Republikeinse bastions gaan voor Obama

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Esquire steunt obama (Foto: Flickr/bobster1985)

Het rommelt in Republikeinse kringen. Normaal sluiten de rangen zich nadat beide kampen hun kandidaat naar voren hebben geschoven, en “endorsen” de kopstukken binnen de partijen en grote media hun eigen kandidaat. Maar dit keer gaat het wat anders. Gisteren ging Colin Powell namelijk overstag. Vanaf nu steunt de ex-minister van buitenlandse zaken onder Bush de Democraat Barack Obama. Helemaal onverwacht komt dit natuurlijk niet, want Powell had al eerder aangegeven dat hij een overwinning van Obama “electrifying” zou vinden. Ook werd er een tijd lang flink gespeculeerd dat Powell wel eens de running mate zou kunnen worden van Obama.

Een opvallender steunbetuiging komt van de Chicago Tribune, een conservatieve krant die in haar 161-jarige bestaan nog nooit een Democratische kandidaat steunde. De oprichters van de krant hielpen zelfs de Republikeinse partij op te richten. Ook zij steunen Obama in zijn verkiezingsrace.

Het opvallendste dat de krant de Republikeinse kandidaat McCain verwijt is dat hij zijn verkiezingscampagne belangrijker vond dan zijn land door Palin als running mate te kiezen, een vrouw die volgens de krant niet klaar is om president te zijn. En dat is een kwaliteit die elke vice-president bij uitstek moet bezitten.

Nog een steunbetuiging kwam al eerder, toen het blad Esquire voor het eerst in haar 75-jarige bestaan een presidentiële kandidaat koos.

Door deze -verwachte en omverwachte- steunbetuigingen lijkt het erop dat we de vraag of Obama de volgende president gaat worden kunnen gaan vervangen door de vraag met wat voor een meerderheid hij McCain klop gaat geven.

Reacties (8)

#1 Kees

Ach, ik weet niet of Obama zo blij moet zijn met Powel’s steun.

Ik kan me nog een perconferentie voor de geest halen waarin Powel de hele wereld zo’n beetje opzet tegen Irak.

Echt te vertrouwen is niemand daar in de states.

 • Volgende discussie
#2 Teun

@1 Powel heeft ook al toegegeven dat hij fout zat, zelfs toen hij nog minister was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Paul

Uit Powells meeting met de press:
(—)I feel strongly about this particular point because of a picture I saw in a magazine. It was a photo essay about troops who are serving in Iraq and Afghanistan. And one picture at the tail end of this photo essay was of a mother in Arlington Cemetery, and she had her head on the headstone of her son’s grave.(—)
Hier is die foto.
En hierover Michael Tomasky:
(—)In mentioning this photograph and in saying that there was absolutely nothing wrong with being a Muslim in America, Powell rendered a service to something far greater than a political campaign. (—)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KnapZak

Voor mij is de belangrijkste vraag of hij het levend haalt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Koos

In het stemhokje straks zal de Amerikaan ook denken dat Obama een zwarte is. En dat zal zeker niet in de peilingen maar wel in de resultaten waarneembaar zijn. Daarom geloof ik niet in een overwinning voor Obama. Net zoals het voor veel Nederlanders onverteerbaar is dat Aboutaleb burgemeester wordt, ook al zou hij nog zo goed zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hellemokers

In de Volkskrant stond er wel meer over, zelfs Texaanse kranten endorsen Obama. Van de andere kant zijn er bijv. in Pensylvania democraten die geen Obama willen, maar McCain.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

@5: Daar komen we op terug! :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jim Morrison

Ombama is de beste man ter wereld.

Gaan jullie allemaal maar slapen. Oogjes dicht en snaveltjes toe.

Morgen even je spaarcentjes overmaken naar Amerika. Krijg je lekker veel rente.

:)

Fool me once blame you, fool me twice blame me.

3 jaar World of Warcraft en je komt tot de konklusie dat 98% van de mensen oliedom zijn.

 • Vorige discussie