouden ze wel eens kunnen slikken en Wouter Bos stemmen ipv de SP.
Een beetje gek dat de CU daar omgekeerd geen last van heeft.
Maar goed, een linkse coalitie. Die zit er dus niet in. Ik ben zelfs bang dat Balkie er nog een periode tegenaan zal gooien.
De CU zal een cruciale rol gaan spelen.
Iemand trouwens een idee waar al die D66 stemmers naartoe zijn gegaan?
Ik vind het helemaal niet zo raar dat mensen liever op de Christenunie zeggen te gaan stemmen dan op Balkenende. Dat is dezelfde motivatie als die van mensen die zeggen op Bos te gaan stemmen: niet weer CDA. Het is eerder verbazend dat de Christenunie het niet veel beter doet in de peilingen. Dat zou dan weer wel het gevolg kunnen zijn van de machtsstrijd die je noemt. Overigens schommelt de Christenunie in de peilingen naar verhouding net zo hard als de SP. Maar inderdaad: de Christenunie is een soort joker: die kan je in elke coalitie inzetten. Een interessant fenomeen.
De kans op een links kabinet is gewoon klein. De afstand SP-PvdA is groter dan CDA-PvdA. Daarbij weet Bos dat het strategischer is eerst de stemmen af te wachten ipv vooraf wat roepen.
Wie de grootste partij wordt maakt de dienst uit. CDA heeft echter de optie om zowel linksom als rechtsom te gaan, terwijl die mogelijkheden bij PvdA kleiner zijn (gevoelsmatig). Dus ik voorspel dat CDA in elk geval in de coalitie zal zitten.
@3: ik denk dat je CU alleen in een centrum-rechtse coalitie kunt inzetten, niet in een linkse.
@1 Als “Bos” groter wordt dan “Balkenende”, dan gaat die laatste exit omdat de PvdA dan het meeste recht op regeren heeft en dus de premier zal leveren (tenzij alle onderhandelingen mislukken). JP zal nooit terugkomen als iets anders dan MP.
Ik ben het met je eens dat JPB-III niet gewenst is, maar een compleet linkse coalitie is ook niet bepaald een zegen. Een beetje rechts/liberale economische hervormingszin kan nooit kwaad. Dat moet ik het kabinet wel nageven: hun hervormingen van WAO, WW en ziektekostenstelsel vertonen misschien kinderziektes, maar het is wel iets waar veel deskundigen al decenia om roepen, maar niemand het ooit gedaan heeft gekregen. Wat betreft overig economisch beleid, vreemdelingen”beleid”, woningpolitiek en morele standpunten kots ik echter op ze. Maar ik betwijfel of PvdA/GL/SP het samen beter zullen doen. PvdA/CDA, (met af en toe een liberale flirt) is gewoon de natuurlijkste coalitie voor nederland, maar dan het liefst onder Bos.
Hoewel het wel eens een leuk experiment zou zijn, zo’n linkse coalitie.
@6 …dan gebeurt er vier jaar niks meer. Bovendien heeft Jan het binnen de kortste keren met Femke aan de stok. Die laatste vergist zich erin hoe haar eigen (nieuwgevonden) liberale standpunten met het populistisch Mao-isme van de SP kunnen botsen, denk ik. Dat wordt een warme lente dan!
@6 Ik vond Balkenende I met LPF genoeg ge-experimenteer voor de komende drie decennia Nederlandse politiek, al heeft het de geest van Pim wel behoorlijk weten kalt te stellen. (zonder dit experiment stond de LPF nu nog steeds op 30 zetels in de peiling)
Ik voel me als relatief links denkende mensch behoorlijk ongemakkelijk bij de Amsterdamse linkse coalitie, al heeft het tot nu toe nog niet tot opvallende excessen geleid. Het is ongezond, in mijn ogen, om zonder kritiek en politieke inbreng van andere bloedsgroepen, beleid uit te zetten. Dat geldt voor een linkse coalitie net zoveel als voor een meerderheid van VVD, EenNL, Nawijn, Wilders enzovoorts (ik kan ze al niet eens meer allemaal onthouden).
@4: Jan Marijnissen heeft altijd gezegd dat hij een coalitie met de Christenunie niet uitsluit. SP en Christenunie zijn allebei partijen die solidariteit en zorg voor de medemens hoog in het vaandel hebben staan. Er zijn ook duidelijke verschillen (abortus, homoseksualiteit, enzovoorts), maar kwa cultuur lopen ze niet zo ver uiteen.
De afstand tussen SP en PvdA is ook niet zo groot. Er zijn nu al geregeld informele bijeenkomsten tussen de drie partijen, zie bijvoorbeeld hier. Ook zelf concluderen ze dat het nogal meevalt met die verschillen.
@5: Er is veel meer aan de hand dan kinderziektes, er is een compleet sociaal stelsel omver gehaald. De hervorming van dit soort sociale regelingen kun je veel beter aan sociale partijen overlaten, zoals de hervorming van de landbouw eigenlijk in heel goede handen was bij Veerman. Wat we nu hebben gezien, is afbraak, afbraak, afbraak. Is iedereen de voedselbanken vergeten? De persoonlijke rampen die er gebeurden bij de WAO-herkeuringen?
@9 Daar ben ik het niet mee eens. Je hebt een partij nodig die het niet zo met een bepaald onderwerp heeft om het te hervormen. Verzachtende maatregelen kunnen dan altijd weer door de andere partij genomen worden.
Neem nu het zorgstelsel: OK, men is er met een veel te botte bijl in gegaan, maar in de basis is het een goede hervorming. Compenserende maatregelen om “meer handen aan het bed” te krijgen (het systeem is wel erg op grootkapitaal en management gericht) of de zwakkere in de samenleving te compenseren, kunnen dan weer door de linkse partijen genomen worden. Andersom was er niks gebeurd.
@2 de dromers zijn gaan zweven?
@5 leuk dat je die prestaties tav ziektekosten ed roemt. Maar bij mijn weten is dat daarvoor nooit een verkiezings-item geweest. Hebben we nooit expliciet voor gekozen dus wat dat betreft kan je er eigenlijk geen partij keuze op baseren.
Ach ik hoop dat het niet teveel gaat zwalken (zigzag koers van BV Nederland). Dat wordt je reinste kapitaalvernietiging omdat links de rechtse ontwikkeling gaat terugdraaien na een paar jaar rechts dat zelfde met links doet etc etc. Uiteindelijk krijg je een brok ellende die net als in de UK alleen nog door rechts opgelost kan worden (grapje).
Mijn ideaal zou eigenlijk wel een kiesdrempel van ca 5% zijn. Ben je van al die splinters af en kunnen de stromingen zich beter profileren. Want uiteindelijk (gezien meeste reacties hier) accepteren we het toch dat we op een coalitie uitkomen. Dus al die afsplitsingen voegen weinig toe.