Gisteren begon het Sloveens voorzitterschap van de EU. Slovenië neemt het stokje over van Portugal, dat het zich afgelopen half jaar voornamelijk richtte op het goedgekeurd krijgen van het Hervormings verdrag, dat als beloning voor hun inzet als het Verdrag van Lissabon de geschiedenis in zal gaan. Daarnaast zullen EU-diplomaten het Portugees voorzitterschap vooral herinneren door de vaak ver uitgelopen discussies: tot ergernis van vele ministers begon de lunch vaak pas na tweeën.
Bijzonder voorzitterschap
Het Sloveense voorzitterschap is om meerdere redenen bijzonder. In de eerste plaats is het de eerste keer dat een voormalig Oostblokland aan het hoofd van de Unie staat. Daarnaast is Slovenië, dat qua inwonertal overeenkomt met de provincie Gelderland, eigenlijk te klein om het EU-voorzitterschap alleen te kunnen dragen. Naast een aantal belangrijke toppen wordt de EU-voorzitter namelijk ook geacht om honderden kleinere bijeenkomsten te organiseren, en daar als voorzitter een eigen stempel op te drukken. Slovenië heeft simpelweg niet de knowhow of het ambtenarenapparaat om dit in haar eentje te doen en daarom wordt het land “gecoached” door Frankrijk, traditioneel de meester van de Europese onderhandelingen. Dat zorgt weer voor enige bezorgdheid bij andere lidstaten, die bang zijn dat Frankrijk via de Slovenen haar eigen agenda zal doordrukken.
Sloveense agenda
In eerste instantie zal het Sloveense voorzitterschap haar handen vol hebben aan de problematiek van haar voormalige Joegoslavische landgenoten. De Kosovo-crisis is natuurlijk nog altijd niet opgelost, en daarnaast speelt de mogelijke toekomstige toetreding van Kroatië (op korte termijn mogelijk), Bosnië- Herzegovina, Servië en Macedonië. Daarnaast zullen de Slovenen zich richten op een aantal thema`s van doorlopend belang: energiepolitiek, klimaatsverandering en de economische agenda van Lissabon (qua naamgeving hebben de Portugezen het niet slecht gedaan de afgelopen jaren). Ook belangrijk: hoewel de onderhandelingen over het Hervormingsverdrag zijn afgerond zal Slovenië nu als een havik er op moeten toezien dat alle lidstaten het verdrag ook netjes en zo snel mogelijk ratificeren. Mocht een lidstaat op het onzalige idee komen om alsnog een referendum te organiseren, dan kunnen ze zeker op een boos telefoontje uit Ljubljana rekenen.
Logo
Verder heeft het Sloveense voorzitterschap, zoals altijd, een eigen logo (zie plaatje). De website van het voorzitterschap meldt ons dat het lijkt op een eikenblad, hetgeen het solide, betrouwbare karakter van de Slovenen symboliseert, die koel blijven onder stress. Daarnaast bevat het logo de klassieke elementen lucht, vuur, water, aarde en, eh, ether. Dat laatste schijnt iets met natuurlijke harmonie te maken te hebben. Dat licht zweverige element van het Sloveense voorzitterschap lijkt ook terug te komen in het welkomswoord van de premier Janez Jan?a, die ons duidelijk maakt dat “synergie” de rode draad van zijn voorzitterschap zal zijn. Dat u het maar even weet.