Sargasso Café | Formatie Paars Plus begonnen?

Het is vandaag 1 juli. De dag dat de grote winnaar van de verkiezingen: Mark Rutte ons een nieuw kabinet heeft beloofd. Hoe toevallig dat hij gisteren liet doorschemeren toch perspectief te zien in Paars-plus? Nu de ethisch en sociaal incompatibele PVV na het Kamerdebat van dinsdag wel zo goed als uitgetoeterd is, is het een goed moment om het weer over de inhoud te hebben! Oftewel “de randvoorwaarden” zoals Rutte het noemt.

Geheel in lijn met de randvoorwaarden van het resultaatgericht zomerbloggen openen we bij deze al om 15.00 het Sargasso Café voor al uw reflecties op de formatie. Stelling du Jour: vandaag is paars, morgen oranje of toch geel.

 1. 2

  Ik zeg eerst even de poppetjes! Nu Rutte heeft afgedaan door zijn belofte niet na te komen, is het de beurt aan Neelie om eerste liberale en vrouwelijke premier sinds de oorlog respectievelijk ooit te worden. Femke mag ook natuurlijk, als de VVD daar geen bezwaar tegen heeft (en dat lijkt me wel logisch gezien haar liberaal-van-het-jaar verkiezing door de aanstormende VVD-jeugd).

 2. 3

  Rutte heeft geen keuze. Toch wel vervelend als je als “winnaar” uit de bus bent gekomen.

  Verhagen liet Rutte lekker de hete kolen uit het vuur halen, die wilde gewoon zien of het Rutte zou lukken om de onethische randen van de PVV af te vijlen. Hetgeen klaarblijkelijk niet is gelukt.

  Cohen ziet niets in een hernieuwde samenwerking met het CDA, derhalve exit VVD/PvdA/CDA.

  Reëel bezien is Paars/Groen de enige serieuze optie die open blijft. En het moet mogelijk zijn met de man die enkele jaren geleden met de VVD een “groenrechtse” koers wilde gaan varen en het liberale gezicht toonde in zijn interne strijd met tante TON.

  Mvgr – B

 3. 5

  Als Cohen genoeg water bij de wijn doet, valt er natuurlijk te praten, voldoende bezuinigen, afblijven van de HRA, verminderen van de file’s om maar een paar te noemen. Al zal er dan wel een zeer waterdicht akkoord moeten komen om te voorkomen dat de PvdA weer een solo “Uruzgan” actie gaat uitvoeren. Het nadeel is dat bij de volgende 2e kamer verkiezingen de PVV en de SP gigantisch zullen groeien en een groot nationaal populistisch blok in de oppositie gaan vormen.

 4. 6

  Het enige redelijke alternatief? Het zal wel. Maar wel de slechts denkbare coalitie voor een partij die dan voor het eerst regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen (GL). Dat gaat GL geheid stemmen kosten de volgende keer.
  Bovendien zullen ze er op een cruciaal moment uit moeten stappen (zie in het verleden D66, DS’70).

 5. 7

  Ja, het ziet ernaar uit dat het paars+ wordt, en ik ben er alleen maar blij mee. Misschien dat GL stemmen verliest door in de regering te gaan zitten, misschien dat de PVV verder groeit, maar dat is allemaal toch koffiedik kijken. In vier jaar tijd kan veel gebeuren, dus dat zien we dan wel weer.

 6. 9

  @ AntonB:

  Waarom zijn rechts-leunende mensen altijd van die hieper-gewillige propaganda-slachtoffers? Is het zijn daarvan een pre-conditie om “rechts” te zijn? “Alles is maar een woorden-spelletje”?

  Net als de rest van Nederland weet jij ook dat alleen het CDA een solo actie met betrekking tot Uruzgan uitvoerde; de PvdA hield zich netjes aan de destijds als onwrikbaar besloten afspraak om te vertrekken na de eerste verlenging. Maar iets in jou en “de jouwen” doet dan net alsof het “lekker toch niet zo is” of zo. Welk psychisch voordeel kleeft er nu toch aan dat voortdurende rare zelf-bedrog?

 7. 11

  Fine, maar ongelijk waarin? Vanaf het begin heeft niemand iets anders gezien in die Uruzgan kwestie dan het CDA dat probeerde de PvdA voor voldongen feiten te plaatsen. Dus wat valt er in zo’n geval specifiek toe te geven?

  Het is toch uiteindelijk gewoon simpelweg niet vol te houden om steeds al die specifieke kleine incompatibiliteiten tussen je uitgedragen en je interne wereldbeeld te verdisconteren in alleen een algemeen “rechts heeft altijd gelijk” motto? En ik heb het dan dus niet over die rabiate rechts-patiënten die we hier ook meemaken, dat is een kwestie van geschonden ego en heeft geen andere dan psychiatrische verklaringen nodig, maar over het algemenere fenomeen van mensen die zonder blikken of blozen dingen zij ook zelf als onwaarheid kennen poneren. Dat leidt je toch uiteindelijk onredbaar richting full-blown schizofrenie?

 8. 12

  Tja, nou beantwoord ik het zelf hè? Men is dus een hieper-gewillig propaganda-slachtoffer omdat men dan in plaats van te luisteren naar de niet met de wensen overeenkomende eigen inschatting kan luisteren naar een externe bron. Het ooit zo bedachte wenselijke wereldbeeld in stand kan houden juist zonder onredbaar richting schizofrenie af te zakken.

  (vaak nog wel behoorlijk onredbaar richting alcoholisme trouwens, maar dat wordt meestal ervaren als minder problematisch)

  Carry on…

 9. 13

  Misschien moet de publieke omroep vrijdag met de WK gewoon gaan staken vanwege de bezuinigingen die rechts op het oog heeft . Morgen een foefoe zela zonder voetbal dag rutten dag

 10. 16

  Er gaat niets boven een demissionair kabinet (zonder CDA wel te verstaan)! Deze tijd van crisis vraagt om bezinning en niet om dolle regeringen die naar de pijpen van de banken dansen met drieste bezuinigingen.

  Stop de informatieverkenningen. Vervang de CDA bewindslieden door ambtenaren.

  Nederland demissionair!

 11. 17

  …. via betaal tv kijken naar WK

  Goed idee, meteen invoeren, ik wil zelfs betalen om die kop van Hugo Borst achter een decoder te krijgen.

 12. 18

  VVD gaat niet in Paars+ zittem, dat is electorale zelfmoord voor de VVD (ivm PVV die hun dan helemaal zal leegvreten, vergeet niet over 7 maanden zijn er alweer verkiezingen).

 13. 19

  Weet je wat voor volstrekt oncontroleerbare bedragen de KNVB aan de NOS kan vragen om voetbal uit te mogen zenden ? Alles in het kader van ze betalen toch wel. Al die twintigjarige miljonairs lopen daar met jouw centen op zak ! Nee, hoe eerder ze die PO op een heel streng dieet zetten, hoe beter.

 14. 20

  Voor het eerst in mijn bestaan bekruipt me het gevoel dat ons “staatshoofd” een iets te grote broek aantrekt.

  Internationale smoel;, ok, maar wel binnen de perken. De samenstelling van de “kuch ouwelullen*eerste kamer als argument gebruiken is een gotspe.

 15. 21

  >VVD gaat niet in Paars+ zittem, dat is electorale zelfmoord voor de VVD (ivm PVV die hun dan helemaal zal leegvreten, vergeet niet over 7 maanden zijn er alweer verkiezingen).

  Ehm, nee paars plus is het enige kabinet dat niet snel zou vallen.

  Een kabinet over rechts zou snel vallen. Het CDA trekt de stekker uit dat kabinet zodra ze weer hoger in de peilingen staan.

  Een kabinet over links zou snel vallen. Het CDA trekt de stekker uit dat kabinet zodra ze weer hoger in de peilingen staan.

  Een kabinet met de winnaars is stabiel. En geloof het op niet, daar reken ik ook de PVDA bij. Bij nieuwe verkiezingen heeft de PVDA minder stemmen. Bij nieuwe verkiezingen heeft de VVD minder stemmen.

  Deze twee partijen willen dus geen nieuwe verkiezingen. Deze twee partijen komen er dus wel uit.

  Daarnaast is er nog Groenlinks en de D66 om Cohen eerlijk te houden. Het wordt heel snel ongeloofwaardig als de PVDA eruit springt en GL en D66 blijven zitten.

  En dan krijg je nieuwe verkiezingen met het droomkabinet van het CDA. Ja, dit zal een shock zijn. Maar het CDA kan nooit over rechts; het kost ze 20 zetels aan de PVDA, om het uberhaupt maar open te laten. De nieuwe politiek leider van het CDA zal het de volgende verkiezingen hardop zeggen. Dan blijft er voor het CDA weinig over, dan de beste vriendjes willen worden van D66 en GL. In hun ogen, realitische middenpartijen waar ze niet electoriaal mee concurreren. (en dus goed mee kunnen regeren)

  De troeven liggen in het midden. CDA, GL en D66 hebben het voor het zeggen vanaf nu. En ik weet niet of ik dat zo erg vindt.