Rusland, Macht en Olie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu de Europese Unie is uitgebreid reiken onze grenzen tot aan het ‘machtige’ Rusland. Terwijl de olie prijzen in de wereld hoog blijven, neemt nu ook de onzekerheid in de olieproducerende gebieden nog verder toe. In Rusland namen overheidstroepen vandaag het hoofdkantoor van Rusland’s grootste olieproducent Yukos in, terwijl de private universiteit Harvard een rechtzaak heeft aangespannen tegen de vierde olieproducent van Rusland, Surgutneftegaz.

Het verhaal van Yukos is enigszins bekend: Khodorkovsky is een maffiabaas, die in de jaren 90 tijdens het Cowboy Kapitalisme (een beleid notabene naar ontwerp van Harvard economen!) een meerderheidsbelang in het tot dan toe staatsbedrijf Yukos wist te verwerven, alles ver beneden de marktwaarde uiteraard, en die politieke ambities begon te koesteren. Hij stichtte jeugdverenigingen en sponsorde politici, ter voorbereiding van zijn gooi naar het presidentschap van Rusland. Khodorkovsky zit inmiddels in de gevangenis wegens belastingontduiking en het hele verhaal zal er wel op uitdraaien dat Yukus weer in handen valt van de Russische staat en Khodorkovsky zijn politieke ambitities vooralsnog vanuit een cel zal moeten redigeren.

Inmiddels komt daar dan nu bij dat ook Harvard, dat via zijn investeringsmaatschappij, een belangrijke aandeelhouder van Surgutneftegaz is, beweert dat het Russische bedrijf niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Harvard beweert 3,7 miljoen dollar aan divident tegoed te hebben en heeft een ‘class-action suit’ (een rechtszaak namens alle gedupeerden) aangespannen voor een totaal bedrag van 400 miljoen dollar.

Ben benieuwd wat Putin, de president van Rusland, nog meer in zijn oude KGB hoed heeft zitten? Een beetje geheim agent kan dit natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Of komt het gevaar toch van de Russische maffiosi, die in Rusland als ‘dak’ worden aangeduid, en de belangen van Surgutneftegaz zelf ter hand nemen? Als automobilist zou ik in ieder geval al maar een flinke oliereserve inslaan voor het komende jaar.

Links:
NYTimes – Russian police take over Yukos HQ [sargasso1, sargasso1] NYTimes – Harvard and Russian oil company clash [sargasso1, sargasso1] Surgutneftegas
Yukos
Misha! Misha!

0

Reacties (3)

#1 NoName

(Harvard beweert 3,7 miljoen dollar aan divident tegoed te hebben en heeft een ‘class-action suit’ (een rechtszaak namens alle gedupeerden) aangespannen voor een totaal bedrag van 400 miljoen dollar.)

Dat is toch peanuts, miljoen is zoooo vorige eeuw, miljarden zijn hier in het spel.

(eigenlijk wel grappig dat poetin in eigen land hetzelfde doet als bush in het buitenland, datgene veiligstellen waar de economie/het land op draait(in iedergeval de toevoer veilig stellen) )

Maar voor de knutselaars onder ons:

http://www.fmso.de/
http://www.frittenoel.de.tt/
http://www.salatoel-kombi.tk/

En kom kom, ik weet dat je duits op school hebt gehad, anders google je maar een beetje ;) “veggie van” ofzo.

  • Volgende discussie
#2 caprio

Bedankt NoName! Ik zal de links voordragen als links van het jaar: Auf Pflanzenöl werden nur 7% Pferdesteuer erhoben. Van de kleine extras kunnen we in het voorjaar weer iets leuks doen met de familie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Verbal Jam

Interressant stukje. Dit zijn toch altijd wel de dingen die het niveau hier een beetje waarborgen. ;-)

  • Vorige discussie