Red het voetbal, belast de spelerssalarissen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, ,

Het gaat slecht gaat met het voetbal, aldus Tjalle van der Burg van de Universiteit Twente en auteur van ‘Een kleine economie van het voetbal‘. Het Europese voetbal is verwikkeld in een Catch-22: om te winnen heb je goede spelers nodig, en alleen winnaars kunnen die betalen. Veel clubs hebben daardoor de aansluiting met de top verloren, waardoor voor Van der Burg de spanning weg is. Bovendien komen steeds meer clubs hierdoor in de rode papieren. Een progressieve belasting op spelerssalarissen zou hier iets aan kunnen doen. Hoe hoger de salarissen, hoe hoger de heffing. Clubs zullen spelers dan minder kunnen bieden en de verschillen tussen de clubs zouden weer kleiner worden. Zowel Zwolle-Ajax als Real Madrid – Ajax zouden weer spannend worden. Wat er met de taks gebeurt is een tweede. 

Vroeger haalde je als club je inkomsten uit stadionbezoek – inkomsten die niet zoveel verschilden tussen de clubs, met als gevolg dat veel clubs de landstitel konden binnenhalen. Tegenwoordig zijn clubs bedrijven geworden die tien keer zoveel geld verdienen met uitzendrechten, sponsors en Europees voetbal. De beste spelers gaan naar de hoogste bieder en steeds minder clubs kunnen nog kampioen worden, zowel nationaal als Europees, uitzonderingen daargelaten. Voor de supporter wordt voetbal alleen maar duurder (hogere toegangsprijzen, decoders).

Een spelerstaks zou Europese en nationale competities weer spannend maken, doordat de spelerswedloop wordt ingedamd. Zo’n vreemde gedachte is het volgens Van der Burg het niet: het Amerikaanse honkbal kent ook een ‘luxury tax’: een heffing voor rijke clubs waarvan de opbrengst naar armere clubs gaat. Ook mogen de clubs die laag eindigen in de competitie de beste jonge talenten kiezen (‘rookie draft’).

De opbrengst van een spelerstaks kun je overigens bij de club laten, op voorwaarde dat geïnvesteerd wordt in programma’s (zoals FC Twente’s ‘Scoren in de wijk’) die de club maatschappelijk inbedden. Je zou het geld ook in amateurclubs in de regio kunnen investeren. Zo geef je weer iets terug aan de mensen. Voor de grote clubs zou je ‘Europa’ de taks kunnen laten innen, die hen dan ook met schulden helpt.

Interessant voorstel, dat  overigens veel weg heeft van de progressieve consumptiebelasting die de zinloze consumptiewedloop (met enkel verliezers) zou kunnen inperken.

Ben benieuwd hoe supporters hierop reageren.

Reacties (10)

#1 Grolschje

De Nederlandse competitie is spannender dan ooit.

En als ik Champions League kijk wil ik graag kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Niet Arne Slot samen met Messi in het elftal.

  • Volgende discussie
#2 Tjerk

Dit gaat natuurlijk niet werken, want waarom zou een jeugdspeler veel tijd investeren om profvoetballer te worden als daar tegenover een lager salaris staat? En hoe meer je je best doet, hoe meer je relatief er op achteruit gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Andre - Reactie op #2

Wat is dit nu weer voor een rare redenering? Is het doel van een jong voetbaltealentje om tientallen miljoenen te verdienen, of zou het toch gaan om het voetballer worden op zichzelf, en is een paar miljoen ook voldoende compensatie. De rest van het volk moet het overigens met aanzienlijk minder doen. Die doen ook goed hun best, maar dan op school in plaats van op het voetbalveld. En ja, ook daarvoor bestaat al een progressieve belasting: een master van de universiteit heeft een goede kans een beter betaalde baan de te vinden dan een MBO-er, en betaalt dan ook (veel) meer belasting. De schalen daarvoor werken echter niet meer voor de absurde bedragen die in het betaald voetbal betaald worden.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Tjerk - Reactie op #2.1

Dus als MBO je enige optie is, moet je blij zijn dat er via het voetbal een andere manier is om goed geld te verdienen. Waarom zou je die weg willen afsluiten?

#2.3 Spam - Reactie op #2

En waarom denk je dan dat jeugdige talenten in andere sporten zo hard hun best doen?

  • Vorige reactie op #2
#2.4 Tjerk - Reactie op #2.3

Aanzien? Maar ook vraag en aanbod natuurlijk. Als er miljoenen mensen naar athletiek of hockey gaan kijken elke week zouden die sporters ook tonnen met geld verdienen.

#3 aynranddebiel

Tja, het idee van een gelijkere verdeling is goed, maar een extra belasting lijkt me niet de meest voor de hand liggende oplossing. Er is al een enorme pot met geld centraal beschikbaar. Als de UEFA bijvoorbeeld de helft van de Champions League premies zou doorschuiven naar de Europa League ben je al heel eind.

In de Spaanse competitie ontvangen Real Madrid en Barcelona 400 miljoen aan TV-inkomsten en alle andere clubs een fractie daarvan. Dit zou je ook veel eerlijker kunnen verdelen.

Daarnaast moeten we natuurlijk beginnen met financial fair play. Er moeten in heel Europa sancties komen op het hebben van grote schulden. Een licentiesysteem zoals de KNVB dat hanteert is heel geschikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Taco Zip

“Vroeger (…), met als gevolg dat veel clubs de landstitel konden binnenhalen.”
Vroeger was niet alles beter. Tussen 1965 en 2008 werd Ajax, PSV of Feyenoord kampioen. Met 1 uitzondering in 1981 toen AZ de titel won.
Kijk even naar deze tabel:

Club Aantal titels
Ajax 23
PSV 18
Feyenoord 9
AZ 2
DOS, DWS,Sparta, FC Twente 1

Dat het voetbal toe is aan ‘financial fair play’ is duidelijk. De schuldenlast van vele (top)clubs is absurd. De voorstellen klinken interessant.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 paul teule - Reactie op #4

“In Nederland werden tussen 1955 en 1965 zeven clubs kampioen: Rapid jc, Ajax, dos, Sparta, Feyenoord, psv en dws”

Dit heb ik uit een ander stuk van Van der Burg
http://www.wbs.nl/system/files/burg_tsjalle_van_der_doe_als_amerika_bescherm_de_sport_tegen_de_markt_sd_2011_1_2.pdf