Snappen wetgevers computers?

De browseroorlog, en het verlies daarvan door Netscape, was jaren geleden de aanleiding voor de allereerste rechtszaak tegen Microsoft. De softwareboer werd aangeklaagd voor het oneerlijk uitschakelen van de concurrentie. Dat noemen ze ook wel monopolistengedrag.
Het liep op niks uit. Hoewel werd aangetoond dat Microsoft volgens de Amerikaanse wetgeving wel degelijk had valsgespeeld, zag de Amerikaanse regering niet langer brood in vervolging. Vorig jaar gaven de laatste aanklagers, een paar Amerikaanse staten, het op.

In Europa hadden de klagers meer succes. Dit keer ging het niet over browsers, maar over mediaspelers. Microsoft zou een te sterke marktpositie krijgen. Daar was de Europese Commissie het mee eens. Microsoft moest een Windows-versie leveren zonder Media Player. En dat doet Gates cs dus maar. Vanaf juli ligt Windows XP-MP in de winkel.
Dat wordt een draak van een product natuurlijk. Een Windows zonder Internet Explorer kan ik me nog voorstellen. Er is een veel beter alternatief in Firefox. Maar wie wil er nou een Windows zonder Media Player? Realplayer is vergeven van de reclame, en Quicktime vind ik, als Apple-ondeskundige, behoorlijk onbruikbaar.

Ik weet wel wat het eerste is dat gebruikers van de nieuwe Windows-versie gaan doen als ze de nieuwe Windows hebben geinstalleerd. Acuut naar de Microsoft-site voor een verse media-player! Wat denken ze wel!

 1. 2

  Het gaat idd helemaal nergens meer over met die Media Player. Wat mij betreft mag ‘ie er gewoon bij. Wat maakt het uit? Om alles te volgen zien op het internet heb je toch de drie grote jongens (Windows Media Player, RealPlayer en QuickTime) nodig.

  Het is natuurlijk wel raar dat een systeem niet zomaar zonder niet player geleverd kan worden. Het kan toch ook gewoon zonder textverwerker?

  Misschien moet er zoiets als een Trias Informatica komen: scheiding van besturingssysteem, applicaties en documenten.

 2. 3

  Persoonlijk vind ik Winamp er ook wel handig bij (de beste livestreams zijn meestal Winamp playlists en die kan WMP niet aan). Overigens heb je als je Winamp hebt eigenlijk geen WMP meer nodig, want verder spelen ze precies hetzelfde af.

  Wat mij betreft is een windows zonder WMP dus prima in orde. Doe er inderdaad ook MIE vanaf, hebben we geen gezeur meer over koppelverkopen en heel misschien wordt windows er zelf ook nog goedkoper van (je kan blijven dromen toch?).

 3. 4

  de gemiddelde gebruiker van xp zal internet explorer nodig hebben, om firefox te kunnen downloaden en gebruiken. alleen daardoor al, mag de browser van microsoft er van mij best bijgeleverd blijven.

  hoe doet osx dat eigenlijk tijdens de installatie, kun je daar kiezen tussen internet explorer, safari en firefox? dat zou de eu dan ook voor kunnen stellen als oplossing voor de installatie van longhorn…

 4. 5

  Arduenn:

  Misschien moet er zoiets als een Trias Informatica komen: scheiding van besturingssysteem, applicaties en documenten.

  Daarvoor pleit ik al een tijdje. Maar niet veel mensen nemen dat serieus nemen.
  Hier is mijn argumentatie.

 5. 6

  Bij OSX valt er niets te kiezen. In eerdere versies zat zowel IE voor de Mac, als Safari. Maar sinds Microsoft gestopt is met het ontwikkelen van IE voor de Mac, hebben ze die er volgens mij helemaal uitgesloopt. Je krijgt nu gewoon standaard Safari. Waarmee Apple, hoe groot fan ik ook ben, potentieel hetzelfde doet als Microsoft. Alleen verkopen ze minder.

  Het hele verschijnsel van besturingssystemen is iets waar traditionele economische wetten weinig invloed op hebben. Een OS is nu eenmaal buitengewoon geschikt voor koppelverkoop, en Microsoft hoopt een grote userbase op te bouwen met WMP, om vervolgens hun Digital Rights Management tot standaard te kunnen bombarderen.

  Die Trias Informatica is niet zo slecht. Maar dat maakt het lastig voor fabrikanten om nieuwe features aan een OS toe te voegen, waarmee de ontwikkeling daarvan moeilijker zal verlopen. Als die scheiding er is tussen voor- en achterkant, tussen comsumerbased informatica en de serverkant of aanbiederskant, bereik je denk ik hetzelfde. Ik ben benieuwd of Microsoft nog stees gratis browsers en mediaplayers de markt in pompt als er niets te verdienen zou zijn aan de webservers/codecs/DRM’s, etc.

 6. 7

  Ach, het enige wat men hoeft te doen is zorgen dat Microsoft zo snel mogelijk die Digital Rights Management standaard doorvoerd.

  Eén foutmelding van WMP met het woord ‘auteursrecht’ en iets over dat kopieëren verboden is en iedereen stapt meteen over op een van de vele alternatieven.

 7. 8

  Ach, het is gewoon suf dat de EU ging voor de bundeling van alleen de mediaplayer. Ondertussen gaat MS weer lekker verder met het bundelen van andere software in Longhorn enz.

  Dan beginnen we toch weer lekker opnieuw?

  Prutsers.

 8. 10

  De Trias Informatica, hoewel een schitterend bedachte term, lijkt me praktisch niet uitvoerbaar. Hoe breng je de scheiding aan tussen OS, utility en applicatie?

  Het echte probleem zit hem natuurlijk in de compatibility. Als IE zich aan webstandaarden hield, als Mediaplayer open standaarden zou gebruiken, niemand zou zich er aan storen. Niemand maakt toch een probleem van de bundeling van Outlook Express? Als MS een proprietary messaging systeem zou gebruiken was Outlook Express nu ook terecht taboe.

 9. 12

  RealPlayer en Quicktime mogen nog zo kut zijn, ze hebben geen schijn van kans als WMP gewoon wordt gebundeld en *dat* was het punt.

  Overigens vind ik het véél erger dat Microsoft nog steeds de specificaties voor filesharing niet helemaal openstelt. Met het open-source-programma “Samba” kun je een Windows-fileserver/activedirectory draaien op willekeurig welke machine, typisch vele malen stabieler en goedkoper dan Microsoft dat zelf aanbiedt. DAT is interoperabiliteit. De EU had Microsoft moeten dwingen om het voor Samba mogelijk te maken *alle* protocollen na te bouwen. Nu zijn ze alleen open voor concurrenten die ‘closed source’ software maken…

 10. 13

  @6: De situatie tussen Apple en Microsoft is wel enigzins verschillend: In nederland gaat denk ik toch in meer dan 90% van de gevallen Windows als besturingssysteem over de toonbank. Het is daarmee in besturingssytemen (voor de thuisgebruiker toch iig) virtueel monopolist. Die situatie is op zich al onwenselijk, maar door aan koppelverkoop te doen kan windows ook op andere gebieden monopolist worden (media spelers en browsing worden hier al geoemd) dankzij zijn bestaande monopoliepositie op dit gebied. Dat wordt over het algemeen gezien als oneerlijke concurrentie (naast de bezwaarlijkheid van het monopolie op zich). Ik denk dat nou precies is waar iedereen zich zorgen over maakt, maar nalaat om via wetgeving te bestrijden.

 11. 14

  Ik vrees alleen, Bismarck, dat Apple hetzelfde zou doen als ze de kans kreeg. Ik ben groot Apple fan, maar een ieder bedrijf, dat de kans kreeg, zou het doen. Zolang de wetgeving niet aan de softwaretijd van vandaag wordt aangepast, zal het probleem blijven bestaan.

  Heeft dit land nou echt geen clubje slimme mensen op een ministerie wat daar eens naar kijkt? Of Europa, for that matter?

 12. 15

  En als we toch bezig zijn, kan er dan ook een clubje komen dat gaat over de beveiliging van data?

  Het is namelijk al van de zotte dat ambtenaren van de milieudienst rondlopen met informatie in hun laptop waar Al Qaeda letterlijk een moord voor zou doen, maar er moet voor worden gezorgd dat die data goed is beveiligd, met encryptie en dergelijke zodat het simpelweg in handen krijgen van een laptop niet automatisch toegang tot data betekent.

  En die ambtenaren moeten ook doorhebben waarmee ze op pad zijn, en zo’n laptop niet in de auto laten liggen. Fucking amateurs, dat zijn we.

 13. 16

  @15 Luie amateurs. 1 minuut google =
  [url=http://www.pc-magic.com/des.htm#mf]
  [url=http://www.webfroot.co.nz/archives/2005/04/24/encrypted-drives-for-windows/]

 14. 17

  Dit ging niet goed. Er waren twee BBcodes met urls. Dit is de echte.

  [url=http://www.webfroot.co.nz/archives/2005/04/24/encrypted-drives-for-windows/]

 15. 23

  @14: Ik geloof je meteen Franz, maar Apple bevindt zich dus niet in deze situatie. Het blijft dus bij als en daar kun je moeilijk alvast een veroordeling op zetten. De bond voor blinde geleidehonden krijgt toch ook geen boete voor hun spotje “en als u niet geeft, leren we ze ook zakkenrollen”?