Het komt weinig in het nieuws hier in Nederland, maar er woedt een stevige religieuze oorlog in India. Met name in de deelstaat Orissa zijn de Hindoes stevig tekeer gegaan tegen de Christenen aldaar.
Er is al jaren spanning tussen die twee religies. In India mag je iemand niet gedwongen bekeren. En keer op keer beschuldigen de Hindoes de Christenen ervan dat wel te doen.
Op zich is daar weinig bewijs voor en het aandeel Christenen neemt nauwelijks toe. Omdat het hier gaat om juist de laagste groepen in de samenleving van India, steekt het al snel wanneer Hindoes zien dat Christenen naar mooie scholen mogen. Dat op zich wordt al aangevoerd al “druk”. Maar er zijn ook incidenten uit het verleden waardoor Christenen zichzelf in een kwaad daglicht hebben gezet.
Het verhaal wordt nog wat gecompliceerder doordat het er op lijkt dat er een politiek spel achter zit. Er komen verkiezingen aan en dan is het altijd wel handig als je de aandacht kan vestigen op een “foute” groep en zo kiezers aan je weet te binden. Ooggetuigen ter plaatse merken vaak dat de politie niet ingrijpt en soms zelfs meehelpt met de Hindoes om de Christenen uit huizen te verjagen.
Al met al komt het er wel op neer dat in de afgelopen twee maanden tenminste 45 doden zijn gevallen, meer dan 4000 huizen zijn vernietigd en ongeveer 70.000 mensen naar kampen of bossen zijn gevlucht.
Het is wat dubbel om India zowel als bondgenoot te zien in de zogenaamde oorlog tegen terrorisme en tegelijkertijd zo “gemakkelijk” in eigen land toe te staan geweld tussen religieuze groepen op te wekken uit eigenbelang. Ondanks wat kamervragen vorige maand lijkt het er niet op dat de Nederlandse regering actief deze kwestie onder de aandacht brengt bij de Indiase regering. Zal vast iets te doen hebben met de handelsbetrekkingen die niet verstoord mogen worden.
De hierboven en onder getoonde foto’s zijn via bekenden in India naar me toegestuurd. De bijbehorende verhalen raken je natuurlijk extra als je de mensen kent.
Reacties (14)
mooie reportage, wrange smaak.
God tegen god.
Wat een misleidende hoofdtitel! stel nou dat na Kosovo mensen zouden zeggen: “er is een religeuze oorlog in Europa”!! Wat gebeurt in Orissa is verschriikelijk maar het is een kleine deel van een enorme land. (en trouwens er wordt ook in India een debat uitgevoerd over hoe het moet aangepakt worden/ onze burgermaatschappij is heel erg sterk ) Ik kom zelf uit India, ik ben Hindu en ging 12 jaar naar een Katholieke school omdat het dicht bij mijn huis was, waar bijna alle mijn klasgenoten waren of Hindu of Muslim! Dat kan ik in Nederland niet zien gebeuren. India is de oudste pluralistische samenleving ter wereld, met een democratie. Dat is meer dan een miljard mensen met alle geloofsovertuigingen in de wereld die samen stemmen en samen politiek voeren. Hier heb je extreme groepen (die niet in de politiek zitten) net als hier in Europa. Om dat te gebruikem om grote algemene oordelen over India te maken is helemaal misleidend.
@Sudha: Een goede democratie waakt ook over haar minderheden. Daar lijkt nu weinig sprake van te zijn.
Ja, dit is “beperkt” tot het noordoosten van India. Maar de diverse problemen tussen Hindoes en Moslims in het noordwesten mogen ook niet vergeten worden.
Overigens was ik atheïst en ging naar een Katholieke school waar ook protestanten op zaten. Snap het probleem niet.
Ja je kan het ook noemen wat het is. Dit zijn ronduit pogroms, met alle kenmerken ervan (inclusief oogluikend toestaan danwel aanmoediging door de overheid).
@3: Eens met twee. India is een gigantisch land. Spreek je de EU in haar geheel ook aan op hoe sommige nieuwe lidstaten hun Roma behandelen. Of een oude lidstaat als Italië? Don’t be a snob.
Uh, nogal een verschil, de EU of India. India is gewoon 1 staat. De EU niet.
Dus moet ik in de toekomst ook zeggen “Utah politiestaat” ipv “VS politiestaat” als toevallig het laatste incident uit Utah komt?
Het draait hier (in het hele land) allemaal om afgunst, concurrentie en de verhoudingen tussen de plaatselijke leiders en de lokale politie.
Is het oneerlijk om de Indiase regering van hypocrisie en wanbeleid te beschuldigen ?
Niet helemaal, vanuit westers oogpunt. Want India heeft nog steeds een slechte naam als het gaat om de wetgeving die lagere kastes tegen uitbuiting en mishandeling moet beschermen. Die voldoet niet. Mensenrechten zijn er niet universeel.
Vanuit Indiaas oogpunt is er niet veel aan de hand zolang de gebruikelijke schermutselingen niet uit de hand lopen. De loop der dingen.
@m44: De regering heeft er wel belang bij dat vooral de laagste lagen onderling vechten. Dat zorgt voor een uitlaatklep. Want stel je voor dat die mensen echt in opstand komen tegen het onrecht?
(Dat laatste is overigens onwaarschijnlijk. Het minderwaardigheidscomplex zit er stevig in bij die groepen.)
dus, jullie praten nog steeds over ‘de Indiase oopgpunt’, want 1 miljard mensen denken natuurlijk hetzelfde over alles. Belachelijk. Dit is typische neo-coloniale gedrag….”tenzij wij in het westen iets zeggen, gebeurt er niks”. wat onzin allemaal. India heeft de grootset aantal ngos in de wereld…want denken jullie dat ze aan het doen zijn?Wisten jullie dat onze media in india is bijna pathologisch kritisch op de overheid?
en de ‘kasten’ probleem is niet zo eenvoudig. lezen jullie weleens Indiase kranten? als je dat doet, dan zou je weten precies wat er aan de hand is. Sociale discriminatie bestaat (overal in de wereld) maar in India zijn veel van onze politieke leiders juist van lagere kasten en van minderheidsgroepen. Onze premier is Sikh, de hoofd van de regering is een italiaanse katholieke vrouw, en onze president tot vorig jaar was een Muslim man van een ‘lage kaste.’ Ik zie zoiets hier in ‘democratisch’ Nederland niet zo snel gebeuren. Trouwens, dat mensen op een school zitten met protestanten vind ik geen vergelijking met mijn voorbeeld!
trouwens wisten jullie dat India een federale staat is? dat betekent dat Delhi niet zomaar actie kan ondernemen in een van de staten. iedere staat heeft zijn eigen verkiezingen , en eigen regering. Dus de vergelijking met de EU is niet onjuist. Maar als jullie meer lezen over India, zouden jullie dit weten. Ik vind kritiek prima (ik ben opgegroeid in een democratie en ik weet niets anders), maar oordelen op basis van weinig kennis , informatie en perspectief weiger ik te accepteren.
zoiets krijg je niet in kranten hiet te lezen natuurlijk:
“Kerala nun to be ordained saint on Oct 12
Posted: Oct 02, 2008 at 1601 hrs IST
Thiruvananthapuram, October 2:
The 2000-year old Christianity in India will soon have its first woman saint with Pope Benedict XIV concluding the long-drawn process of canonisation of Kerala-born Sister Alphonsa at Vatican on October 12.
While the Pope will be leading the ceremonies in Vatican, the faithful in large numbers would be turning up to attend a special mass and thanks-giving meeting in the small town of Bharananganam in Kottayam district where Sister Alphonsa spent most of her life in a Clarist convent of Fransican order in early 20th century.
According to Church sources here, a team of nuns from the order left for Rome on Wednesday carrying the casket of relics and a portrait of the Blessed nun to be displayed during the canonisation.
The head of Syro Malabar Catholic Church Cardinal Mar Varkey Vithayathil and senior prelates would attend the ceremonies at Vatican, where a large number of Keralite Christians are expected to turn up to witness the rituals.
@9 & 10 Nonsens, maar aardige nonsens.
Lees beter en minder gefixeerd op vermeend neokolonialisme. Op dit blog zelden nodig.
@Sudha: Snap de relevantie van reactie #10 niet.
En verder is een deel van mijn informatie afkomstig uit de regio zelf, van de mensen zelf en van mensen die daar langere tijd hebben doorgebracht.
En daaruit begrijp ik dat het probleem van sociale discriminatie juist nog veel complexer is. En het fenomeen dat er mensen in hogere bestuurslagen wel uit lage kasten komen zegt me weinig. Observaties aldaar leert dat juist die mensen alsnog neerkijken op de groep die ze verlaten hebben en heel erg gaan lopen dwepen met hun nieuwe status (ook al worden ze dan nog steeds door andere bestuurders uit hogere kasten met de nek aangekeken).
Maar dit alles neemt niet weg dat er geen sprake is van verantwoordelijkheid van de regering (nationaal en federaal) en de grote partijen in deze om dit conflict te beëindigen.
Of wil je soms zeggen dat het nu eenmaal onoverkomenlijk is dat er af en toe een paar bevolkingsgroepen afgeslacht/verjaagd worden omdat het nou eenmaal een groot en divers land is? (Dat heus maar 1 zetel heeft in de VN, dit in tegenstelling tot alle EU landen).
Goh,het is een keer niet de islam.
[Redactie: Overige reacties verwijderd. Waarschuwing, meer van dit soort onzin en de eerste ban is voor een week]