Sierra Leone nog steeds instabiel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisterochtend werd bekend dat junior officieren van het leger van Sierra Leone, in een brief aan de Sierra Leonese overheid, hebben gedreigd met aanvallen op de hoofdstad Freetown. De brief werd vorige week verstuurd. Vanwege veiligheidsredenen besloot de overheid de brief geheim te houden voor het publiek. De precieze inhoud van de brief is voor het Sierra Leonese publiek onbekend, maar het lijkt het om tribale kwesties binnen het leger te gaan. Slechts één radiostation bericht over het nieuws. De belangrijkste nieuwsstations (Radio UN en Capital Radio Freetown) zwijgen de kwestie dood. Ondanks de verklaring van de Minister van Informatie vanmorgen dat de kwestie “zeer serieus” is, en dat de nationale veiligheid wordt bedreigd.

De gebrekkige informatievoorziening is het meest angstige aspect aan deze kwestie. De Sierra Leonezen die op de hoogte zijn van de ontwikkelingen vrezen dat de overheid de dreigementen niet serieus genoeg neemt. De burgeroorlog (die duurde van 1991 tot 2002) die Sierra Leone volkomen ontwrichtte, begon ooit met dreigementen van een ‘ontevreden’ korporaal, Foday Sankoh. De destijds heersende APC-regering nam zijn dreigementen niet serieus, waardoor het Sankoh lukte met een groep van slechts 100 huurlingen een burgeroorlog te ontketenen. Het Sierra Leonese volk is bang voor een herhaling van het verleden.

Het leger van Sierra Leone is geherstructureerd en opnieuw opgebouwd door het Britse IMATT, na afloop van de burgeroorlog in 2002. In het leger werden vele voormalige leden van alle verschillende strijdende partijen* opgenomen. Het Sierra Leonese leger vormde één van de belangrijkste risicofactoren, omdat tijdens de burgeroorlog bleek dat het leger instabiel en ongeorganiseerd was. Vanaf het begin van de burgeroorlog in 1991, collaboreerden vele militairen met Sankoh’s rebellenleger RUF (de zogenaamde sobels: ‘soldiers by day, rebels by night’), of liepen over. In 1992 werd, onder het strijdgewoel, een eerste coup gepleegd. Het militaire regime, NPRC, bleef aan de macht tot 1996, toen er onder druk van de internationale gemeenschap democratische verkiezingen werden gehouden. De verkiezingen werden gewonnen door politieke partij SLPP, maar dit regime mocht maar kort van de macht proeven. In 1997 bundelden het leger en de RUF de krachten, pleegden een coup – onder de naam AFRC-RUF – en voerden samen een schrikbewind over Sierra Leone. In 1998 werd deze militaire junta uit het staatshuis verjaagd door internationale troepen. Onder de naam ‘Operation No Living Thing’ voerde de AFRC-RUF in 1999 vanuit de bush terreuraanvallen uit op de bevolking. ‘Operation No Living Thing’ markeerde de meest wrede periode van de burgeroorlog.

Na afloop van de oorlog was herstructurering van het leger één van de meest noodzakelijke stappen voor de opbouw van duurzame vrede. IMATT had ten doel een leger van nationale eenheid, trots en democratische verantwoording te creëren. Desondanks blijft het rommelen in het Sierra Leonese leger. Het leger staat onder directe leiding van President Ernest Bai Koroma, onder wiens bewind hoge militaire posities op basis van politieke loyaliteit worden toegewezen. Volgens de brief die vorige week naar de Sierra Leonese overheid werd verstuurd, worden echter ook promoties op lagere posities op basis van politieke loyaliteit en tribale afkomst toegewezen. The New People Newspaper Online, de online propagandakrant van politieke oppositie SLPP, bericht dat militairen van Limba afkomst zonder duidelijke reden promoties hebben gekregen. De geuite dreigementen zouden gaan om een protest tegen dit soort tribale en politieke affiliaties binnen het leger.

Sinds het eindigen van de burgeroorlog in Sierra Leone in 2002 blijkt Sierra Leone nog steeds instabiel. Sinds de dood van voormalig Kamajorleider Hinga Norman begin 2007, een van de voornaamste hoofdrolspelers in de burgeroorlog, worden regelmatig oorlogsdreigementen geuit. Oppositiepartij SLPP, die in 2008 bij de nationale verkiezingen de macht verloor aan de APC, wordt ervan beschuldigd de voornaamste motor te zijn achter de instabiliteit. Van de SLPP wordt vermoed dat zij het meesterbrein achter de burgeroorlog waren. Men vreest dan ook dat de SLPP een herhaling van de geschiedenis probeert te forceren.

* Strijdende partijen:
– RUF (Revolutionary United Front),
– Het nationale leger onder NPRC (National Provisional Ruling Council)
– CDF (Civil Defence Forces) gevormd door de Kamajors, Donsos, Kapras, Gbeti’s (onderverdeeld per stam/regio)
– Het nationale leger onder AFRC-RUF (Armed Forces Revolutionary Council samen met rebellenleger RUF)

Reacties (12)

#1 mescaline

Hmmm tja, AFRC-RUF waren destijds toch aanstichter van de grootste terreur, en hun tegenspeler, underdog SLPP was het meesterbrein achter de burgeroorlog ?

Ik zie vooral een patroon van constante rivaliteit en strijd om onevenredig veel macht tussen regerings- en legerkringen. De eigen groep eerst. De andere minder.

Samenwerken bij de opbouw van het land is te moeilijk voor alle gefrustreerde partijen. Die verblindheid zou nog enigszins begrijpelijk zijn als het gevecht ging om de schaarse hulpbronnen. Dat is helemaal niet zo. Het land is rijk.

  • Volgende discussie
#2 Gin

De burgeroorlog begon met een aanval op de APC regering. Foday Sankoh was uitgerust in groen (de SLPP kleur, en kleuren hebben hier altíjd een betekenis) en bovendien had hij het wapen van de SLPP (palmboom) op de mouw van zijn hemd genaaid. En er zijn meer aanwijzingen dat de SLPP achter de plannen zat. Volgens de verhalen verloor de SLPP echter haar greep op Sankoh en de RUF, door de betrokkenheid van Taylor. Toen de SLPP uiteindelijk aan de macht kwam, en de RUF niet aan boord haalde, keerde de RUF zich tegen de SLPP. Maar dit is ‘volkskennis’ over de oorlog. Meestal blijkt echter dat volkskennis is, de waarheid blijkt te zijn. Ik weet het niet.

Je hebt gelijk in je analyse: samenwerken is te moeilijk, op welk vlak dan ook. Vasthouden aan een klein beetje macht, ook al gaat dat ten koste van gestelde doelen of ontwikkeling. Persoonlijke macht staat voor alle spelers voorop.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

@2 Have a tonic…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

“Geef me een tonic en een Gin aub.”

geven toch zeker?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Gin

Hier in Sierra Leone is de tonic al een paar maanden uitverkocht. Verwachte leverdatum: op de lange baan geschoven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

So… hoe werken de posterijen ? Komt een pakje, geadresseerd aan Gin met daarop “Description of contents: tonic” ook echt aan ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 larie

Niet, ik verzin van alles om .org boekjes daar te posten…there is a way:)

Het tonic/cola flesje in de etalage is “presentation”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Gin

Nope, waarschijnlijk alleen de lege verpakking,zoals steeds gebeurt. Het enige wat is aangekomen, is de cover van De Jan, waar ik in stond. De rest van het blad was ook verdwenen. Helaas stond ik niet op de voorpagina ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 larie

Gewoon “Qur an القرآن” op het pakje zetten en het komt aan. De verpakking wordt niet aangeraakt.

الحمد لله (alhamdulillah) helpt ook, gewoon bluffen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Gin

Het valt te proberen natuurlijk, al ben ik bang dat ik van tevoren al kan zeggen dat hier niets heilig is. Maar het is in ieder geval een goede tip. Ik laat je weten of het gelukt is….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Daan

Het enige verschil zal waarschijnlijk zijn dat het pakje door Libanezen wordt gekaapt. :)

Geen leuk bericht trouwens.. Koroma is wel een beetje de Obama van Salone. Toch betwijfel ik of er uberhaupt genoeg mensen te porren zijn voor een herhaling van de negentiger jaren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Gin

Update: De Minister van Defensie heeft bekend gemaakt dat de brief wordt ondersteund door 850 militairen. Er is echter geen mededeling gedaan of identiteiten bekend zijn, en of men überhaupt weet wie er ‘achter’ de brief zit. De Minister van Defensie maakt het allemaal erg persoonlijk en geeft op de radio weinig ander commentaar dan een opsomming van zijn certificaten en records van wedstrijden binnen het leger.

Niemand heeft dus een goed idee van de ernst van de dreiging, omdat de details niet worden vrijgegeven en de woordvoerders van de overheid de zaak niet serieus nemen. Op de propagandaradio’s van beide politieke partijen echter, worden heel veel namen genoemd, en mensen als schuldige aangewezen. Het is niet denkbaar dat deze onvrede uit zal lopen op een daadwerkelijke oorlog, maar één ding is zeker: er is onvrede en verdeeldheid in het nationale leger, wat geen goed teken is voor Sierra Leone. Sierra Leone kent een lange historie van militaire coups.

  • Vorige discussie