Retro Review: Een goed advies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Soms zijn er nummers die je pas op waarde schat als je ze na een paar jaar weer hoort. Het nummer Everybody?s Free (To Wear Sunscreen) van Baz Luhrmann was een grote hit in 1999. Het nummer bestaat uit niets meer dan een gesproken tekst met een simpele beat en een achtergrond koortje. En de eerste keer dat je het hoort zul je waarschijnlijk zeggen: ?Zo he, dat is saai?.
Maar als je er de tijd voor neemt en er goed naar luistert, kom je erachter dat er een paar hele sterke tips in naar voren komen.

De tekst van het nummer is oorspronkelijk een essay van Mary Schmich, dat in 1997 gepubliceerd is in de Chicago Tribune.

Baz Luhrman is een Australische regisseur en vooral bekend van Romeo + Juliet en Moulin Rouge. In de film Romeo + Juliet komt de melodie van het achtergrondkoor nog voorbij.

Er zijn verscheidene parodieën op het nummer gemaakt. Variërend van een leuke door Chris Rock tot de flauwe van Dennis Leary.

Quote: ?Accept certain inaliable truths. Prices will rise, politicians will philander. You too will get old, and when you do, you’ll fantasize that when you were young, prices were reasonable, politicians were noble, and children respected their elders.?

Reacties (2)

#1 Jan Jaap

Kom je daar nu pas achter? Ik vond de tekst al briljant in 1999. En dat stuk is inderdaad het beste. Het geeft de geschiedenis van de mensheid weer in drie zinnen :).

Alhoewel de zin erachter de humor beter naar voren doet komen:

[pauze] “Respect your elders.”

En de hele tekst is hier te vinden.

Edit: Heerlijk, die edit macht. Eén zin van Chris Rock is ook zeer waar: “If you’ve been dating a guy for four months and haven’t met his friends yet, you’re not his girlfriend.”

  • Volgende discussie
#2 Mark

Het is natuurlijk wel wat tegeltjeswijsheid, maar inderdaad was het toen ie uitkom al zeer leuk. Heb het nummer al die tijd en om de zoveel tijd zet ik em op.

  • Vorige discussie