Sepp Blatter is de enige echte eindbaas van de FIFA

Foto: duncan c (cc)

COLUMN - FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft het helemaal gehad met de internationale media. Hij hekelt de negatieve berichtgeving over de Afrika Cup en vooral de rol van de westerse media daarin. Die besteden volgens hem alleen nog maar over aandacht aan de abominabele omstandigheden waaronder het toernooi plaatsvindt en de ongeregeldheden tijdens de halve finale tussen Ghana en gastland Equatoriaal-Guinea. De negativiteit overheerst. Onterecht volgens Blatter. Hij vindt het een prachtig toernooi, dat ook nog eens goed is georganiseerd. ‘We become slaves to the media who have already given an opinion’ aldus de FIFA-bobo.

Dat is de voorzitter van de Confederation of African Football (CAF), Issa Hayatou, het roerend met hem eens. ‘When something bad happens in Europe, they say it’s an error. When something happens in Africa, they begin talking about corruption.’ Dat Congo de strijd om de derde plaats tegen het gastland liever aan zich voorbij liet gaan uit angst voor gewelddadigheden is natuurlijk ook allemaal de schuld van de westerse pers. Welkom in de wereld van twee machtige voetbalmannen wiens vingerwijzen en zelfbeklag prima passen in het door hen zelf geschapen beeld van de werkelijkheid.

De FIFA is natuurlijk helemaal geen slaaf van de westerse media en als iemand het kolonialisme nieuw leven heeft ingeblazen is het Sepp Blatter wel. Hij heeft de afgelopen jaren vooral in Azië en Afrika kwistig gestrooid met de voetbalmiljoenen van de voetbalbond. Hele continenten hangen inmiddels aan de subsidietiet van de FIFA. En niet voor niets. Voor wat hoort wat in de geldzieke wereld van het voetbal.

De boze woorden van beide mannen richting de wereldpers zijn zo vlak voor de verkiezingen voor het leiderschap van de wereldvoetbalbond eigenlijk alleen maar bedoeld om de Afrikaanse voetbalbobo’s een hart onder de riem te steken. Nou ja, verkiezingen. Blatter is met al die gekochte Aziatische en Afrikaanse stemmen al verzekerd van de winst. Maar het is nooit verkeerd om Afrika nog eens even extra in het zonnetje te zetten. Blatter laat op deze manier zien dat hij hen niet is vergeten en dat met hem als grote roerganger de miljoenen ook de komende jaren ruimhartig richting Afrika zullen vloeien. Wie over het geld gaat heeft de macht. Onnodig te zeggen dat Michael van Praag dan ook volkomen kansloos is.

Reacties (2)

#1 zazkia

Ik heb verder geen enkel verstand van voetbal maar die Van Praag lijkt me een stuk betrouwbaarder kerel dan die vieze Sepp Blatter. Ik hoop niet dat mijn niet bestaande dochter ooit met zo’n nare kerel thuiskomt.
Wat is er mis met een beetje Westerse media-Waarheid? Wat bezielt die Afrikanen dat ze zo’n corrupte kerel in het zadel helpen? Zijn die lui soms zelf omgekocht?

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

Alle tegenstanders hadden moeten afspreken 1 tegenkandidaat naar voren te schuiven. Die had misschien nog kans gemaakt. Maar nu hebben we er een handjevol en worden de stemmen versnipperd.

  • Vorige discussie