Rutte ziet het licht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Mark Rutte (Foto: Flickr/ANS online)Rutte haalt in een opiniestuk in de Volkskrant samen met Telegraaf-columnist Livestro ongemeen fel uit naar Verdonk en Wilders. Volgens hem maken ze zich schuldig aan goedkope retoriek door oplossingen voor te stellen die wettelijk gezien helemaal niet mogelijk zijn. Oh ja joh?

Maar goed, Rutte wordt dus wat slagvaardiger, ook iets wat prettig is om te zien. Hij zal het nodig hebben. Volgens hem wordt het de komende jaren ook erg spannend in de politiek:

“Dan moet de kiezer zich voor het eerst op grote schaal uitspreken of hij een gelikte presentatie of goeddoortimmerde hervormingsvoorstellen wil. Wie meent met een paar soundbites de wereld te kunnen veranderen, bedriegt niet alleen de kiezers maar vooral ook zichzelf.”

Niets aan toe te voegen, hij heeft uiteraard gelijk. Maar wil hij zelf dan eerst de balk genaamd Henk Kamp uit zijn eigen oog trekken? Zijn 28-puntenplan kan zich qua populisme meten met de programma’s van Verdonk en Wilders.

Reacties (6)

#1 Zack

Wettelijk niet mogelijk? Wij hebben toch juist een regering om wetten te maken dan wel aan te passen?

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: Oh ja? Ook de grondwet? Het is nogal goedkoop om voorstellen te doen waar de grondwet voor aangepast moet worden, wetende dat je dat toch niet lukt.

Kan je achteraf ook nog eens de ‘anderen’ daar de schuld van geven.

Een win-win situatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Zack

De grondwet aanpassen wordt wat lastiger ja. Voor het wijziging van de grondwet heb je een tweederde meerderheid nodig van de eerste en tweede kamer, maar helemaal onmogelijk is dat dus ook niet ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Ernest

Ik vind verwijzingen naar “de wet” eigenlijk onzin, zeker uit de mond van politici, want als het even kon pasten ze tot nu toe gerust een wet aan, waarbij het ze niets uitmaakte of die met de grondwet spoorde of niet.
Zeker in een geval als dit slaat wat Rutte zegt dus nergens op, want hij kan meteen een voorstel indienen voor wat voor wetswijziging dan ook.
Hij zal met andere, betere morele, ethische, rechtvaardige, historische. menselijke, ideologische argumenten moeten komen. Maar misschien heeft hij die niet, omdat hij er stiekem waarschijnlijk net zo over denkt, getuige het plan Kamp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Wel grappig als Rutte iets in de zin van alinea 1 zegt, want dat argumetn heeft partijgenoot Kamp al “ontkracht” (een verwijzing naar intenrnationale verdragen of de grondwet is onvoldoende reden om niet aan bepaalde wetgeving te doen). Ja wat is het nu VVD? Wel of niet de grondwet/internationale verdragen aan de laars lappen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 MaartenPrinsen.nl

Rutte vertrouwt veel teveel op verstand van de kiezer. Aanval op Verdonk en Wilders mag veel scherper.
Eenhoofdig leiderschap, in combinatie met een aanval op een religieus-etnische minderheid is in het verleden een explosief mengsel gebleken??.

  • Vorige discussie