Soja: dolkstoot voor zuid-amerikaanse natuur

Verdoemd ContinentIn Zuid-Amerika zijn ze wel gewend om uitgeknepen te worden. Sla het boek Open Veins er maar op na of ga naar de argentijnse roadmovie Motorcycle Diaries over de reis die Ernesto Guevara tot revolutionair maakte. Op dit moment staat Zuid-Amerika op het punt om opnieuw de mondiale melkkoe te worden. Maar deze keer gaat het niet om goud, zilver, koper, olie, vlees, graan of hout. In de 21ste eeuw zal de economie en het landschap van Zuid-Amerika onherkenbaar veranderen door: soja.

Fotoreportage: Soybeans and South America

Sojabonen, ook wel het groene goud genoemd, worden vermalen tot meel een verwerkt in allerlei voedingsmiddelen, maar dienen ook als veevoer. De wereld heeft honger en zoekt soja-producenten, Brazili

 1. 3

  De soja-cultuur in arme landen bestaat vooral dankzij sojaland Nederland, een van de grootste importeurs van dat armeluisgoedje. Hetzelfde geldt voor de vleesproduktie. We bezetten weilanden in landen waar we niets te zoeken hebben voor onze vleesconsumptie. Koffiebonen? Precies hetzelfde verhaal. En zo kun je nog wel even doorgaan…

 2. 4

  @Laurens L.

  Sojaland Nederland als grootste importeur…?
  Mogelijk, maar denk je nu echt dat als Nederland het niet zou importeren het probleem opgelost zou zijn? De vraag naar soja zal blijven bestaan dus….

 3. 5

  Laurens L. dat klopt, Nederland is dankzij Rotterdam de grootste importeur van Europa. Unilever speelt hierin en hoofdrol, het amerikaanse Cargill is de grootste soja-handelaar ter wereld.

  Juist Unilever en Cargill zijn in staat om eisen te stellen aan de soja, bijvoorbeeld geen soja uit gebieden waarvoor tropisch bos is gekapt en ze kunnen aandringen op duurzame teelt methoden (minder gebruik pesticide, shifting cultivation en verantwoord watergebruik). Samen met de financiers (westerse banken) kunnen de soja-importeurs juist wel sturing geven aan deze ontwikkeling. De Rabobank heeft toegezegd niet meer te zullen investeren in de schadelijke soja-projecten.

  Hier in de EU en in het bijzonder in Nederland moeten we de discussie over onze intensieve veeteelt opnieuw voeren, want is het wel normaal dat wij er in Nederland meer varkens wonen dan mensen…?

 4. 9

  Soja Special
  http://www.noticias.nl/soja.php

  De opkomst en groei van de grootschalige soja-industrie in Latijns-Amerika zet verschillende partijen lijnrecht tegenover elkaar. Nationale overheden presenteren de soja-export als panacee voor de tergende schuldenlast en staan multinationals toe hun productie uit te breiden. Het soja-model kent echter ook ferme tegenstanders; een steeds groter wordende groep van maatschappelijke en rurale organisaties wijst op de sociaal-economische en ecologische gevaren van de grootschalige soja-industrie in Latijns-Amerika. Noticias zet de feiten op een rijtje in deze sojaspecial. Aan bod komen de achtergronden, de centrale actoren en de standpunten binnen het Latijns-Amerikaanse sojadebat.