Sargasso Café – Ministerskeuring

Neonreclame Sargasso café- UITDe nieuwe ministersploeg is bekend. Wat is er dan beter dan onder het genot van een goed glas bier te beschouwen wat die ons gaat brengen:

Minister President (Algemene Zaken) – Jan Peter Balkenende (CDA)
Minister van Onderwijs (OCW) – Ronald Plasterk (PvdA)
Staatssecretaris op Onderwijs – Marja van Bijsterveldt (CDA)
Staatssecretaris op Onderwijs – Sharon Dijksma (PvdA)
Minister van Sociale Zaken – Piet Hein Donner (CDA)
Minister van Financiën – Wouter Bos (PvdA)
Staatssecretaris op Financiën – Jan Kees de Jager (CDA)
Minister voor Jeugd en Gezin – André Rouvoet (CU)
Minister van Defensie – Eimert van Middelkoop (CU)
Staatssecretaris op Defensie – Cees van der Knaap (CDA)
Minister van Justitie – Hirsch Ballin (CDA)
Staatsecretaris op justitie – Nebahat Albayrak (PvdA)
Minister van Buitenlandse Zaken – Maxime Verhagen (CDA)
Staatssecretaris voor Europese Zaken – Frans Timmermans (PvdA)
Minister van VWS – Ab Klink (CDA)
Staatssecretaris op VWS – Jet Bussemaker (PvdA)
Minister van Verkeer en Waterstaat – Camiel Eurlings (CDA)
Staatssecretaris op Verkeer en Waterstaat – Tineke Huizinga-Heringa (CU) *
Minister van Economische Zaken – Maria van der Hoeven (CDA)
Staatssecretaris op Economische Zaken – Frank Heemskerk (PvdA)
Minister van Landbouw en Visserij – Gerda Verburg (CDA)
Minister van Binnenlandse Zaken – Guusje ter Horst (PvdA)
Staatssecretaris op Binnenlandse Zaken – Ank Bijleveld (CDA) *
Minister van VROM/Milieu – Jacqueline Cramer (PvdA)
Minister voor Integratie en Wijkverbetering – Ella Vogelaar (PvdA)
Minister voor Ontwikkelingssamenwerking – Bert Koenders (PvdA)
Staatssecretaris van Sociale Zaken – Ahmed Aboutaleb (PvdA)

 1. 6

  Plasterk???
  Die man die zijn hoogleraarstitel gebruikt om over onderwerpen waarvan hij geen verstand heeft her en der columpjes te vullen?

  Mag ik een teiltje?

 2. 7

  Jan Hein Donner… postuum op Sociale Zaken? Waarschijnlijk wordt hier zijn neefje Piet Hein bedoeld. het mag dan een christelijk kabinet zijn, tot dergelijke wonderbaarlijke wederopstandingen acht ik ze niet in staat.

  (Jan Hein Donners columns in het NRC, geschreven na zijn beroerte, zijn trouwens zeer aan te bevelen! Hierin trekt hij juist vaak ten strijde tegen het christelijke voksdeel, incluis de politici…)

 3. 9

  @jasper: kijk voor de grap even op de gecachde wikipedia pagina op google:

  “In politiek Den Haag wordt Ronald Plasterk genoemd als minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (bron: Volkskrant, 30 januari 2007).”

  Je hebt dus inderdaad toch wat gemist ;-) Maar om toch nog een beetje een inhoudelijke reactie te geven:

  Wel een frisse keuze, Plasterk op onderwijs. Saillant detail: op verkiezingsavond sprak ik met Plasterk in de Escape over de uitslag en toen had hij al het vermoeden dat het op deze coalitie zou uitdraaien. Hij heeft dus wel een goeie politieke antenne, me dunkt!

 4. 10

  “De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb krijgt een zwaar staatssecretariaat op het ministerie van Sociale Zaken. Dat is dinsdag van ingewijden vernomen.”
  Bron: Volkskrant.

 5. 12

  @Sven: politieke antenne? Dat het op deze coalitie zou uitdraaien was vanaf het begin al onvermijdelijk. Alsnog knap dat Plasterk zich in het kabinet heeft weten te manouvreren. Van de 6 PvdA-kandidaten moest immers de helft vrouw zijn…

 6. 13

  @4: Dat zou toch een minister worden? Of is al die praat over milieu toch gebakken lucht? Past het niet met de poppetjes (zou CDA een minderheid hebben gehad in de ministerraad), is het ineens toch iets minder belangrijk?

 7. 14

  Heb er net hier even een blogje over geschreven
  (http://kilgoretrout.web-log.nl/)

  Plasterk geeft natuurlijk bij Buitenhof al jaren open sollicitaties voor een ministerspost. Op de een of andere manier dacht ik altijd dat hij meer sympatie had voor D’66.
  Hij zal vast ergens ‘genoemd’ zijn, maar zijn naam is wel van alle namen het meest onverwacht.

  Ik kijk nu al uit naar de Clash van hem en de Gristenen in het kabinet :)

 8. 20

  Ik ben zeer nieuwsgierig wat Cramer gaat doen op Milieu. Ik verwacht wel dat ze wat meer stappen in goede richting zal nemen als die laffe van Geel heeft gedaan. Die zie ik trouwens niet in het rijtje staan. Zal hij dan fractievoorzitter worden van het CDA?

 9. 23

  Zo, nu, goed om alle positieve en opbouwende reacties alhier wel te verstaan te vernemen. Ik heb zelf slechts tijd voor een korte vraag aan het volk wellicht. Ik zit een beetje vast met mijn openingsspeech:

  “Welkom allemaal, welkom en met vriendelijk gemoed dat ik u hier tezaam zo zie. Mijn naam is Jan Peter, en u zult mij wel kennen. (gniffel). Verder wil ik u verwelkomen, welkom Ronald, Marja, Piet, Wouter, André, Eimert (hier moet ik altijd een beetje lachen om zulk een gekke naam), Cees, Huh-hu-Hirsch en Ma-Ma-Maxime, Ab, Camiel, Maria, Gerda, Guusje, Jacqueline, Ella, Bert, de beide Jeroens, en … ehhh, Ah…Ahm…Ahum… Ag? Ach? Ahu-med? Spreek ik dat zo goed uit? En, en, hier heb ik wat hulp nodig geloof ik, Neh… bah…. hat….?

 10. 32

  Jacqueline Cramer ken ik nog van de commissie Cramer, een sympathieke vrouw, niet arrogant en luistert naar wat haar gesprekspartner vertelt.

  Over Plasterk heb ik minder positieve verhalen gehoord, iedere week verlaat er wel een AIO huilend zijn kamer, is mij vertelt…

 11. 33

  Plasterk hoera hoera. Wat ‘ie verder misschien allemaal fout heeft gedaan, een atheïst op onderwijs is voor mij de grootste overwinning van vandaag!!!

 12. 34

  Een kerel op VWS!!! Dat is al sinds mensenheugenis niet meer gebeurt! En nog een iniginieur ook! Het kan niet beter! (Ware het een TBK-er, da’s een beetje half maar á la) Trouwens nog maar 33 jaar oud…

 13. 53

  Ik ben blij met plasterk op onderwijs! Een definitieve keuze om Intelligent Design (waar vd. Hoeven gecharmeerd van was) buiten de schoolboeken te houden…

 14. 59

  @26: Dat hebben we in Limburg mooi opgelost! Van Verhagen en Eurlings af, met Verhoeven als bonus! Die zien we weer eventjes niet terug in de provincie :-)

  Nou niet flauw gaan doen en het kabinet voortijdig naar huis sturen!

 15. 64

  Ik ben erg blij met Plasterk, het lijkt me de aangewezen persoon op onderwijs die zich eerder bekommert om kwaliteit dan om kwantiteit!

 16. 65

  Trouwens, je kunt lezen dat Nu.nl niet uit Nijmegen komt:

  “Ze was er voorzitter van een links college en viel op door elk jaar in een andere wijk van de stad te gaan wonen. Het was haar manier om de stad te leren kennen en het bestuur dichter bij de mensen te brengen. Zo werd de burgemeester gewoon “Guusje” voor alle lagen van de bevolking. ”

  “Na het afbreken van de door hitte geteisterde wandelvierdaagse en na de moord op de linkse activist Louis Sévèke bleef Ter Horst de rust zelve en dwong ze als leider van de gemeente veel respect af.”

  Daar kijken de meeste mensen die ik ken uit Nijmegen toch heel anders tegenaan, tegen de mediaburgemeester.
  http://www.nu.nl/news/975839/11/Nieuw_hoogtepunt_in_loopbaan_Ter_Horst.html

 17. 67

  Hoe denkt dat genetisch gemanipuleerde konijn met d’r blonde lok op LNV over GMO’s? Of mag dat niet van de CU, voor God spelen?

 18. 69

  Ben ik nu trouwens de enige die de Christenunie plekken een beetje vreemd vind?
  Hebben ze zich echt met het nauwelijks christelijke hoofdpijndossier Defensie en het onbeduidende Jeugd en Gezin laten afschepen?

 19. 75

  @ bav #36
  Nee, dat ik zo zuur reageer op Plasterk als minister van onderwijs heeft niets te maken met zijn rabiaat hartstochtelijk atheïstische ideeën (hoezeer ik me ook stoor aan de arrogantie waarmee hij ze brengt).

  Het komt meer door drie andere zaken:
  1. de verhalen die ook ik gehoord heb van twee van zijn AiO’s die me vertelden niets aan hun promotor te hebben, omdat hij te druk is met zijn media-carrière;
  2. De hoogleraarstitel die hij ook inzet als hij over zaken praat die zijn vak niet zijn;
  3. Zijn gelijkschakeling van wetenschap en natuurwetenschap.

  Maar zou het meegespeeld hebben, zijn overtuigd atheïsme? Wordt hij de atheïstische excuustruus voor de atheïsten in de PvdA-achterban die bezorgd zijn om de invloed van al die christelijken in het kabinet?

 20. 79

  @Stijn
  Zelf ben ik geen enorme fan van Plasterk (en ik ken hem alleen maar van zijn columnpjes). Maar verhalen van twee AIO’s als argument aanvoeren vind ik niet zo sterk. Met als mooi voorbeeld ‘de Bijbel’ weten we dat verhalen ‘van horen zeggen’ met een korreltje zout genomen moeten worden ;)
  Maar een puur theoretische/academische zaak als ‘gelijkschakeling van wetenschap en natuurwetenschap’ hoeft toch geen diskwalificatie te zijn? Ik ben al blij als iemand die uberhaupt al eens abstract denkt in het kabinet komt.
  @atheistische excuustruus: lol

 21. 82

  @ quartz
  Ik snap dat je de verhalen van twee aio’s niet overtuigend vindt. Ik heb deze twee los van elkaar gedurende enige tijd van vrij dichtbij meegemaakt, en vond het wel opmerkelijk hoezeer hun ervaringen overeenkwamen.

  En ook ik ben blij dat er iemand in het kabinet komt die abstract kan denken (al zijn die er wel meer), maar ik vind het juist voor een minister van onderwijs wel aardig als hij zijn idee van wetenschap niet beperkt tot wat toevallig zijn eigen vakgebied is. Bij Plasterk ben ik daar nog niet zo van overtuigd, en ik hoop maar dat dat niet al te voelbaar gaat worden in zijn beleid.

 22. 85

  Even zitten tellen.

  Bij CDA gaan nrs. 1 t/m 5 het kabinet in en Wijn op 6 gaat weg. Daardoor komen in de kamer Ans Willemse-Van der Ploeg, Corien Jonker, Eddy Bilder, Raymond Knoops, Sander de Rouwe en Madeleine van Toorenburg.

  Bij PvdA gaan nrs. 1, 2, 4, 6, 7 en 11 in het kabinet (en nr. 39 Frank Heemskerk, maar die zat niet meer in de kamer). Daardoor komen Khadija Arib, Paul Tang, Margot Kranenveldt-Van der Veen, Pierre Heijnen, Mei Li Vos en Marjo van Dijken in de kamer.

  Bij CU gaat nr. 1 in het kabinet en komt Esmé Wiegman-Van Meppelen Scheppink (leuk voor naambordjes) in de kamer.

  De oogst van de formatie is dus ook 13 nieuwe kamerleden.

 23. 86

  Maar @Stijn, echte verwaarlozing/uitbuiting is… een promovendus een artikel te laten schrijven en daar je eigen naam onder te zetten. Dat is gebeurd in academisch Nederland. Niet zelden.

 24. 88

  Mijn hemel. Eurlings en Verhagen. Ben er nog niet uit wie van beide de glibberigste gladjanus is. En Verburg heeft toch een aardig goedmakertje dat ze nooit Kamervoorzitter is geworden.

  Nog iemand benieuwd of er een Trichet-constructie is verzonnen en dat Hirsch Ballin halverwege “vrijwiliig” opstapt waarna Donner het stokje weer overneemt op Justitie?

  @85: Voor wie het even was vergeten: Margot Kranenveldt is ex-LPF…

 25. 91

  @Carlos 32 (Stijn82)

  Dat AIO’s het kamertje van hun promotor huilend verlaten hoeft niet perse te betekenen dat de betreffende promotor een bullebak is. Daar kunnen tal van redenen aan ten grondslag liggen. Heb ook de nodige gesprekken gehad met UD’ers waarvan een aantal eveneens dramatisch verliepen (althans mijn verwachting kwam niet overeen met wat de betreffende docent er van dacht). Dat kan eens verkeren, maar of het nou zo erg is ?

  Overigens, wel opvallen dat beide (Carlos en Stijn) dit ter ore is gekomen. Hopelijk doet hij het op onderwijs beter dan zijn columns in de volkskrant (waar van Dam mijnsinziens toch wat scherper uit de hoek kwam).

  @Carlos 62.

  Zie daar de maakbaarheid van de Nederlandse samenleving ? Jij was het eens die notabene aandroeg dat je, indien je dat wilt, er een actief politiek leven op na kan houden en in allerlei commitees kan plaatsnemen.
  Meldt je aan bij een van de grote twee en de voorwaarden zijn geschapen. Wil overigens niet zeggen dat je dan automatisch minister wordt, maar van bier drinken en zappen voor de buis zal je al helemaal geen minster worden.

 26. 94

  Goeie ploeg, zeg ik als oppositie-sympathisant.

  Natuurlijk is er altijd collateral damage. Dijksma brrr, en mejuffrouw Vos in de Kamer, Koenders op Pronk’s stoel. Gelukkig geen Leerdam.

  De plannen zijn over het algemeen ook niet slecht, alleen van de financiering deugt niets.

 27. 95

  Wat is er geworden van mijn eigen Leidschendamse moeder Ir. Catharina Elisabeth Godefrida van Gennip ?

  Moet zij van de minister voor Gezin en Jeugd thuis blijven om haar tweeling op te voeden? kabinetsbevallingen en -zwangerschapsverloven zijn nu ongewenst?