Slaap je slank

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Amerikanen slapen sinds 1960 30% minder lang: waar volwassenen in 1960 aangaven dat ze zo’n 8 tot 9 uur per nacht sliepen, claimden ze in 2005 nog maar 6 uur per nacht onder de wol te gaan. In dezelfde periode is obesitas onder Amerikanen schrikbarend toegenomen. Steeds meer studies beschrijven een oorzakelijk verband tussen de verkorte nacht en overgewicht, vaak gelinkt aan het functioneren van de biologische klok. Hoe zit dat?

De biologische klok is een hersenstructuur die zorgt dat ons lichaam optimaal gebruik maakt van de licht-/donkercyclus. Onze ogen detecteren of het licht of donker is en deze informatie wordt geregistreerd door de biologische klok: de suprachiasmatische nucleus (SCN), een onderdeel van de hypothalamus, een belangrijk regelcentrum in onze hersenen. De SCN speelt deze informatie vervolgens door aan vrijwel alle organen in ons lichaam, met als gevolg dat veel lichaamsfuncties fluctueren gedurende een etmaal. Dit wordt ‘circadiaan ritme’ genoemd, wat komt van ‘circa dies’, dus ongeveer een dag.

Ons natuurlijk ritme wijkt iets af van 24 uur, dus moet onze klok iedere dag een beetje worden bijgesteld wat gebeurt onder invloed van daglicht. Onze huidige leefstijl zorgt er echter voor dat we onze klok veel meer dan een beetje bijstellen, omdat we de natuurlijke donkere fase ‘vervuilen’ met kunstlicht. We zijn veel langer wakker dan wat goed is voor onze lichamen, inclusief de biologische klok, met als gevolg dat onze circadiane ritmes verstoord zijn. We hebben als het ware een permanente jetlag.

Eén van de gevolgen is dat onze melatonineniveaus te laag zijn. Melatonine is u misschien vooral bekend in pilvorm als trouwe reisgenoot om beter te kunnen slapen op lange vluchten en/of om jetlag-effecten te voorkomen, maar het is betrokken bij veel meer lichaamsfuncties. Het hormoon volgt een dag-/nachtritme en wordt ’s nachts aangemaakt. Melatonine blijkt erg belangrijk voor het overdragen van de dag-/nacht-informatie aan allerlei organen. Met een rol in thermoregulatie, immunologische afweer, antioxidant mechanismen, gemoedstoestand en cardiovasculair functioneren, is het niet verrassend dat slaaptekort, en daarmee verminderde aanmaak van melatonine, gevolgen heeft voor je gezondheid en functioneren.

Terug naar de link tussen slaap en obesitas. Je zou kunnen denken dat je meer energie verbruikt als je langer wakker bent, en korter slapen dus een preventieve werking heeft voor obesitas. Zo werkt het helaas niet. Andersom is deels waar: je hebt meer tijd om te eten als je langer wakker bent. Maar het belangrijkste effect zijn hormonale veranderingen die ervoor zorgen dat je meer honger hebt en minder snel verzadigd raakt. Slaaptekort verhoogt de hoeveelheid van het hormoon ghreline, dat eetlustopwekkend werkt, terwijl het leptine-niveaus verlaagt, welke normaalgesproken zorgen voor een verzadigd gevoel. Verder raakt je glucosemetabolisme verstoord en is het eetlustremmende effect van insuline verminderd. Het gevolg is dat je energie-inname stijgt, terwijl je niet ter compensatie meer energie gaat verbruiken. We weten allemaal wat er dan gebeurt.

Melatonine blijkt ook hier een rol te spelen; ongeacht je energie-inname, heeft melatonine een remmend effect op gewichtstoename. Een goede reden om je melatonine-aanmaak zo min mogelijk te verstoren dus. Niet alleen lang genoeg slapen is belangrijk: vooral in het donker verblijven blijkt cruciaal voor de productie van melatonine. Zelfs een korte blootstelling aan licht wordt door de SCN geregistreerd als ‘dag’, en vermindert de melatonine-productie. Dus, wil je obesitas in de familie voorkomen: ga ’s nachts op de tast naar het toilet en laat je kinderen (bij wie de associatie tussen slaaptekort en obesitas bovendien extra sterk blijkt) vooral niet met het licht aan slapen!

Meer wetenschapsnieuws op de website van Sciencepalooza

Beeld: Chris Riebschlager, cc Flickr Photo

Reacties (11)

#1 Dr Banner

Veel simpeler:
minder slapen = meer tijd om te eten = meer intake = dikker.

De hier uitgelichte hormonale effecten komen daar bovenop – dat is vast versterkend, maar niet waar het begint. Bovendien zijn de porties die ingenomen worden ook groter geworden, en niet omdat onze hormonen dat willen.

  • Volgende discussie
#1.1 Henk van S tot S - Reactie op #1

Flauw hoor om een een studie, die vast gepaard ging met slapeloosheid, zo te versimpelen ;-)

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bismarck - Reactie op #1

Nee dat is geen goede samenvatting. Om dat er wel van te maken, moet je “meer tijd om te eten” vervangen door “meer honger*”.

* of meer trek, voor de mensen die zijn opgevoed door politiek overcorrecte moeders.

  • Vorige reactie op #1
#2 Jeroen

Hmm, dus in plaats van meer slapen kan ik ook mezelf voldouwen met melatonine pillen om af te vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

Een slot op de koelkast helpt ook.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Henk Daalder Duurzame Brabanders

extreme suiker tax,is dat wat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 parallax

Ongelezen een onzin studie: correlatie is geen causatie naast het feit dat er werkelijk duizenden variabelen zijn die (en dat durf ik wederom zonder gelezen te hebben te stellen; soortgelijke studies zijn namelijk al ontelbare keren gedaan) genegeerd worden.

Waarschijnlijk heeft het geheel veel meer te maken met stofwisseling: sommige mensen verbruiken energie op een andere manier, dat zijn vaak short sleepers, drukke slanke zenuwpezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 gronk

De manier om je slank te slapen: in de winter dunne dekens gebruiken. Als je 8 uur jezelf moet opstoken dan is dat *ijzig* koud de eerste paar nachten, maar ’t kost je zo een paar ons per nacht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 FantoomPARadox

Larie.
Ik sliep teveel en werd steeds dikker.
Ik sliep over het algemeen wel goed.

Melatonine wordt over gedacht aangemaakt door licht.
Zelfs blinden met ogen maken die nog aan.
Wat die ogen nou precies doen weten ze nog steeds niet.
Maar met kunstogen wordt het lastiger.
Mijn vrouw heeft het geslikt, maar ze kreeg sowieso al slaapproblemen door andere problemen.
Ken ze zelf ook wel na jojoën.

Na 3 keer kreeg ik tijdens de 3de poging er ook nog even diabetes 2 bij.
Waardoor ik gestaag door ging met proberen onder de 100 te komen.
Vanaf zeker 150 kilo en zelfs 160 of misschien 170 kilo.
Eetpatroon verandert en nacht- dag-ritme omgegooid.
Dan dan weer wel. Nachtwerken hoeft voor mij niet meer.
Erg ongezond ook.

Het is meer de kombinatie.
Denk ook niet dat je met een langere dag, ik hou het 15 uur redelijk vol, dat je dan meer verbrandt.
Ook sporten is niet de oplossing.
Zwaar werk niet.
Slaap wel minder diep. En met een snurkster naast je is het helemaal niet meer leuk. ;-)
Slaap nu wel gemiddeld 8 uur. Maar of je dat echt slapen kunt noemen.
Had daarvoor aan 10 niet genoeg. Halve dag, ja.
Word je ook lui van.
Ben is een keer over mijn slaap gewerkt, door een dubbele baan, das ook niet leuk.
De 2de baan als invaller voor ziekte van iemand was op zich vrij makkelijk, maar als je dan je ogen niet open kunt houden is het niet leuk meer. Ik viel letterlijk steeds weg als ik even niets te doen had.

Al die onderzoeken zeggen me niks meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Ik geloof zelf persoonlijk niet zo in deze “slaap-je-slank”- routine. Ben meer voorstander van verstandig en veel vooral veel masturberen (zonder daarbij het “vrouwbeeld” als zondebok te gebruiken overigens). Kwestie van leren concentreren en sublimeren…

http://www.youtube.com/watch?v=R9utAf7UzCs

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 jon

Tijdens je slaap zijn je darmen e.d. (parasympathische systeem) veel actiever – dat lijkt me toch ook een belangrijke factor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie