DATA - In het periodiek met de gezellige titel “Morbidity and Mortality Weekly Report“, stond vorige week een toepasselijk artikel voor de tijd van het jaar. De onderzoekers van het “Centers for Disease Control and Prevention” zochten uit hoe vroeg de scholen in de V.S. starten met de lessen. Veel mensen hebben slaaptekort, en dat geldt nog sterker voor pubers. Het toegenomen aantal schermen leidt er bovendien toe dat we steeds minder slaap krijgen. Zo op de eerste dag na de vakantie voel ik dat ook.
Op basis van een enquête onder middelbare scholen in de V.S. schat men in dat de gemiddelde aanvangstijd 8:03 is. Slechts 17,7% begint om 8:30.
Het percentage scholen dat om half negen of later start varieert per staat: van 0% in Hawaii, Mississippi en Wyoming tot meer dan driekwart in Alaska en Noord-Dakota. Scholen die om 8:30 of later starten maken het mogelijk voor teenagers om 8,5 tot 10 uur slaap te krijgen, zoals aanbevolen door de American Academy of Pediatrics en de National Sleep Foundation.
Even opmerkelijk vind ik overigens dat is sommige staten 20 tot 25% van de scholen vóór half 8 start. Ik denk niet dat er veel scholen in Nederland zijn die zo vroeg starten.
Het klimaat speelt daarbij ongetwijfeld een rol (in zuidelijke staten en Florida komen vroege schooltijden vaker voor), en wellicht ook het “arbeidsethos”. Van president Bush was bekend dat hij om 5:00 opstond. Zakelijke conferenties starten vaak om 7:30, en dan is het ontbijt al geweest.
Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs in Grafieken.
Reacties (13)
“in zuidelijke staten en Florida komen vroege schooltijden vaker voor” moet zijn in zuidelijke staten behalve Florida komen vroege schooltijden vaker voor.
@0 ‘Scholen die om 8:30 of later starten maken het mogelijk voor teenagers om 8,5 tot 10 uur slaap te krijgen’
Kunnen die tieners niet gewoon eerder naar bed gaan? Er is vast een reden dat dat blijkbaar niet gebeurt, maar misschien moet je dat even uitleggen.
@2: Sommige mensen hebben gewoon erg veel problemen om ’s ochtends te functioneren. Dat vang je niet op door eerder naar bed te gaan, dat zit gewoon ingebouwd, en helaas valt dat ook maar zeer beperkt te veranderen door “training”.
Als je moe wordt door je scherm dan kan ik je het gratis programma flux aanraden, dat past de kleuren en helderheid van je beeldscherm aan de tijd. Ik was zelf zeer sceptisch maar ik moet zeggen dat mijn ogen lang niet meer zo moe aanvoelen als vroeger.
Het schijnt biologisch ingebouwd te zijn dat pubers ’s ochtends vroeg slechter functioneren. Als ze volwassen zijn, gaat dat meestal weer over. Daar was een tijdje geleden een onderzoek over.
@2: Ik zou zeggen, reken eens terug. Neem bijvoorbeeld Louisiana, waar 30% van de scholen om half 8 begint. Ervan uitgaande dat de middelbare school niet om de hoek ligt (er is immers gemiddeld 1 school per 215 vierkante kilometer, dus reisafstanden van meer dan 10km zullen voorkomen), kun je er dus vanuit gaan dat er tieners om 6 uur of eerder moeten opstaan. Als je dan 10 uur slaap rekent, heb je het dus over tieners die voor 20 uur naar bed moeten.
Een aantal jaren geleden werd uit onderzoek uit de VS aangetoond dat de leerprestaties van pubers omhoog gingen als de scholen later begonnen. Zo is het tenminste klakkeloos overgenomen door de NLse media, met de zelfverzonnen conclusie erbij dat scholen in NL ook later moesten beginnen. In feite ging het om Amerikaanse pubers op Amerikaanse scholen. De prestaties die omhoog gingen werden bevonden op scholen die om 8.30 uur begonnen, net als in NL.
@7: Mijn school begon om 8:20. Ik ervoer dat altijd als traumatisch :-)
@7: Want Nederlandse pubers zijn biologisch totaal verschillend van Amerikaanse pubers?
@3 en @4, dank, zoiets vermoedde ik al. Jammer dat de auteur van het stuk daar niet even op in is gegaan.
@9 Volgens wat Oud Zeikwijf schrijft, beginnen de ‘late’ Amerikaanse scholen om 8:30 en deden de NLse scholen dat al. Best mogelijk dat Nederlandse pubers nóg beter gaan presteren als ze pas om 9 uur of half 10 moeten beginnen, maar dat moet dan wel even apart onderzocht worden.
Verder zullen Nederlandse pubers biologisch niet significant verschillen van Amerikaanse, maar omgevingsfactoren spelen ook een rol en daar zijn er nogal wat van. Veel Nederlandse kinderen fietsen bijvoorbeeld naar school, in tegenstelling tot Amerikaanse, en ik kan me voorstellen dat je daar veel wakkerder van wordt. Om maar eens iets te noemen.
Vroeg opstaan, altijd heb ik het barbaars gevonden. Je wil niet maar je moet.
Arbeidsethos is voor de dommen, de telegraaflezer zeg maar.
@11: Arbeidsethos? Arbeidsethos is voor telegraaflezers. Die ga ik onthouden!
It’s the melatonine, stupid.
http://www.betawetenschap.nl/latere-schooltijden/