Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


Grote Smurf ken ik wel, maar van een witwassmurf had ik nog nooit van gehoord.

Politie Amsterdam arresteert 13 ‘witwas-smurfen’
Financiële rechercheurs hebben de afgelopen dagen dertien personen gearresteerd in Amsterdam voor het witwassen van criminele gelden. Dit meldt de politie van Amsterdam-Amstelland woensdag.
De criminelen worden verdacht van het zogenaamde ‘smurfen’ van gelden. Dit is het witwassen van grote partijen geld in kleine porties om zo het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) te omzeilen. De politie ziet steeds vaker dat criminelen hun gelden opdelen in kleinere porties van onder de 10.000 euro, de limiet voor financiële instellingen om een melding te doen bij het MOT.
Alle aangehouden smurfers hebben met meerdere wisseltransacties buitenlandse valuta, vooral Engelse ponden, omgewisseld in euro’s. In totaal zijn ruim twintig onderzochte smurfers verantwoordelijk voor het witwassen van 2,3 miljoen euro. Bij de verdachten werden een gestolen Porsche, een Harley Davidson, creditcards en paspoorten in beslag genomen. Een aantal van de gearresteerde wisselaars bleek ook nog een uitkering te ontvangen.
De politie veronderstelt dat het in de meeste gevallen gaat om de opbrengsten van handel in verdovende middelen. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de smurfers zelf niet gehandeld in drugs maar worden zij door criminele organisaties gebruikt om de verdiensten uit drugshandel wit te wassen, aldus de Amsterdamse politie.

[Copyright 2003, Novum]

0

Reacties (3)

#1 jannis

witwas-smurfen is een pleonasme

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Dat klopt, want ze hebben altijd smetteloos witte broekjes aan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Riot

Damn their on to me

  • Vorige discussie