1. 2

  Ha! De temperaturen zijn voor het eerst in jaren onder gemiddeld.
  Het zeeijs is voor het eerst in jaren op gemiddeld.

  Dus climate change is een HOAX!

  Er komen zeker 3 elfstedentochten op rij de komende tijd, want het gemiddelde staat vast, en de temperatuur heeft zich maar te voegen.

 2. 4

  Eh, als er iets is wat klimaat doet is het veranderen, climate change kan dus geen hoax zijn.

  Over de invloed die wij mensen op die veranderingen hebben, tja, dat is een heel andere discussie.

 3. 5

  Los van de klimaat veranderings discussie, zou dit nou ook helpen om de temperatuur de komende zomer lager te houden? Aangezien er meer zon zal worden gereflecteerd door de grotere ijsmassa?

 4. 8

  Laatst op tv, en hoe verzin je het…ene Svensmark…beweert dat ook kósmische straling invloed heeft op het weer (en Global Warming). Wij (aarde) schijnen juist buiten intense gebieden te vallen, zoiets?

  Zou zich in stringen a.h.w. in de vorm van een schoep door heelal bewegen die straling. En afhankelijk of de aarde zich in het raakpunt van zo’n string bevindt zou die kosmische straling dan op zijn beurt verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van lage bewolking (die zonlicht terugkaatst). En en het vriest dat kraakt…en en er heerst Koorts, gekte: idioten op zijarmen van de Rottemeren krassend door plassen terwijl het dooit (vandaag dan), overal schaatsen te koop, toertochten, Nationaal kampioenschap natuurijs(bij 12 cm ijs), snert uitverkocht, rayonhoofden die geheime vergaderingen beleggen…

  “During the last 100 years cosmic rays became scarcer because unusually vigorous action by the Sun batted away many of them. Fewer cosmic rays means fewer clouds–and a warmer world”

  http://www.junkscience.com/Greenhouse/Cosmic_rays_and_climate.html

  Wat een idioterie…op een gegeven moment weet niemand het meer he….

 5. 9

  @4: Dat we invloed uitoefenen is ook wel redelijk zeker. Het probleem is alleen dat we geen stuur hebben en dus eigenlijk niet weten hóe we het klimaat beïnvloeden.

 6. 11

  Je zou het misschien best willen Bm, en daar hebben ze later nog een liedje van gemaakt, dat Nederland alleen uit limburg bestond…hier, in stad der steden waar jouw vieze bad- en wc water heenstroomt, dooide het gisteren en vandaag (en regen)…

  Heb je soms frostbite of was je je wanten vergeten?

 7. 13

  Euh, hallo? Kan iemand even Al ‘Spaarlampen of Verzuipen’ Gore bellen? Hij moet z’n ppt wat bijspijkeren.

  Ik had wel een beetje op de Globale Verwarming gerekend, dus wie gaat dit betalen?

  Ik zie het al: De linkse mensch geeft weer eens geen thuis als zijn doem-en-gloem verhalen weer eens kletskoekjes blijken te zijn. Heel gek, zeg. Het lijkt wel alsof we allemaal in Nijmegen wonen!

 8. 14

  @richard: Grappig hoe na iedere warmterecordjaar wordt gezegd dat dit een incident kan zijn en dus geen bewijs voor opwarming, dezelfde mensen roepen dat als het ineens ergens significant kouder is, 1 jaar, het wel bewijs is dat de hele theorie niet klopt. Lekker consequent.

  Afijn, even wat perspectief:
  https://sargasso.nl/archief/2008/12/17/mini-tweespalt-de-noordpool-groeit-en-krimpt/

  Ik kan overigens uit het plaatje dat in het DailyTech artikel staat helemaal niets zinnigs afleiden.

  Afijn, dailytech staat al om mijn distrust lijst:
  http://www.dailytech.com/Solar+Activity+Diminishes+Researchers+Predict+Another+Ice+Age/article10630.htm

 9. 15

  @0-13
  oppervlakte = niet volume

  @14
  onderste lijnenpaar in grafiek: hoe verder onder de rode lijn, hoe groter het ‘te kort’ tov gemiddelde
  bovenste lijnenpaar in grafiek: zelfde voor grijze lijn – maar hier zie je de seizoensschommeling in

 10. 16

  Wonen we niet allemaal in Nijmegen dan?!

  Maargoed. Even ongeinformeerd uit mijn nek lullen en uit mijn duim zuigen: op de Noordpool is het nu winter; de zon schijnt daar 6 maanden lang uberhaupt niet en het broeikaseffect is er derhalve nu even niet gaande. Elders wel, dus elders zal het gemiddeld ietsie pietsie warmer worden dan voorheen en zal er dus ietsie pietsie meer warme lucht opstijgen. Dat leidt netto tot het “wegzuigen” van ietsie pietsie meer lucht van (o.a.) de Noordpool, wat wordt aangevuld door ietsie pietsie meer ijskoude omlaagvallende lucht op de Noordpool, waardoor het kouder wordt en er dus meer zee-ijs kan ontstaan dan voorheen.

  Een stel prachtig uit de context gerukte illustraties erbij:

  http://staffwww.fullcoll.edu/tmorris/elements_of_ecology/images/atmosphere_wind_patterns.jpg

  http://apesnature.homestead.com/files/fg09_05c.jpg

  En voila, de toename van het zee-ijs is verklaard door global warming.

  Maargoed, laten we wel wezen, je ieder afzonderlijk jaar weer stukstaren op het zeeijs-oppervlak van de Noordpool slaat natuurlijk nergens op. Dat Sargasso deze link nu plaatst, wekt in feite ten onrechte de indruk dat er iets zinnigs uit dit enkele feit valt af te leiden over het klimaat, en dat is natuurlijk in het geheel niet het geval. Dat wordt ook direct duidelijk uit de blauwe lijn in de grafiek in het artikel achter de link. Zonder de rode lijn in de grafiek, die niet meer is dan een statistisch gegeven, zou hier uberhaupt geen nieuws uit te halen zijn. Maar wat zeur ik ook, het heet niet voor niks een waanlink;-)

 11. 17

  @11: Om 18:00 uur vroor het volgens KNMI overal in Nederland (het minste op Terschelling met -0.6). Trouwens nog een mooi gedraaide donkerbruine drol zien langskomen gisteren?

  @all: En hoe zit het nu met de kansen op een Elfstedentocht deze week/maand?

 12. 19

  “we” weten het gewoon niet. Meten is weten maar je meet wat je weet.

  Wat info ter verdieping van uw gedachten, zoals:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Milutin_Milanković

  Vergis U niet in de tijdsduur van de cycli, De aarde is niet te blackboxen, outerforcing zijn belangrijke parameters. Bij een systeem met vele parameters hoeft er maar één “kritisch” te worden en ‘muren vallen om’.

 13. 22

  @zmc

  Elders wel, dus elders zal het gemiddeld ietsie pietsie warmer worden dan voorheen

  Dat ligt er maar aan hoe je “voorheen” definieert. Als dat pak ‘m beet tien jaar terug is dan koelt de aarde af:

  http://rankexploits.com/musings/wp-content/uploads/2008/12/rss_nov_2008.jpg

  Dat is niet zomaar een statisch geintje overigens. Er is sinds de Pinatubo geen stratosferische vulkaanuitbarsting van betekenis meer afgegaan en dat soort stratosferische vulkanen beinvloeden het klimaat flink; ze veroorzaken afkoeling. Als je de jaren negentig met de afkoeling veroorzaakt door de Pinatubo-uitbarsting van 1991 meerekent kom je op een verwarming van +/- 2C per eeuw uit.

  http://rankexploits.com/musings/wp-content/uploads/2008/12/comparison_1990.jpg

 14. 23

  Gasten, ik heb geen link nodig om te weten wanneer de volgende tochten komen.

  Ik ben Fries.

  En moet ik er nu de volgende keer echt een ironie teken bijzetten, ik dacht dat jullie allemaal zo slim waren?

 15. 24

  Ik hoorde pas een theorie over dat de gletchers een stuk harder de zee in glibberen, omdat ze over meer (van hun eigen smelt-)water glijden.

  Het zou fijn zijn dat ontkracht te zien, anders zie ik geen progressie in die vele zee-ijs dat nu niet meer op een berg ligt.