Snelrecht tegen holocaustontkenning?

Het Centraal Joods Overleg wil snelrecht, een instrument dat bedoeld is om vandalen en overlastgevers snel lik op stuk te geven, gaan inzetten tegen Holocaustontkenners. Overtreders moeten volgens het CJO een taakstraf krijgen. Maar waar snelrecht bij vandalen misschien nog enig effect heeft, is het totaal onduidelijk hoe dit holocaustontkenning beter zal gaan aanpakken dan het gewone recht. Integendeel, een groot deel van het ontkennen van de Holocaust is gebaseerd op een zionistische complottheorie. Holocaustontkennen binnen het recht een aparte status geven zal dat waanbeeld alleen maar aanwakkeren.

Maar daarnaast, laat die Holocaustontkenners lekker roepen. Ze vormen geen enkel gevaar voor de samenleving en hun uitspraken worden, net zoals mensen die zeggen dat één en één drie is, met hoongelach ontvangen. Hooguit kunnen ze nog op enig medelijden rekenen, zoals iemand met Gilles de la Tourette dat kan. En als er al een straf is, is dat misschien nog wel de zwaarste.

 1. 1

  Probleem is: voor niet-joden is de holocaust een gebeurtenis die hun niet echt wat heeft aangedaan, maar voor joden gaat het om moord op familieleden. En is het dus niet “de holocaust was er niet” maar “jouw familieleden zijn niet vermoord, het trauma in jullie familie is nergens voor nodig”. Dat is behoorlijk kwetsend en dat valt moeilijk met hoongelach af te doen. Maar ja, in de VS moeten joden die ook over zich heen laten komen.

 2. 2

  @ernest: Met hetzelfde argument zou je het ontkennen van schuld van een veroordeelde moordenaar (door hemzelf of anderen) kunnen verbieden. Dat is ook kwetsend voor de slachtoffers.

 3. 3

  @1: Daarnaast is er geen verbod op het ontkennen van andere genocides, zodat Nederlanders van bijvoorbeeld Armeense afkomst zich wel moeten laten gevallen dat hen verteld wordt “jouw familieleden zijn niet vermoord, het trauma in jullie familie is nergens voor nodig”.

 4. 5

  Ik schreef @1 omdat ik hoongelach en medelijden geen goede termen vind om te gebruiken voor de ontkenners. Ik ben overigens wel tegen het strafbaar stellen van holocaustontkenning. Punt is namelijk dat het einde zoek is als je het ontkennen van een waarheid strafbaar stelt. Wie bepaalt de waarheid? Soms blijkt de waarheid niet waar te zijn, of maar gedeeltelijk waar, soms is de ontkenning geen echte ontkenning maar “kritiek” of “betwijfeling”, etcetera, en dat is voor rechters allemaal veel te ingewikkeld. Je krijgt ook dat de waarheid inzet wordt van politiek debat, en dat is vragen om moeilijkheden. En het maken van een wetsartikel puur alleen voor de holocaust, of sjoa, is ook gek inderdaad, want waarom zou je dan talloze andere massamoorden, racistisch gemotiveerd of niet, dan wel mogen ontkennen?