Situatie Afghanistan in tijden niet zo goed

hoppie de poppie, wat ben ik happy !! Afgelopen dinsdag konden lezers van BBC News vragen stellen aan Afghaanse dorpelingen. Een aantal van die vragen had betrekking op de situatie in Afghanistan gedurende het Taliban regime en de Sovjet-bezetting in vergelijking met de huidige aanwezigheid van de Coalition of the Willing. De algemene conclusie is dat men nu het beste af is. Er wordt door diverse landen aan ontwikkeling gedaan en er zijn meer vrijheden. Ook al schuilt er in de omgang met goddeloze Amerikanen het gevaar van hoererij en drankgelag, tóch zijn ze beter voor Afghanistan dan de meedogenloze Sovjets en Taliban, aldus de Afghaanse dorpelingen.

The Americans are a very good help. They have helped us in many ways. They are developed, they are educated, they serve their country. Negative point is that they like luxury. Too much luxury is bad. Luxury means womanising, drinking, partying. There is no place for such things in Islam.

Life has changed a lot after the Taleban. There was war and no democratic rights. Security and peace exist. Life is better now than under the Taleban.

At the time of the Soviet occupation, things were bad in the village. People reacted badly against the Russians. The Russians used to abuse us. The Russians did not have any idea of developing villages. Day in Afghanistan (BBCnews) [via: FvJ struint het web af… ]

 1. 2

  Ik moet toegeven dat die foto van die Afghaan die kiekeboe speelt vanachter een papaverbol er door mij eigenhandig is bijgevoegd. Deze beste man is hoogstwaarschijnlijk niet een van de geinterviewde dorpelingen. Wederom suggestieve en doortrapte pseudo-journalistiek mijnerzijds, mea culpa, ik ga even buiten in de regen mijn ontblote bovenlijf met zwaard en zweep bewerken als boetedoening. Gegroet !

 2. 5

  Wat is er overigens huichelachtig aan achter papaver staan en zeggen dat de amerikanen aan luxerij doen? Die papaver is niet voor eigen gebruik hoor, dat gaat allemaal op export naar het westen. Gewoon het best verkopende exportgewas voor de plaatselijke boer.

  Overigens kan dat wel iets te maken hebben met de huidige goede situatie: In Talibantijden werden papavergewassen bij ontdekking altijd onmiddelijk neergemaaid en platgebrand. Amerikaanse patrouilles lopen er gewoon omheen en halen hun schouders op. Ik geloof dat sommige strijdheren wel nog soms symbolisch een veldje platslaan. De teelt van het meest profitabele gewas is dus een stuk risicolozer geworden, hetgeen voor meer financiele armslag gezorgd moet hebben.

 3. 8

  Juist, de martelaar uithangen is prima, maar het moet wel een beetje comfortabel blijven.

  Volgens mij heeft u den italics niet afgsloten, omdat bij mij (Safari) de ganse voorpagina onder de blockquote opeens schuin is wedergegeven.

 4. 9

  Juist ja, dat is het risico van op Safari gaan…
  Hier in IE staat alles nog fier overeind, maar ik heb het aangepast, het euvel was een blockquote die werd onderbroken door een more-statement…

 5. 10

  @Bismarck: Het huigelachtige aspect is dat de Koran gebruik en verkoop met het oog op winstgeving van dergelijke roesverwekkers verbied. “There is no place for such things in Islam” is dus een juiste interpretatie maar bezien vanuit een afvallig standpunt ergo huigelachtig.

  *wrijft nog wat factor 20 in:)*

 6. 11

  @Bisarck: het eigen gebruik in producerende landen is juist een groot probleem, helaas bericht het selecte groepje media in het westen dat wij lezen daar niet zo over, tenslotte berichtten die alleen maar wat er op de wire staat van of AP of Reuters, ligt eraan met welk orgaan ze een contract hebben.

  In de NYT een artikel over de nieuwe generatie die nu voor het eerst mag stemmen, een generatie die geen Russen kent, maar wel kutTaliban en Heil Amerika. DP vindt het waarschijnlijk geen leuk stuk:
  http://www.nytimes.com/2005/09/15/international/asia/15kabul.html

 7. 12

  Larie: Verdikke heb ik de Koran niet goed gelezen! Ik dacht dat het alleen om het gebruik ging. Verder krijgen die boeren voor hun papaver waarschijnlijk veel lagere prijzen dan Max Havelaar ervoor zou betalen.

 8. 14

  Caprio: Ik ga er voor het gemak even van uit dat de gebruikers niet dezelfde mensen zijn die het interview gaven (anders hadden ze de gebruiken van de amerikanen niet afgekeurd) en al zeker niet de producerende boeren.

 9. 15

  @Bismarck: Je gemak is iets te omvangrijk. Je stelt dat je de Koran niet goed heb gelezen. Daarom is blijkbaar kennis van het begrip “Al Taqiyya” je ontgaan anders zou je de uitspraken van de geintervieuwden in het aangehaalde artikel anders inschatten.

 10. 16

  Om nog even toe te voegen dat dit gebrek aan inzicht ook binnen de gerechtelijke macht aanwezig is. De rechtsgang zou enorm worden geholpen als er rechters in Nederland zouden zijn met een islamitische achtergrond.

 11. 19

  @Bismarck: Nu ik het zo rustig teruglees, ik reageer vrijwel altijd snel en edit niet, klinkt het wat te heftig naar jou toe, excuses.

  Ik probeerde het “waarheidsbevinden binnen de Islamitische leer” wat naar voren te halen omdat ik denk dat dat een grote onbekende is.

  Als je wat doorleest over “Al Taqiyya” bekruipt me toch een onaangenaam gevoel.