Radicale ietsisten bezetten Rembrandttoren

[speld]

De Amsterdamse Rembrandttoren is vanochtend opnieuw het toneel geworden van een gijzelingsdrama. Gewapende ietsisten hebben de kantoortoren bezet en circa vijftig personen in gijzeling genomen. Voor zover bekend zijn er nog geen doden of gewonden gevallen. De ietsisten eisen invoering van op het ietsisme gebaseerde wetten in Nederland, ‘of in ieder geval delen van Nederland’. Daarnaast moet het ietsisme op alle Nederlandse scholen worden onderwezen, ‘of misschien een aantal’.

De groepering drong rond 10.30 in de ochtend het gebouw binnen. Medewerkers zijn volgens de laatste berichten bijeengebracht in de kantine. Zij worden vooralsnog niet in staat gesteld contact op te nemen met hun familie. Volgens de ietsisten kan dit later veranderen, ‘maar misschien ook niet’. De gijzelnemers hebben een termijn van drie tot vijf dagen gesteld voor de inwilliging van hun eisen. Anders zou er iets kunnen gebeuren, aldus de ietsisten, maar dat is volgens hen niet helemaal zeker.

Ietsisme staat voor de overtuiging dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen waarnemen, zonder precies aan te geven wat. Over het gebruik van geweld zijn ietsisten verdeeld. Sommigen menen dat je dit misschien beter niet kan doen, anderen menen dat het misschien beter is van wel. De laatste groep laat steeds vaker van zich horen. Mei vorig jaar bezette een groep extremistische ietsisten een protestante kerk in Hillegom. Ze eisten van de gelovigen de erkenning dat hun godsbeeld iets te concreet is.

In januari werd een ledenvergadering van het Humanistisch Verbond overvallen door een groep gemaskerde ietsisten. Doordat de ietsisten er niet uitkwamen wat hun eisen waren, kwamen de humanisten met de schrik vrij. Het is nog onduidelijk of het huidige gijzelingsdrama een soortgelijke afloop krijgt.

  1. 1

    Niet te geloven toch. Ik heb er nog een jaar gewerkt. Hoog en snelle liften. Brandalarmoefening meegemaakt … dat gaat bij een echte brand of andere paniek *echt* fout als iedereen door een k*tdeurtje van 80cm breed dat uitkomt op 1 meter hoogte van de straat naar buiten moet.

    Maar goed, hoe gaat het met de gegijzelden?