Signalen klimaatverandering overduidelijk

was ik te min afgelopen nacht...? Dat we op een ijstijd afstevenen dat is de afgelopen weken iedereen wel duidelijk geworden. Lage temperaturen en regen terroriseren het zomergeluk van 2005. Sargasso heeft uit betrouwbare bron vernomen dat de ‘weerman-paspop’ van Talpa daarom a.s. zaterdag zal starten in een (dandy) skipak. Het skipak is vanaf maandag verkrijgbaar in de Bijenkorf bij u om de hoek.

Sinds 1987 is begin augustus niet zo koel geweest. Eind juli was zeer nat, in De Bilt zelfs ’t natst sinds 1901. De eerste tien dagen van augustus zijn zeer koel en horen bij de koudste tien in ruim honderd jaar (KNMI.nl)

 1. 4

  Ach het is meer een satirisch protest tegen de waan van de dag waarin men na drie warme dagen concludeert dat de aarde opwarmt. Wat betreft het klimaat zou ik willen zeggen: het kan nog alle kanten op…

  En uiteraard protesteer ik tegen de verkommersialisering van de het beroep van weerman/-vrouw.

 2. 6

  Het nogmeerfout? Wauw..

  Ik wilde overigens de term verbonensialisering voorstellen, maar ik begin me te realiseren dat ik nogal drammerig overkom :-)

 3. 10

  Zou de weermanpaspop trouwens kleding van Chinese makelij dragen? Ontzettende groeimarkt voor John trouwens…China. Ziet u het al voor u een big brotherhuis vol Chinezen?

 4. 16

  @Carlos: Zo’n ijstijdje hoeft maar een paar jaar te duren:

  Another very brief cold phase is recorded from about 1,400 y.a., (about 536 A.D.) lasting two to three years. This shows up strongly in tree growth rings from western Europe (Baillie 1994), and coincides with records from the Greenland ice cores, the Mediterranean, China, and the south-western USA showing either fairly direct evidence of cold growing seasons, or famines. The most likely cause is a volcanic dust layer, which shows up in the ice core records (Baillie 1994).

  Bron:Carlos’ linkje terug.

 5. 19

  @Phonkee

  Een jaar is al klote, zoals bijvoorbeeld Jaar zonder Zomer. Overigens zou ik zeer graag een climatologisch beeld zien van de veertiende eeuw aangezien dat een catastrophale eeuw was. Heel bekend is de terugkeer van de pest, na een zevental eeuwen, maar er is ook nog een globale hongersnood geweest die in Europa volgde op twee of drie jaren met overvloedige regens.

  Overigens is dat laatste weer een aanwijzing dat wat je ook denkt van de middeleeuwen, in ieder geval had men een geavanceerd systeem van landbouw dat minimaal een rampjaar zonder hongersnood kon overleven..

  He, dit soort komkommerpostings keuvelen lekker weg zeg :-)

 6. 22

  De pest kwam verder door gegroeide handelscontacten dacht ik. Eenmaal aangekomen monsterden zwarte ratten met de pestvlo op binnenvaartschepen aan.

  @Pelayo Verbaasd over de middeleeuwse landbouwers. Heb je een boek of link ?

 7. 23

  Nu en dan duiken er in middeleeuwse Historia berichten op van optochten van legers, honden, duivels door de lucht. Ook bij Gregorius van Tours, 6e eeuw. Vulkaanstof + wolken misschien wel.

  Trouwens, het “bestaan” van draken kan heel goed het gevolg zijn van het aantreffen van fossielen van dinosauriers.

 8. 25

  @mesacline

  Ik heb geprobeerd te googlen, en vind nog niets. Maar als je de gewone wikipedia verslagen leest zie je al dat pas in 1316 al het vee wordt geslacht en zaaigoed wordt gegeten. Ik kom er nog op terug.

 9. 26

  Ah, hier nog een aanwijzing dat al in 1314 de oogsten mislukten, en er pas in 1315 hongersnood begon en die pas in 1316 op z’n hoogtepunt kwam.

  Ik heb het gelezen in een boek over de middeleeuwen (van le Goff wellicht?) waarin aangegeven werd dat de technologische ontwikkelingen niet geheel stilvielen in de middeleeuwen, en dan met name op agrarische gebied.

 10. 27

  Ik denk niet dat het leven van een westeuropese boerenknecht Oege in 495 AD erg verschilt met zijn achterkleinzoon in 548 en diens in 648, en diens in 748, en diens in 848… tot 1848 aan toe.

  De remedies tegen kou, kiespijn, longontsteking, een gebroken voet bleven al die tijd even pijnlijk en ineffectief.

  Een lijstje met datums van echte verbeteringen, wie ? De belangrijkste: God’s own gun powder by Bruno Schwartz.

 11. 28

  @Mescaline

  Het grootschalig gebruik maken van de watermolen zal een echte verbetering zijn geweest (Het schijnt een Romeinse uitvinding te zijn). Het drieslagen stelsel ook. Invoering van de roggeteelt. Alhoewel dat weer de drager van moederkoorn was..

  Je kan iets over de demographische ontwikkelingen lezen, en bevolking groeit ook weer niet voor niets.

  Overigens bedenk ik me net dat hoe uitgebreid je archeologische data ook is demographische tendensen in ’t verleden aanwijzen nooit betrouwbaar kan zijn.

  Ik zei het al: komkommertopics keuvelen lekker weg ;^)

  PS: Waar komt de naam “Oege” vandaan?

 12. 31

  Ah juist.

  Ik heb ergens een lijstje met populairste voor namen tussen 600-1100. Staat ie niet tussen. Maar ik neem aan dat dat komt omdat Oege Oegema een vrijbuiter was. :)

 13. 36

  @Carlos: Door vrouwen als Nadine Jansen en in mindere mate mevrouw phonkee weet ik zeker dat de mensheid de komende ijstijd zal overleven. Je moet wat te knuffelen hebben, anders houd je het niet warm.

 14. 40

  Vast en zeker :-)

  En ik zou willen dat ik je een link met m’n lijst (600-1100) kon sturen, maar die hebben ze weggehaald. Als je even javascript uit zet in je browser is nog wel in de Google cache te vinden: Al was het maar vanwege namen als “Geyla” en “Oenga”