Satirisch ezine De Speld valkuil voor naïvelingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Quartz

Als die commentaren niet van de redactie zelf zijn weet ik het ook niet meer…

 • Volgende discussie
#2 Rene

@ Quartz:

Wees er maar niet zo zeker van. De hoeveelheid mensen die dingen precies zo leest dat ze er lekker tegen kunnen ageren is mind-boggling.

Zal wel komen omdat een vergelijkbare hoeveelheid mensen geen andere expressiemogelijkheid dan ageren meer heeft. Zie ook de nieuwkomers in de politiek.

Vergelijk vooral ook met een aflevering van een Nederlandse soap (als je het kan opbrengen er een te aanschouwen — wees sterk). Het spectrum van menselijke interactie fijn overzichtelijk terug gebracht naar ruzie en sex.

Neem niet ten laatste ook zeker de comment threads op internet fora mee…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gronk

Zal wel komen omdat een vergelijkbare hoeveelheid mensen geen andere expressiemogelijkheid dan ageren meer heeft.

Vroeger hadden die mensen ook geen andere expressiemogelijkheid dan dat ze de hond een schop gaven. Nu hebben ze internet, en heeft de hond een iets rustiger leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ultrabas

@Quartz: Graag zou ik je gelijk geven. Maar alles duidt erop dat de reacties serieus zijn. Je vertrouwen in de mensheid krijgt een gevoelige knauw van dit soort stupiditeiten. Een van de mooiste voorbeelden tot nog toe waren wel de reacties op het satireverbod van Van der Vlies. Om met Einstein te spreken: “Er zijn maar twee dingen oneindig: het heelal en de menselijke domheid, maar van het heelal is het niet zeker.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

@ gronk: en zijn vervangen door en

Ja, tuurlijk, maar ik heb ook wel het idee dat al die interactie als prima trainingsgrond voor ruziezoekers fungeert. Mensen die een decade geleden hun schouders hadden opgehaald en een boekje waren gaan lezen worden nu gedrilld om hun vitriool via het internet te spuien; het is toch gratis en risicoloos en je kunt naar bed met het idee dat je toch weer een puntje hebt gescoord.

Ik lijk wat single-issue te worden wat dat betreft maar ik word de laatste tijd zo godschuwelijk verschrikkelijk ziek van die werkelijk onafzienbare horde stupide amateur-querulanten die alles wat ze tegen komen interpreteren op een manier die ze in staat stelt om iemand uit te schelden — rede be damned.

Verder heb ik een hekel aan honden dus doe mij de oude situatie maar…

(dat soap-stukje was serieus trouwens: kijk maar eens hoe vaak mensen daarin spelen dat ze ruzie hebben. voer voor sociologen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rene

Ach. Ik bedoel dus “zijn vervangen door [em] en [/em]” maar dan met kleiner-groter haken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gronk

@rene: de meeste blogs/fora gebruiken bbcode, geen verhakselde html. Dat sluipt er toch in.

Het zal vast wel hartstikke elitair zijn, maar ik vond ‘internet’ qua discussies stukken pruimbaarder vijftien jaar geleden (het oude usenet dan, aangezien WWW er nog niet was..): nu zijn er een paar groene stukjes in een verder dor weiland, en je moet nog uitkijken ook dat die stukken niet verdrogen of ondergescheten worden. D’r valt heel erg veel te zeggen voor zelfselectie.

Over die soaps: het valt me ook op dat er veel meer mensen vermoord worden in soaps dan in werkelijkheid. OTOH, als soaps ‘voor het plebs’ zijn, dan is de ruziefrequentie wel redelijk, als ik ’t vergelijk met de herrie die bij m’n buren vandaan komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rene

@ gronk:

Elitair of niet, het is een gegeven. 15 jaar geleden hadden grosso modo alleen universiteiten een aansluiting en lag daarmee dus het gemiddelde intelligentie quotiënt van de gebruiker flink hoger dan sinds de massa invasie (en had een uniformere leeftijds verdeling).

Specifiek usenet heeft het nog even vol weten te houden aangezien die massa gelukkig ook technisch incompetent is en niet verder komt dan een web forum maar de binaries hebben ook dat deels de nek omgedraaid — hoewel “the big 7” nog steeds te pruimen groepen hosten meen ik (maar het is een paar jaar geleden dat ik op usenet heb gekeken).

Persoonlijk krijg ik nog steeds een nostalgisch gevoel van FidoNet; ik vond het internet vanaf het begin al een zooitje. De huidige situatie bewijst hoe naïef ik destijds was…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 gronk

Klopt, dat bedoelde ik ook met zelfselectie. Vroegah had je alleen toegang tot internet als je bij een universiteit studeerde of werkte, of je moest werken bij een wat groter bedrijf wat redelijk voorop liep in de IT. Ik kan me de dag nog wel herinneren dat de Haagse Hogeschool internettoegang kreeg. Dat was, erm, even wennen. :’)

Maar inderdaad, dat gebash is de dood in de pot.

 • Vorige discussie