Sjokolientje geeft Advies: Stoppen met Roken

De Telegraaf is de krant van wakker Nederland, maar er zijn meer mensen wakker in Nederland natuurlijk, zoals Sjokolientje. Zo berichtte de Telegraaf vorige week dat de “Tekst op sigaretten juist averechts werkt.” Sjokolientje – onder de alias Pauline Schakenbos – adviseert werknemers, bedrijven en instellingen over geluk op de werkplek namens Verras Je Zelf

De Stichting Stivoro houdt helaas hele dogmatische opvattingen na op de gevolgen van roken die rokers alleen maar verder in de put duwen. Daarom steunt Sargasso de actie van Sjokolientje om rokers een hart onder de riem te steken: de beste manier om te stoppen met roken is om gelukkig te worden. Rokers mogen dan wel verschrikkelijk stinken en er zelf-destructief en neurotisch gedrag op na houden dat de gezondheid van anderen schaadt, maar het zijn ook maar mensen.

 1. 7

  Rokers stinken als de pest, en die rook in mijn gezicht, longen, in mijn kleren, als ik een pilsje wil gaan drinken moet iedereen maar normaal vinden, omdat de tabaksindustrie in Europa vrij spel heeft. Iedereen maar zuigen over olieindustrie, politiek etc. maar wel slaven van de rooklobby. Zolang ik als niet-roker nog centen dok voor de kankerbehandeling van rokers mag ik op zijn minst een rookvrije publieke ruimte verlangen lijkt me. Maar goed, iedereen beschermt liever de industrie dan zijn eigen lijf en goed.

 2. 8

  He Caprio, en wat dacht je dan van niet-drinkers moeten die dan een nieuwe lever voor jou betalen na al die pils die jij achterover slaat?

 3. 9

  @Carpio:

  Rokers zijn goedkoper dan niet rokers. Een roker heeft een hevig maar kort ziekte bed. Betaald accijns, maar leeft minder lang, dus minder pensioen. En de laatste jaren zijn de duurste ‘zorg’ jaren. Kortom jij betaald niet mee voor de kankerbehandeling van een roker. De roker betaald mee aan jouw oudedagvoorziening.

  http://www.verenigingvenw.nl/JohanPolder.ppt

 4. 10

  Rokers stinken en na een avond in de kroeg ik (ongewenst) ook. Bovendien komt een kater harder aan als je een avond in een rokerige ruimte hebt verbleven. Om over roken in een restaurant nog maar te zwijgen, deze mensen zouden om met Remkes te spreken een “rotschop” moeten krijgen.

 5. 11

  Roken moet iemand zelf weten, maar ik heb niet gevraagd om die sigaretten(sigaren,pijp) in mijn longen, dus optiefen met dat gerook. Sowieso zijn mensen die na een uurtje of twee snakken naar een paffie, zielige junkies die nog geen knip voor de neus waard zijn. Zelfde geldt voor drinkers, maar die drinken alleen zichzelf kapot, daar heb ik geen last van. Behalve als ze achter het stuur kruipen.

 6. 12

  Gelukkig zorgt het principe van vrije marktwerking ervoor dat, zodra er vraag naar is, er vanzelf rookvrije kroegen komen.

  Ik steek er tot die tijd nog een op…

 7. 13

  Het oorspronkelijke bericht steekt verstokte rokers zoals ik een hart onder de riem, waarvoor dank Caprio. Over het algemeen gesproken moet er iets aan het rookbeleid gedaan worden zodat ook onze Carlos naar een rookvrije kroeg kan. Maar, er moet wel een balans blijven en niet meteen alles en overal verbieden zoals dat nu gebeurt.

  Stivoro staat aan de wieg van ‘de laatste roker’ van WF Hermans.

  @Caprio7: de btw op rookartikelen spekt nog steeds zeer goed de Nederlandse kas.
  @Carlos: Remkes is zelf een verstokte roker…

 8. 14

  @Sik: kosten en baten van stoppen met roken vindt u hier:
  http://www.seo.nl/nl/publicaties/rapporten/1998/472.html

  Stoppen met roken levert ons allemaal 6.7 miljoen op.

  Dat accijnzen verhaal is de grootste kolder die ik ooit gehoord heb die alleen maar uit de stankmond van een roker kan komen: als WIJ degenen zijn die accijnzen betalen, dan zou het toch mooi zijn als WIJ die accijnzen aan iets nuttigers kunnen besteden? Zie het maar als het kwartje van Kok dat je terug krijgt, volgens mij zijn diezelfde ongelukkige junks die hun tranen stikken in nicotine, diezelfde burgers die tuiten met tranen janken om dat kwartje van Kok. Zoals Sjokolientje zegt: wordt eerst gelukkig met uzelf, dan komt u vanzelf tot zinnen.

  Weg met de junks van de tabaksindustrie! Ze zouden dubbele alcohol accijnzen moeten heffen op roker-cafes!

 9. 15

  @Sik
  Waarom moet er een balans komen? Die was er “vroeger” immers ook niet toen er overal gerookt mocht worden.
  Ik mag zelf graag een sigaret opsteken indien het bier rijk gevloeid heeft, maar een rookvrije kroeg lijkt mij een verademing.
  Over een paar jaar weet niemand meer wat roken was.

 10. 16

  @Caprio: Als je kosten en baten ter berde brengt moet je dit gegeven ook breder zien en dan zult U zich wellicht realiseren dat U inmiddels Amerikaans bent gaan denken en dat projecteerd op “europa”.

  Skivakantie, gebroken been..met de auto, ongelukje..zonder helm en geknarste kop..

  In de VS zijn een antal risicovolle bezigheden uitstekend begrensd. geen helm en ongeluk..zelf betalen.

  De fik in vernauwde blikvelden, if you know what i mean ;-)

 11. 18

  @Caprio: 6.7 mln is natuurlijk peanuts. Zelfdestructiviteit is de mens eigen; of dat nu met roken, drankgebruik, langdurig achter de computer zitten, leven in steden met hevige luchtvervuiling te maken heeft, de mens kiest er zelf voor. Helaas is de roker de paria en worden andere effecten minder goed doorberekend. Ik ben het met je eens dat niet-rokers geen last moeten hebben van rokers en daarom zijn rookvrije kroegen een goed idee. Maar het moet niet volledig verboden worden, zodat gemiddeld 30% van de bevolking ook nog de keuze heeft voor zijn gerief. En een gebrek aan geluk voor rokers, wat een bullshit…
  @King: zie boven wat ik met balans bedoel.

 12. 19

  “Helaas is de roker de paria”
  Ja, hallo, ik stink als een konijn dat zich jarenlang in de po te Auschwitz moest verbergen om te overleven, als ik een keer in Europa naar het cafe ga. Moet je opletten wat er gebeurt als ik midden in een cafe stront op mensen hun gezicht ga smeren, en daar gaan ze nog niet eens dood van, he, let wel, als ik levers ga perfereren in de publieke ruimte, dan worden mensen wel opeens boos???

  De meeste rokers (99.9%) die ik ken hebben last van neuroses vanwege psychische oorzaken, eenzaamheid, onzekerheid, ongeluk, sexueel misbruik, zwaar geweten, leugenachtigheid, gebrek aan intelligentie, geen sex (i.e. sexuele perversiteit). Het zou me niet verbazen als 90% van de pedofielen rookt.

  Ik ben best voor rokerscafes, maar die moeten dan wel dubbele belasting op de alcohol betalen. Lijkt me prima plan.

 13. 26

  Ik begrijp uw felheid niet zo hr Caprio, dat verblind de geest. Ga dan niet naar een cafe en kwel uzelf niet zo. De meeste rokers die ik ken zijn neurotisch? nou om het even scherp te stellen vind ik uw uitlatingen hier tamelijk neurotisch van karakter.

 14. 27

  @Larie: ik ben in staat om de meest nietszeggende uitspraken te doen met enorme overtuiging, dit in tegenstelling tot het blase gebrek aan bezieling van menig 1, mn intellectuelen en onderwezen types. Uw verblinding van de geest, is in werkelijkheid een opbranden van de ziel hetgeen tot zulk een fel en helder aura leidt dat door uitgebluste zielen als blindheid wordt ervaren.

  U kijkt in de spiegel en ziet een zwart gat en meent dat het uw diepte weerspiegelt, maar u vergist uwzelve, want wat u ziet is zwaarte waaruit geen licht ontsnapt. De materie van de geest is licht dat zo helder en scherp is dat het in volkomenheid alles wat u voor waarheid houdt doet verdwijnen voor hen die op zoek zijn naar geluk.

  Zonder bezieling geen waarheid.

 15. 29

  Disclaimer: Voor den consument des levens zonder bezieling vertoont den passie ene grote gelijkenis met verschijnselen als buitenaardse belevenissen. Onder normale omstandigheden behoort u echter gebukt te gaan onder de dagelijkse zorgen en zich herhalende beslommeringen, zodat u weet wat u wacht en u zich niet overmant voelt door zorgen en andersoortige opwinding. Den burger dient zich bij voorkeur dan ook verre te houden van enige buitensporige mate van energiek of excentriek gedrag daar dit bij dezen slechts tot winderig gedrag en denkgoed leidt.

 16. 31

  Ik stop wel met roken zodra mensen stoppen met onnodig autorijden, ok?! Er is nog steeds geen staatsgesubsidieerde stichting tegen autorijden, terwijl de aangerichte schade die van roken volledig overschaduwt…

 17. 35

  @Caprio

  ik heb het artikel even gelezen, quote”Per saldo resulteert een positief resultaat van f6,7 miljoen. De overheid loopt bijna f9 miljoen aan accijnsinkomsten mis, maar dit is tegelijkertijd een besparing aan de kant van de consumenten.”

  Dus inclusief acijns betalen de rokers 2,3 miljoen.